Allt innehåll i Hemsidan kontrolleras löpande av vår expert på flexibel sanning;   Roland Trump

HEM PROTOKOLL  KONSTSKATTER  | FILMSKATTER  | KRÅKTEATERN

Det som hänt  Samfälligheten de senaste 25 åren kan Du enkelt hitta i nedanstående länkar.

1996  1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018              


SAMFÄLLIGHETENS FILMSKATTER

Nedan finns filmsnuttar kring Vägsamfälligheten och dess medlemmar. De olika avsnitten är indelade i tre områden: Utbildning, Hembygd och Kultur.

Utbildning:

Hembygd:

Kultur:

 

Murarmästarnas Arbetsmiljökongress i Tollered 2017

Murarmästare Claes Ohlsson berättar här intressanta erfarenheter från ett långt yrkesliv. Ohlsson har genomgående haft en stabil fysik vilket bekräftas av händelserna i denna film. Muraryrket har sina risker och faror vilket nogsamt gås igenom. Förutom muraremästare och sprängaremästare var Ohlsson under många år ordförande och vägmästare i Drängsereds Vägsamfällighet. Sanningen är att Ohlsson redde ut det kaos som förre ordförande Åke Natt o Dagh lämnade efter sig. Till konferensen detta år var även Frimurare inbjudna. Frimurare är murare utan utbildning som fuskar med betong och armering. Ohlssons presentation berör främst dessa ej så kunniga hantverkare för att på detta sätt försöka minimera dessas arbetsmiljöskador.


Test av Årgångsglögg ej baserad på Hembränd sprit

Den årligen genomförda testet av årgångsglögg sker i Alelundskryzzet i december månad. Initiativtagare till detta mycket uppskattade möte är vägmästare Ohlsson. Ohlsson studerade tidigt olika kvaliteter och fann att ingen av dessa levde upp till de högt uppställda kraven inom Vägsamfällighet. Ohlsson startade då upp denna verksamhet där glögg från alla delar av världen provas. Dvs vanligen glögg med skogligt ursprung.
Samfälligheten har vid många tillfällen visat sin uppskattning till vägmästaren för denna mycket trevliga kalas.


Vägarbetet i Drängsered 2005

Samfällighetens Vägarbete genomförs årligen och därutöver vid behov. Arbetet är ett sätt att hålla nere samfällighetens medlemskostnader genom att bidra med sin arbetskraft. Hur genomförs då ett Vägarbete. Denna spännande lilla film ger svaret och kittlar sinnena med sina oväntade händelser. Filmen är regisserad och producerad av Ingvar Bergman 2004.
 


Begravning av en murardjävel

En intressant reflexion av kring vår uppfattning av liv och tid. Den murare som är huvudpersonen i filmen är en gammal strävsam vägarbetare som under alla år bidrog aktivit till samfällighetens funktion. Vi vill varna för att vissa scener kan vara otäcka för svagsinta själar.Holger Larssons Traktormuseum i Överkalix

En film om Holger Larsson, en sann traktorentusiast. Holger har ett 30-tal äldre traktorer i körbart skick. Han har ägnat sin tid åt traktorer och i mindre omfattning av kvinnor. Holger är en sann hedersman. Museet är fortfarande aktivt och här får du en länk till deras hemsida.
Länk till Holger: http://holgerstraktorer.blogg.se/


Erik Bendel Gustavssons nya altan.

Erik Bendel Gustavsson var under många år en stöttepelare i skogens vägsystem. Gustavsson är den enda vägarbetaren som cyklat med tvärställd hustru. Dvs hustrun Elin satt alltid snett på pakethållaren när Bendel reste iväg till Bertil Karlsson.
Känd är Gustavsson för sina samlingar av memorablia. När han avled donerades eftermälet av en nära vän till Vägsamfälligheten som "Bendels Barnfond". Gustavsson var en stor vän av barn och att ge namn till en fond som ger barnen glädje på vägarbetet, dvs godis, var en typisk gest för Gustavsson.


Erik Bendel Gustavssons Veteranbil.

Erik Gustavsson körde under hela sitt liv automobiler av märket SAAB. I mitten av 1950-talet införskaffades en SAAB 92 som vårdades ömt till 1976. Det året köpte Bendel sin SAAB 99 som han behöll livet ut, i som alltid med Gustavsson i ett utmärkt skick. Vid Gustafssons bortgång såldes bilen till en samlare av veteranfordon vilket gjorde Bendels bil rättvisa. Köpeskillingen var 2000 kr och pengarna sattes omedelbart in på Bendels Barnfond så skogens alla barn kunde äta sig mätta på godis vid kommande vägarbete. Godiset var uppätet påföljande sommar. Inget av barnen var sedan i behov av godis.


Veteranfordon och traktorer på Olssons sammankomst i Ellös.

Familjen Olsson, främst med sonen Henrik som drivande kraft, i många år ordnat en festlighet där olika maskiner uppvisas. Maskinerna kommer från närområdet dvs hela Västsverige. Detta år deltog vår Peter Johansson med sin Puch Alabama. Denna hade Johansson fått av Erik Gustavsson och denne var ej medveten om att hans moped fanns med på utställningen. En intressant och varm liten film.Byggnation av flisförråd i Alelund.

Inför vintern måste grus och flis finnas tillgängligt för Samfällighetens medlemmar. Denna film visar byggnationen av ett nytt flisförråd, helt unik i sitt utförande. Konstruktionen och den tekniska lösningen grundades på skisser av Mats Udéhn, Erland och Claes Olsson. Utförandet är flexibelt och utrymmesbesparande och står effektivt emot snö, regn och rusk. Ett stort antal vägföreningar har med tillstånd av Samfälligheten byggd förråd baserade på denna konstruktion.


Grävlingar spekulerar

Under en arbetspaus under vägarbetet startade två medlemmar en intressant diskussion om nuet, världen och livet. Och naturligtvis om det öl som förvarats i samfällighetens dynamitförråd.Förberedelse för Auktion efter Erik "Bendel" Gustavsson.

Erik Gustavsson avled annandag jul 2011. Samtliga inventarier donerades till en av samfällighetens medlemmar. Denne såg här en möjlighet att grunda "Bendels Barnfond" till glädke för alla skogens barn. Även om Gustavsson med hustru Elin aldrig fick egna barn låg barn Elin och Erik varmt om hjärtat. Fonden stöttar skogens barn så dessa utveclas till skickliga vägarbetare.Bendels Auktion.

Auktionen efter Erik Gustavsson hölls våren 2012 med en mycket stor skara besökare. Auktionen leddes med fast men varsam hand av vägmästare Claes Ohlsson. Ohlssons genomförande är lysande där en auktion genomförs med både respekt och glädje. Precis som "Bendel" önskat. Genomförandet är en förebild för alla auktionister som staterar i den svenska och utländska televisionen.


Filmen med Bendel.

För att förtydliga den påverkan som Erik "Bendel" Gustavsson haft på Samfälligheten har denna lilla filmsnutt tagits fram. Gustavsson berättar om sitt liv, vilket visar en helt annan tid  och värderingar än tiden vi lever nu. Detta är ett mycket intressant tidsdokument som Gustavsson generöst bidrager med och som kommer att glädja kommande generationers vägarbetare.


Sågen i Slagtorp.

Skoglig Maskinförening gör årligen intressanta resor till resmål där tekniken står i centrum. Denna resa gick till sågen i Slagtorp där sågens möjligheter på ett ytterst kompetent sätt visa.Stubbeldning i Alelund.

Att elda förnyelsebart trä är en konst. Att elda stubbar är än mer utmanande. Här är en liten filmsnutt med stort tekniskt värde för den som vill elda stubbar på ett ekologiskt sätt. Utbildningen har ett tävlingsmoment i sig vilket gjort att deltagarna varit ytterst motiverade. Märkligt nog på ett hjälpande och vänligt skogligt sätt.

 


Whiskyresa till Lysekil

På Ulf Petterssons initiativ gjorde den skogliga dryckesklubbenen en utflykt till det lilla whiskydestilleriet nära Lysekil. Ägaren och brännaren gav en intressant visning av bränneriets upplägg och funktion. Han förklarade processen med ekfat där de destillerade dropparna lagras under många år. Brännarapparaten imponerade dock inte. I jämförelse med en Kråkautomat för många år sedan var denna anläggning inte så imponerande.
Vid provsmakningen som följde konstaterades dock att kvalité och smak var bättre än den skogliga whiskeyfavoriten "Old Crow".  Men denna dryck skall inte förringas då den har ett så välklingande och förtroendegivande namn.Ulf Petterssons band spelar på Lilla Ön. Lillebror är med.

I sena sommaren 2017 var Ulf Pettersson Trio inbjudna att spela på Lilla Ön i Floda. En entusiastisk publik fick en trevlig och avspänd kväll med trevlig musik och god öl. Bandet spelade mycket Bob Dylan vilket gladde åskådarna. Pettersson har i bandet både sin son och sin lillebror. Trots detta var sämjan stor vilket gjorde kvällen till en mycket trivsam sådan.