Logotyp.jpg
Home Grävlingar logo Protokoll Konstskatter
HEMGRÄVLINGARPROTOKOLLKONSTSKATTER
Vägsamfälligheten där kvinnorna är vackra, barnen duktiga och gubbarna någorlunda hyggliga
SAMFÄLLIGHETENS HISTORIA 2008

INDEX

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

1996(2 Januari 2008): Klenod borta i Drängstugan!

Med stor bedrövelse tvingas styrelsen meddela att det förkommet ett porträtt i Drängstugan. EM2 kommenterar: "Detta är tragiskt för det öppna samhället att viktiga dokument kan försvinna inför öppen ridå!. I förlängningen kan det innebära att Drängstugan hålles låst med den kraftiga presenning som utgör dagens dörr. Ja, frågan är om ens pilsenerförrådet står riktigt säkert på sitt fundament". Den händelse EM2 syftar på är förlusten av det vackra porträttet av EM1 som förärades föreningen i samband med en festlighet i december månad.

(5 Januari 2008):Filmafton i Drängstugan Lördagen 12 Januari

Den andra föreställningen i den finska sviten "Tyngre än svårmod" visas i Drängstugans biograf Lördagen den 12 Januari. För sittplats krävs reservation som sker till biografföreståndare Mats Udéhn. Utan föranmälan blir du hänvisad till Snikens kulle. OBS att detta är sista tillfället att diskutera potthål med EM2 innan den förestående utländska resan. Rune Broo, den store kännaren av ditt och datt håller föredrag i ett intressant ämne. För övrig information, se plakatet i Alelund. Väl mött på biografen!

(16 Januari 2008) Stor glädje. Viktigt porträtt återfunnit

Den vackra tavlan med högt värderade förre ordföranden Arne Tjäder är nu återbördad till Drängstugan. Det visade sig vid skoglig efterforskning att porträttet alls inte var stulet utan endast utlånat för kopiering. Kopieringen är nu klar och porträttet åter på plats. Här några bilder från Årets första filmfestival, tillika vördade Mats Udéhns egen födelsedag.

(17 Februari 2008):

Lerums kommun har efter moget övervägande beslutat att med full subvention förse Drängsereds Vägsamfällighet med fjärrvärme i dess samlingslokal under mottot "Elda för Kråkorna". För många är detta ett uttryck och tack till skogliga medborgare för stor support och lojalitet. En fråga som diskuterats var om en fjärde vägg skall monteras i Drängstugan när fjärrvärmen nu dras fram. Så blir dock inte fallet för enligt säkra källor är effekten tillräcklig för en öppen vägg. Det uppges att kommunen står för fulla driftskostnader och därmed bör inte föreningens ansträngda ekonomi nyttjas för en fjärde vägg. Värmen sägs komma från gammal spillolja och den är det ju ändå ingen nytta med. 

(8 Mars 2008) Hans och Gunilla Johansson meddelar följande: PÅSKELD:

Om väder och vind tillåter tänder vi påskbrasan på Blåbärsås äng kl 16 på påskafton. Vi behöver din hjälp till att dra ris och hålla lågan brinnande ett tag. Därefter samlas vi i Drängstugan kl 19 för påskbuffé, lite filmvisning och prat. Påskbrasan är väderberoende men inte samlingen i Drängstugan. Ta med det du vill dricka.
För att kunna beräkna matåtgången vill vi att  du meddelar oss senast 18 mars om du kommer till Drängstugan.
Sekreterardj..n låter meddela att det kan komma att presenteras en ny mycket intressant vara från fjärran land. Dessutom är filmen något alldeles extra extra.
Välkomna önskar Hans och Gunilla

Elda för Kråkorna! Tack Lerums kommun för fjärrvärme och elektricitet till Drängstugan

(22 Mars 2008) Påskbuffé:

Hans & Gunilla Johansson bjöd alla väderbitna vägarbetare på en enastående påskbuffé i Drängstugan. Här fanns varm mat och tilltugg, även glutenfritt vilket tacksamt noterades, efterrätter och kaffe, korv och ägg. Här fanns exclusive spirituosa som trakterades ungdomen med stor tacksamhet och glädje. Eller som någon uttryckte det: " Här fanns allt man kan förvänta sig i himlen, möjligen inte fläsk".
När maten avnjutits blev det munter stämning ty ett epos från en skogsbygd i Småland förevisades. Efter någon timma överraskades alla av att Rune Broos äldre kusin Bertil Broo medverkade och sjöng en vacker sång kring våren vid sin Drängstuga. Möjligen invände någon att kommunens installation av fjärrvärmeanläggningen verkar dra ut på tiden. Men så är väl de flesta affärer i kommunen numera.
Enastående buffé. Tårögt filmepos. Stort tack till Hans & Gunilla

(24 Mars 2008) Hängrännor till Drängstugan:

Teknikutskottet fann å sin resa till fjärran kommuner (Tjörn) ett intressant alternativ till hängränna. Hr f  kassören Undéhn förespråkar sedan lång tid en hängränna från en stock, helst s.k. stupstock, medan flera andra ledamöter haft en mer balanserad syn på hängrännor till stugan. Ett modernt alternativ och inlägg i sagda debatt kan ses nedan.

(30 April 2008) Björnen är här!

Ett envist rykte gör gällande att en leverans Björn siktats på Hjortås. Enligt säker källa är dyrbarheten väl förreglad och inlåst hos en mycket betrodd och senior vägarbetare. Detta avser inte namnen Enenge som mår väl och likaledes längtar efter Björn.

(20 Maj 2008) Mäklarannons:

Omdöme om skogen i en mäklarannons från närområdet:
"Bra vägförening som är en knu
tpunkt för de boende, gemensamma aktiviteter såsom grillning och filmvisning erbjuds i klubbstugan för de som är intresserade. Mycket bra sammanhållning".
Här visas en nytagen bild från Klubbstugan efter en nyligen genomförd finsk kulturafton

(24 Maj 2008) Styrelsemöte:

Styrelsemöte avhålles i Klubblokalen Söndagen den 25 Maj kl 18.00

(25 Maj 2008) Protokoll från Styrelsemöte: Klicka på denna länk.

Här en bild från styrelsemötet när de rent existentiella frågorna diskuterades. Viktiga frågor som Vilken sort? Hur många? Inga nya i år? Alla på flaska? Räcker 12 flak ändå till Blåbärsås? Kommer Rune Broo gäller det att hålla Björnen i sprängkistan! Behöver vi hålla lättöl när Mr S flyttat från Skogen? Ja det finns mycket att diskutera på ett styrelsemöte i maj månad i den vackra Klubbstugan.

(10 Juni 2008) Årsmöte:

Årets Årsmöte avhålles i Klubbstugan Lördagen den 14 Juni kl 16.00
I likhet med festligheterna i Göteborg kommer vägen utanför Klubbstugan att vara avstängd enär storbildsTV där kommer att visa fotbollsmatch. Du som skall ut och söla på vägarna; Ställ bilen hemma! Eller varför inte nere i Alelund så föreställningen ej blir förstörd!

(14 Juni 2008) Årsmöte:

Årets Årsmöte besöktes för första gången av 1 368 753 besökare om samtliga knott räknas in. Förutom knott var det ett tjugotal besökare som kom till mötet. När väl protokollet är reviderat, skrivet var det ju långt innan mötet, kan du läsa vad som hände sig. Sprängkistan öppnades till glädje för mången medlem. Trots de dystra profetiorna om tomhet och ödslighet fanns i kistan tillräckligt för att glädja församlingen. En mecenat, som önskar vara anonym, hade för tillfället donerat Björn. I vädret som rådde konstaterades att endast rikligt med Björn kan hålla knotten stången.
Klicka på denna länk så kan du höra en pillemarisk och initerad kommentar när Årets årsmötet avslutats.

2008arsmote10small.jpg 2008arsmote12small.jpg 2008arsmote1small.jpg 2008arsmote25small.jpg
2008arsmote26small.jpg 2008arsmote27small.jpg 2008arsmote2small.jpg 2008arsmote3smal.jpg
2008arsmote4small.jpg 2008arsmote5small.jpg 2008arsmote6small.jpg 2008filmdrangstugan1small.jpg

(17 Juni 2008) Ny intressant video och ordf. Ohlsson åter:

En mobilisering går igenom skogen för att övertala Claes Ohlsson, ur ett genusperspektiv, att åter ta rodret i föreningen. Då Sofia Johansson ej önskade återval är frågan nu åter aktuell. Bland styrelsemedlemmarna är Ohlsson den enda tänkbara! De flesta är nyvalda och ännu ej så kunniga i styrelsearbetet och sekr..dj.n anses av alla som direkt olämplig. Detta håller han själv med om vid ett samtal med Bendel vilket även Bendel håller med om!
Arne Tjäder, i egenskap av hemlig styrelsemedlem, är ur kompetens&erfarenhetsperspektiv ett utmärkt alternativ men ett sådant val skulle strida mot föreningens öppenhetsprincip. Tjäder har dessutom påpekat att när hustrun, allas vår Lotta, inträder som grindvakt vid Alelund, kommer Arne att tvingas ta ett större ansvar i hemmet samtidigt som kaffe och mat skall serveras den yrkesarbetande hustrun i Alelund.
Här, ännu en intressant video.
Kolla in med denna länk. För övrigt anser många att Håkan Jernehov blir en utmärkt Grävling.
Vi påminner om Schlatanfesten nu på Onsdag 18 Juni. Se anslag i Alelund för mer information.

(19 Juni 2008): Bot mot knottplågan:

För att lindra knotteleändet i Skogen kontaktades björn&knottexperten Gunnar Kvickström i Jokkmokk. Gunnar skriver följande:
Beprövade medel är beckolja, djungelolja m.m. (man ser dock ut som en sotare efteråt, inte så praktiskt ibland), men det finns något som heter "Mygga" som fungerar skapligt och luktar snudd på parfym, ja i allafall luktar det inte illa. Men det har nu kommit en gasol driven (finns mindre för el/gasol) apparat som man ställer på gården och mygg och även knott är som bortblåsta inom ett par hundra meter. Det är visst någon typ omvandlare av luften till samma sammansättning som vi och andra däggdjur andas ut, mygg/knott dras till apparaten och fångas i en behållare. Man kan sedan tömma typ en hel plastpåse med döda flygfän ur apparaten. Har ingen personlig erfarenhet men alla lovordar denna, dock så samma som alltid, smakar det så kostar det, 13000:- för den större hörde jag, den mindre omkring 6000:-
Jag funderar själv på att köpa dylik apparat, kolla på
http://www.acreto.se/ för info och broschyr.

Nu till något helt annat. Följande artikel har i stort sett publicerats i Lerumstidningen:

Föreningskassör dömd för stöld!
GRÅBO: Ord stod mot ord när Lekstorp IF:s nya styrelse anklagade den förra kassören för att ha stoppat pengar i egen ficka.
Ekobrottsmyndigheten utredde saken och efter konsultation med Drängsereds Vägsamfällighet, konstaterades att kvinnan gjort sig skyldig till bokföringsbrott och förskingrat minst 50.000 kronor.
Det var när LIF fick ett tips från Drängsereds Vägsamfällighets äldre kassör som den upptäckte att någonting inte stod rätt till i bokföringen.
"På årsmötet såg vi ett backresultat på 220.000 kronor. Sedan kom det fler och fler fakturor som till slut uppgick till sammanlagt 538.000 kronor. När vi då gick igenom bokföringen hittade vi saker som inte kändes rätt, säger klubbens ordförande, M R".
Lekstorp gjorde en polisanmälan som hamnade på Ekobrottsmyndighetens bord. Ekobrottsmyndigheten tog kontakt med Drängsereds Vägsamfällighet som har mångårig väl dokumenterad skicklighet i aktiv kreativ bokföring. Det konstaterades att kvinnan låtit bli att bokföra affärshändelser, kvitton saknades och att kassan inte hade bokförts löpande. "Detta är i sig inga allvarliga brott utan ett naturligt inslag i en kassörs vardag" hävdar Drängsereds emeritus no 3. Sammanlagt rör det sig om fem betalningar med kontokort, 17 uttagningar eller överföringar från bank, 16 bankomatuttag, samt inköp från Stadium för 46.370 kronor som inte bokförts. Utredningen visade även att kassören med klubbens pengar betalat egna räkningar. Hon har tagit ut pengar och gjort överföringar från klubbens konto till sitt eget. Förskingringen uppgår enligt vice chefsåklagare Ove Jäverfelt till minst 51.000 kronor. Exakt hur mycket har han inte kunnat klargöra då det råder tveksamheter kring vissa detaljer.
Det anmärkningsvärda, enligt emeritus 1, är att ingen pilsener köpts för alla de pengar som frikopplats så smidigt.
Hon har erkänt en del men inte allt. Bland annat rör det sig om ett arvode på 40.000 kronor som kvinnan anser sig varit lovad. När kvinnan erkände brotten beslutade åklagaren att inte väcka åtal utan utfärdade istället ett strafföreläggande. Villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 4.000 kronor blev straffet. Om parterna därmed sätter punkt för ärendet är oklart i dagsläget.
I denna eller nästa vecka ska vi bestämma om vi ska begära skadestånd eller inte, säger M R.
För att undvika framtida svinn har Lekstorp tagit kontakt med Drängsereds äldre kassör för att lära sig mer av den s.k. Åke Daghska ärlighetsandan. Ett första steg är att införskaffa en sprängkista. Överskottet kan då enkelt transfereras till pilsener som läggs i kistan.
Då blir det två personer som är direkt involverade i bokföringen och pilsenerhanteringen och vi har hyrt in Drängsreds två nitiska revisorer, säger M R. Klubben har dessutom ändrat den "oskrivna lag" där ordföranden automatiskt blir revisor när denne lämnar vidare ordförandeklubban. Enligt R "ett mycket intressant alternativ även för Drängsereds Vägsamfällighet".
Att vara en duktig ordförande och en duktig revisor hänger inte samman, menar M R. Att dessutom bli emeritus är något helt annat. Att en förening har tre oberoende emeritus tyder på en styrka, stark som locket på ett Pilsenerförråd avslutar vännerna i Lekstorps IF.

(28 Juni 2008): Vägarbete i Leksjö:

En större vägarbetarstyrka samlades i Leksjö för att reparera "väldigetrumman" utanför Benny Karms. Benny deltog själv med liv och lust, ja i vissa stycken satte sig upp mot självaste emeritus Ohlsson. Resultatet blev utmärkt och emeritus prisade sin arbetskamrat. Förutom dagens arbete är Benny sedan tidigare känd för sina vackra vedstaplar vilket för övrigt också prisades under arbetet. Det enda bekymret visade sig vara den mycket låga nivån i pilsenerförrådet. Med fler gåvor till detta förråd hade arbetet gått fortare och enklare och arbetsledningen hade blivit tydligare.
Flera vägarbetare som under gångna veckan studerat grundläggande arbetsmiljö reagerade mot vägmästarens fotbeklädnad. "Det kan måhända varit rätt fotbeklädnad på Jesu tid när man arbetade med fint Böölegrus. Men i ett tungt vägarbete är det tveksamt, om ens fostrande med denna typ av fotbeklädnad. Även om arbetaren faller mjukt efter Björnen så gör inte Stenen detta". Visa ord. Björnen och Stenen i rätta elementen.
Under arbetet hittades äntligen BEVISET, den heliga Djalstenen som bevisar att sägnen kring Danska hären i Leksjö verkligen är sann. Inskriptionen var dessvärre illa nött så det gick inte att läsa ens med hjälp av dansk expertis. Men otvetydigt är detta beviset för sägnens absoluta sanning.

(14-15 Juli 2008): Skoglig Maskinförening åker till Lysekil:

Årets utflykt med Skoglig Maskinförening går till Hemlig ort i Bohuslän för att därstädes bese äldre dieselmotorer och tändkulor. Samling sker i Alelund kl 8.00 Måndagen den 21 Juli.
Programmet är som följer:
 • Samling i Alelund Måndagen 21 Juli kl 8.00
 • Avfärd (samåkning i privata fordon, samåkning uppmanas) till Spekeröds dansbana där historier från förr berättas under det att vi avnjuter en kopp kaffe
 • 10.30 besöker vi Olssons i Ellös där Henrik Olsson själv tar emot
 • 12.00 avnjuts lunch å Ellösgården. Henrik Olsson guidar vant och varsamt till lokalen.
 • 13.30 avfärd mot Lysekil via Malö strömmar
 • 15.00 besöks Skandiamuseet med personlig guidning av en medlem ur föreningen Laurin
 • 16.30 återfärd via färja över Brofjorden till Sunds Säteri för kaffe med dopp.
Beräknad hemkomst 19.30. Kostnad: Ca 50 kr för besöket samt pengar för mat&kaffe. Väl mött!

Mången medlem i Vägsamfälligheten har frågat "Vad är Skoglig Maskinförening och vilka är det?"
Maskinföreningen är en samling teknikintresserade människor, alla inte alltid helt nyktra, som tillsammans har kärleken till äldre maskiner gemensamt.
Man följer i princip alla miljöbestämmelser som man känner till. Få av medlemmarna är läskunniga i dessa spörsmål. Ytterligare frågor:

 • Kan kvinnor vara med? Jovars, det finns inga krav på att vara man i föreningen? Kan kvinnan bara hantera en Cobra så är hon välkommen.
 • Kan Albin på Hjortås bli medlem? Jodå, bara han är intresserad av maskiner och sköter sig på resorna. Albin har dispens från Cobran.
 • Dricker medlemmarna sprit? Nej det gör dom inte om sådan saknas. Finns den förhanden kan ett tvåstaka glas avnjutas. Medlemmarna är finsmakare och föredrar utländsk sprit som Mexikansk urtequila, Crowrat Whiskey och Permafrost.
 • Var har dom sina möten? Egentligen på alla platser där dom är välkomna vilket ger en naturlig begränsning. Ett rättare svar är föreningens Drängstuga.
 • Kokar Erland gott kaffe? Ja det gör han.
 • Är Bendel inbjuden? Ja i egenskap av sin ålder (ej sin v...m) och som f.d. ägare till en Puch Dakota så är han det.
 • Är sekr..dj..n välkommen? Ingen är nekad men det är inte så himla kul när han är med. Men det har vi  ännu inte sagt till honom.
 • Är föreningen hemlig? Nej det är den inte och därför publiceras en bild från senaste sammanträdet nedan.
Styrelsen för Skoglig Maskinförening. Från vänster syns Mr X, Mr Y och i mitten Mr Z. På höger sida Mr U, Mr W och inte minst Herr T. 
Efter välbehövlig lunch på utmärkta Ellösgården for den 16 man starka styrkan vidare till Skandiadiesel. Här kan redan nu utlovas unika bilder från en start med en 2-cylindrig Skandia. "Ett fint besök" som Bendel uttryckte det hela "men fasen så mycket sämre ordning än hos Olssons. Ja nästan som hemma hos dig!"

2008skogligmaskinforening16small.jpg 2008skogligmaskinforening27small.jpg 2008skogligmaskinforening6small.jpg 2008skogligmaskinforening2small.jpg 2008skogligmaskinforening5small.jpg

(21 Juli 2008): Besök hos Olssons i Ellös:

Skoglig Maskinförening besökte Olssons i Ellös, som alltid professionellt och vänligt bemötta. Lagret beskådades och Claes Ohlsson, för övrigt namne med företagets grundare Kaj Olsson, blev övertygad att reservdelarna till Bolinder-Munktells produkter finns på hyllorna. "Detta är ett företag jag kan varmt rekommendera, professionellt skött på samma vis som en mindre firma i betongbranschen i Hjortås". Ett fint besök där alla var ledsna över att de inte hann med att handla ordentligt hos den rekorderlige Olsson i Ellös.

2008skogligmaskinforening18small.jpg 2008skogligmaskinforening8small.jpg 2008skogligmaskinforening17small.jpg

(30 Juli 2008): Maskinchefen kör elektriskt. Säkra transporter från vägarbetet garanteras!

En ständigt växande oro bland skogens damer tycks äntligen stillad sedan maskinchefen Peter Johansson införskaffat en elektrisk moped. Det är inte en strömförande moped, med vilka man skall ha en viss försiktighet i handhavandet, utan en som framdrives med elektricitet. Förutom de obefintliga avgaserna recykleras energi numera när trötta vägarbetare fraktas hem nerför backarna från Drängstugan. Faran på senare år har varit överhängande, så till den milda grad att Bendel valt att parkera sin cykel nedanför Blåbärsåsbacken för att undvika kontakt med skenande och ylande ekipage.
På nedanstående bild monterar en föreningsmedlem en dunk med h..t, här förtäckt i en dunk med texten "Disel". Det råder ingen större skillnad på smak så vilken vara det var i denna dunk låter vi vara ospekulerad. Maskinchefen menar att även trötta vägarbetare, med aldrig så liten hembacke, bidrager till energisparandet genom att just vara trötta och åka elmoped hem.

(3 Augusti 2008): Prekärt läge i Pilsenerfonden inför Årets Vägarbete!

Läget är som alla vet mycket kärvt vad avser tillgången på pilsener inför Årets Vägarbete. Under lördagen härstädes tillstötte dock en anonym givare med en mindre gåva. Givaren önskar vara anonym, ja han är så anonym att han inte själv vet om sin gåva. Vi tackar dig djupt käre donator. Ni som har pilsener hemma, Gör er insats nu så vägarbetet blir sådant att Peters dyra elmoped kommer till rejäl användning Lördagen den 16 Augusti. I tysthet lanseras ny video. Klicka här!

(7 Augusti 2008): Donatorn avslöjad!

Den frikostige donatorn har nu trätt fram. Olge på Trulsedamm vill vara anonym men kommenterar ändå sin donation på följande sätt;
"Med sådana vänner behöver man inga ovänner". Stort tack Olge för en oväntad gåva!

(9 Augusti 2008): Föreningen tar hjälp av friskvårdskonsult inför kommande säsong

Ihärdiga rykten gör gällande att föreningen förhandlar med den från radio så kände friskvårdskonsulenten Fader Allan Ley. Ley blev mest känd för sin komposition, näst intill en landsplåga, "Hej hopp FaderAllan Ley, Fader Allan Ley, Fader Allan Ley", rikligt spelad i många barnprogram.

(10 Augusti 2008): Rapport från utredaren och annonsering av vägarbete kommande helg:

Årets Vägarbete avlöper kommande Lördag 16 Augusti med start i Alelund kl 10.00. Wrappens skål serveras och avnjuts direkt. Arbetet kommer sedan att delas upp i 3 arbetslag; en koktross under ledning av Raija och sekr..dj, ett lättare garde att ta sig an Leksjös underhåll samt en huvudavdelning under ordf. em2. Ohlsson som angriper vägtrummorna på Alelundsrakan. Medtag skyfflar och spadar!
Äntligen har en mycket intressant, dock ännu ej helt fullvärdig konkurrent till Siws bakverk dykt upp i form av kassören Pelles pappas mandelkakor. Vid ett provtest under innevarande veckoslut bedömdes dessa som ytterst intressanta i kombination med pilsener. Den pilsener som serverades vid provsmakningen framhäver inte dessa konstverks fulla smak varför en bedömning och rekommendation kommer att ske under vägarbetsdagen. Primus vad gäller pilsener och mandelkakor, med dokumenterat stor erfarenhet, är annars Bengt Udéhn (urfader till alla Udéhnslynglar). Bengt är speciellt inbjuden till detta test i form av expert och ytterst sakkunnig på området.
Styrelsens utredningsman avseende framtida organisation har kommit med ett delbetänkande. En grundidé är att vägmästarsysslan styrs av en vägmästare i en organisation där det finns delansvariga för olika sträckor på vägen. På detta vis skulle det alltid finnas folk tillgängliga när akuta arbeten måste göras. Som alla väl känner har ett fåtal medlemmar dragit ett mycket stort lass på dessa akuta insatser. Vi kan inte förlita oss på att enskilda medlemmar bär en så stor arbetsbörda. Genom att rotera de delansvariga kan ansvaret och arbetsbördan fördelas och vi kan även fortsättningsvis hålla nere våra vägkostnader. Utredaren föreslår dessutom en del radikala förändringar i styrelsesammansättningen som är intressanta och skall diskuteras vidare.

Stor skam!
är kommunens skötsel av Alelundsvägen. Genom en tacksam insats av en handfull Leksjögrabbar (Erland, Jocke, Ulf, Christer och Kari) återställdes vägen i lördags i ett någorlunda farbart skick.
Ansvarig för kommunens vägar heter Henrik Larsson och honom ringer vi när potthål uppstår på Alelundsvägen.
Telefonnummer : 0302 521202.

(15 Augusti 2008): Information inför vägarbetet:

OBS. ALELUNDSRAKAN HELT AVSTÄNGD LÖRDAGEN 16 Augusti 10.00 - 14.00

(17 Augusti 2008): Vägarbetet 2008:

Vi jobbade alla så skjortan stod rakt ut!
Årets vägarbete förlöpte i vackert väder med speciellt inbjudna gäster (paret Udéhn från Lerum och Hans Löfgren "farfar Bäckalund") och arbetet blev väl utfört. Bendel kom sent och fastnade direkt i fällan. Aldrig har så många vägarbetare deltagit i samma arbete (närmare 60 medlemmar!) och sällan har så få öl gått åt. Visserligen kom Bendel sent, som han sa, och Arne Tjäder var helt beroende av sin personlige kontrollerande nya assistent. När Kråkan så småningom gjorde sluträkningen fanns mer öl i sprängkistan än innan vägarbetet startade.
Håkan Jernehov blev mycket välförtjänt "Årets Grävling" med följande motivering "Idérik och ytterst kapabel, tar tag i saker med snabel".
Håkan har med sin elefantskulptur satt den vackra Drängstugan på världskartan. Länk till videon.
En längre provning genomfördes för att fastställa vilket öl som smakar bäst till farfar Hans Bäckalund kransekager. Efter en intensiv utredning har nu eminensen Rune Broo färdigställt testet. Inte överraskande för någon så visade sig 4711, dvs Björnebrygd särskilt stark i detta test.
Komplett test når du med denna länk.

2008vagarbete14small.jpg 2008vagarbete15small.jpg 2008vagarbete16small.jpg 2008vagarbete19small.jpg
2008vagarbete1small.jpg 2008vagarbete23small.jpg 2008vagarbete2small.jpg 2008vagarbete5small.jpgEn rolig händelse: Fjolårets Grytling fick motta en kokbok av Ulla Kjellén för väl genomfört arbete. Kokboken, utgiven 1953, hade på framsidan moster Udéhn dvs Kråkans moster. Där ser man vilka vägar goda ådror ta (med tanke på Kråkans erkänt goda bakverk).
Tack Pelle och Lottie för ni gav vägarbetet fint väder!

2008gravling1small.jpg 2008gravling3small.jpg 2008gravling4small.jpg 2008gravling5small.jpg

(20 September 2008): Intensivt och ansträngande vägarbete hos Blåbärsås Vägförening.

Blåbärsås Vägförening genomförde sitt vägarbete i strålande höstväder lördagen den 20 september. Arbete var ytterst intensivt men vägen är återigen i utmärkt skick inför vintern.Vi tackar deltagarna för sin arbetsinsats.

Det har i samband med rättegången mot en chilensk operasångare uppstått en fråga huruvida det går kåta vägarbetare lösa i Skogen. Några förskrämda damer har varit i kontakt med redaktionen. Härmed kan bestämt dementeras att det i Skogen ej finns denna typ av vägarbetare. Direkt när detta är sagt kontaktas redaktionen av några kvinnliga läsare som beklagar detta. "Det vore härligt med åtminstone någon enda vägarbetare av denna typ".

(9 September 2008): Upprörd fembarnsmor talar ut!

I samband med Skoglig Maskinförenings besök hos fina Olssons i Ellös hade en mängd kvinnliga anställda avsikten att träffa och diskutera med medlemmarna. Nu upptogs all tid av Olsson själv (med stor bravur). En av de kvinnliga anställda, som vill vara anonym men beskriver sig som fembarnsmor säger:
"
Jag hade hört att det var tjusiga karlar som skulle komma. På kontoret hade vi alla damer sett fram emot att få se nya snygga karlar på kontoret. Men där blev vi blåsta! De var alla så upptagna med att diskutera lagret och sina inköpslistor att vi damer kom på undantag. Vi hoppas nästa besök ger mer tid till att träffa fler i personalen än Olsson själv".

(27 September 2008): Har Du mekaniska problem? Anställ en Murare!

Det förekommer understundom rapporter i pressen att murare skall vara handfallna med mekanik mer komplicerade än en ölburk. Så är givetvis ej fallet. Vi kan idag berätta en solskenshistoria där en för oss tidigare okänd murare (Claes Ohlsson på Hjortås) renoverat och själv byggt om en komplicerat vägsladd. För den insatte kan detta tyckas enkelt men glöm ej att skäret är av martensitiskt stål, den insatte förstår direkt. Ohlsson smidde, bearbetade och installerade nya skär så vägytan numera har exakt rätt bombering, även om den beryktade Sladdnisse skulle dra sladden efter sig. Stort tack vördade murare.

(28 September 2008): Varning för fulöl!

Vi vill å det bestämdaste varna för den fulöl som öppet säljs i vissa affärer med mycket liknande utsmyckning som de ädlare sorterna. På förekommen anledning vill vi varna för att tjusningen med pilsener helt uteblir när man nyttjar dessa s.k. "zeroöl". Köp inte dessa! Köp originalen!
(18 Oktober 2008): Fint besök i stugan. Lerums Tidning hälsar på!
Mitt i det slitsamma arbetet att iordningsställa filmlokalen fick samfälligheten ett välkommet besök; Lerums tidning. Tidningen skickade ut sin reporter med kamera och allt och fick förmånen att under kvällens lopp träffa 3 emeritusar och en sekreterdj....l. Tiden gick fort och plötsligt startade "Harens år", det så djupt skattade och tillika Rune Broos favoritepos. Tidningen tackade så småningom för sig och är alltid välkommen tillbaka. Nästa gång kan vara när vi äntligen fått beviljat EU-bidraget för Drängstugans dass.

(25 Oktober 2008): Oväntat inhopp i Amerikanska Presidentvalet!

Du som är nyfiken kan checka in på denna länken vem som nu gör stora framsteg i den amerikanska presidentvalskampanjen.
http://www.tsgnet.com/pres.php?id=46832&altf=Dmbft&altl=Pimttpo1Ikpsubt
När sidan kommit upp startar du den bifogade videon med knappen längst ner i bildens vänstra hörn.

(15 November 2008): Vägarbete på Blåbärsås. Följ det intressanta arbetet på denna video.

Här är länken. Dubbelklicka så får du se på grejor!

(9 November 2008): Bendel fyller 90 år. Ditt bidrag till Bendels nyinstiftade fond är välkommet!

Tisdagen den 18 November fyller vår Bendel 90 år. Bendel vill inte ha någon uppvaktning och finns inlåst på Smörslottsgatan i Göteborg. Men vår Bendel är värd att fira! Vi vet att Bendel i alla tider vurmat för våra barn. På senare vägarbeten har han blivit allt mer upprörd över att det godis som är avsett för barnen mycket snabbt äts upp av Vägföreningens kvinnliga medlemmar. Samtliga mödrar är som hökar och innan de stackars barnen hinner fram är godiset slut.
Av detta skäl föreslås att en fond instiftas för unga vägarbetare inom Samfälligheten. Statuterna föreskriver att Bendel enväldigt disponerar dessa medel till barnens fromma.  Mycket tydligt uttalat är att om godis delas ut av dessa medel skall detta godis enbart gå till unga vägarbetare. Bendel äger också rätt att utdela ett pris till någon framstående yngre vägarbetare.
Om Du vill bidra till Bendels 90-årsfirande så sätter Du in valfritt belopp på Vägföreningens bankgiro 5008-6206. Samfällighetens nye kassör borgar för att dessa medel kommer till avsedd post. Bendel har själv uttryckt en trygghet i att det inte är någon av de äldre kassörerna som disponerar dessa medel. Märk insättningen "Bendel 90 år" så vet vår käre kassör hur medlen skall disponeras.

(16 November 2008): Kalas på Hjortebo.

ERLAND firar med lunch på skogligt vis vid Bakstugan 6/12 från kl.13.00. Det serveras ”skogsmat” och ”skogsdricka” i brasans sken och uppvärmt tält. Se till att vara rätt klädd- med tanke på väder! VARMT VÄLKOMMEN!
Erland och Annika 
PS: Meddela att du kommer: Erland 0730 811840 eller hem 35393

(28 November 2008): Gluggfest i Alelund.

2008julgloggialelund.jpg

Ingenting fattades när familjen Ohlsson från Hjortås bjöd på glögg i Alelund. Det var den sedvanliga, högt prisade glöggen som beretts. Receptet är en väl förborgad hemlighet och består av lagrad surglögg (1 flaska), Grappa (2 flaskor) och väldigt lite kryddor och annat tjafs. Ohlsson höll i många år styvt på att hembränt är basen i en god glögg. Efter ett antal handelspolitiska blockader har det visat sig svårare att finna den rätta basvaran och efter intensivt sökande och marknadsundersökning så hittades en like, den italienska grappan, den oförvitliga, den oplagierbara. Vi tackar Ohlssons för ett fint kalas.  

(1 December 2008): Sommarbild

Vår ungdom lär sig snabbt att prioritera; vedhuggning, pilsener och kvinnor. Bild från Årets jättearbete utanför Karms i Leksjö.

(6 December 2008): Vägsladdens matador fyllde 60 år ung.

Vår högt värderade emeritus Erland Olsson bjöd in på fint kalas. Bara kött, brännvin och öl. Inget tjafs. Trevliga damer och mycket traktorer. En emeritus troddes först vara övergiven. Men så var icke fallet för vår Siw tog väl hand om den övergivne. Bättre än så här kan inget kalas bli! Följande länk rekommenderas för de mer oerfarna grabbarna i Skogen: http://www.coolestone.com/media/388/Im_In_The_Doghouse_._Help_Me_Help_Me/

             

HEM | GRÄVLINGARPROTOKOLL | KONSTSKATTER

Copyright Drängsereds Vägsamfällighet 2008