Logotyp.jpg
Home Grävlingar logo Protokoll Konstskatter
HEMGRÄVLINGARPROTOKOLLKONSTSKATTER
Vägsamfälligheten där kvinnorna är vackra, barnen duktiga och gubbarna någorlunda hyggliga
SAMFÄLLIGHETENS HISTORIA 2009

INDEX

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

1996


 

(2 Januari 2009): Nyheter 2009 enligt Styrelsens agenda.

Ekonomisituationen i världen försämras och risken finns att även vår vägförening påverkas av detta. Styrelsen har därför på sitt bord ett antal idéer som kan förbättra situationen. Förutom det löpande finns dessutom ett antal behjärtansvärda och viktiga projekt, främst Drängstugans dass.
Föreningen tänker sig en bemannad bomvakt med tillhörande stuga vid Alelund. Ett sådant arrangemang skapar arbetstillfälle och ger alla möjlighet att träffa en skoglig bekant. Tänk själva om alla lapplisor i Lerum vore skogliga medarbetare. Prislistan kommer att vara selektiv och hänsyn kommer att tas till följande:
  • Hästkarlar med ardenner eller Nordsvensk häst kan passera utan avgift. Fullblodssto erlägger full avgift.
  • Betongarbetare och elektriker må passera fritt
  • Hemmansägare i sällskap med egen fru, annans fru eller okänd fru passerar utan avgift
  • Samtliga traktorägare med stor traktor, egen traktor, snodd traktor eller tänkt traktor passerar utan avgift
  • Föräldrar med dagisbarn erlägger avgift, föräldrar med tonåringar som ej konfirmerats erlägger avgift
  • Havande kvinnor betalar dubbel avgift
  • Pensionärer erlägger avgift vid fullmåne och då varg siktats.
Bommen kommer att vara bemannad dagtid och stängd efter mörkrets inbrott. För att öka spänningen och ge människor möjlighet till motion kommer bommen att vara öppen även på andra tider som dock ej kommer att anslås. Dagar vid skogligt kalas är bommen stängd.
Föreningen söker nu en bomvakt med tillräcklig kompetens och av kvinnligt kön (med så här krångliga regler blir det bara slagsmål mellan gubbarna). Vakten skall ha väktarutbildning och vara väl meriterad från Göteborgs hamn. Ni som är intresserade; Lägg Er ansökan i brevlådan vid Lillesjön.

2009styrelsemote1small.jpg 2009styrelsemote2small.jpg

(28 Januari 2009): Otrolig nyhet för den sanne musikälskaren.

http://se.youtube.com/watch?v=a1ThSi1wbqU

(7 Februari 2009): Tre mycket viktiga nyheter!

(15 Mars 2009): Stor donation (igen) till hemligt museum!

Ett skogligt museum för glömd konst har öppnats i all tysthet. Målsättningen är att ta hand om sådan konst som ingen tycker om eller vill ha. Redan efter öppnandet mottogs stora donationer direkt och det är tydligt att vi här har ännu ett socialt problem. Vad gör vi med alla tavlor som vi inte vill ha? Lösningen har hittills inte funnits men finns nu! Museilokalerna hålls hemliga för den stora allmänheten men så mycket kan sägas om detta hemliga museum att det finns skogliga konstnärer representerade, till och med på "Norra väggen", den allra mest prestigefyllda. Mer information att vänta.

(7 April 2009): Äntligen en ordförande! Och en ny vägmästare. Och en ny suppleant.

Vid ett resolut styrelsemöte konstituerade sig äntligen Drängsereds Vägsamfällighet. Den ordförandelösa samfälligheten får lagom till vägarbetet en ny styrelse. Sten Svensson efterträder Sofia Johansson som ordförande och Claes Ohlsson blir ny vägmästare efter Mikael Udéhn. Här en länk till protokollet.
På ovanstående bild sätts Sten in i detaljerna kring skygg bokföring av en av samfällighetens experter. En nöjd revisor följer skeendet så det befinner sig inom lagens råmärken och den avgångne vägmästaren verkar intresserad av diskussionen.
Till insignierna för ordföranden ingår klubben om 47 kg som en gång togs fram efter en ostoppbar diskussion mellan legendariske Åke Dagh och Erik Fogelström. Den avgångne vägmästarens kommentar till det som för många kan framstå som en palatsrevolution: "Jaså, var jag verkligen med i Styrelsen prexis som alla sagt".

(20 April 2009): Tack för ett fint Singalong Anki, Annika och Marianne!

Här finns länken till filmen, bara Dubbelklicka på länken: Singalong i Drängstugan

(23 April 2009): Världsberömd kajakpaddlare till Drängstugan

Vägföreningens Sportsektion har glädjen att meddela att det välkända kajakpaddlarparet Håkan & Lena Jernehov kommer till Drängstugan
Fredagen 24 April 18.00 -20.00. Till mångas glädje kommer Håkan att presentera sin nya bok i den ädla konsten att paddla kanot. Under presentationen kommer det att bjudas på fin-champagne dvs helt andra grejor än Hemkört och Pommac. Håkan & Lena hälsar Er alla välkomna.
Läs mer seriös information från Håkan själv genom att trycka på länken. LÄNKEN

(13 Juni 2009): Årsmötet väl genomfört av nervös ny ordförande!

Här länken till protokollet:

Föreningens nyvalde ordförande tände nervöst ett ljus på nysnickrad ljusstake signerad Siw Sjöström. Det var glädjande att se att den nye ordföranden ej använde äldre gängse metoder att bryta upp Sprängkistan under natten och anträda mötet i berusat skick. Ordföranden gjorde ett gott och gediget intryck och var väl påläst inför uppgiften. Mötet kan du bättre följa på det sanna protokollet. Här är länken.

2009arsmote10small.jpg 2009arsmote3small.jpg 2009arsmote4small.jpg 2009arsmote5small.jpg
2009arsmote6small.jpg 2009arsmote7small.jpg 2009arsmote8small.jpg 2009arsmote9small.jpg

(19 Juni 2009): Fin brännbollsturnering på Hjortebo. Bra insatser av familjen Näskrafs.

På Midsommaraftonen hölls den sedvanliga brännbollsturneringen på Hjortebo. Det hårda vämjeliga underlaget på Maden, som tröttat spelare i decennier, var som bortblåst när skogen äntligen fick chansen att spela på Erlands potatisåker. Många fina insatser bidrog till resultatet 58 -55, inte alls dåligt med tanke på underlaget. Hampus från närområdet briljerade med att använda 3 bollar samtidigt vilket i hög grad förvirrade motståndaren. Även familjen Näskrafs från den inre skogen gjorde fina insatser. Särskilt minns vi en lyra från Herr N, mitt i Erlands tidiga tomatodling. Men tomater är inte allt, särskilt på midsommar.

(4 Juli 2009): Världsrekordförsök i Kråkans bassäng.

Den urgamla sporten Ankargång har åter tagits upp i Skogen. Som alla vet är historiken den att denna typ av bestraffning praktiserades frekvent i engelska flottan under amiralitetets beskydd. Som alternativ till kölhalning, när naturens förutsättningar fanns tillhands, kunde den dömde erbjudas "Ankargång".
Det krävs ett djup om 12 - 15 ft och en undervattenssträcka på 40 - 100 ft. Ankaret som skall bäras skall väga minst 75 lbs, vid högre vikt gäller reglerna för tung Ankargång. Just dessa betingelser finns i Kråkebadet då denna form av idrott i långliga tider intresserat skogens idrottsliga vägarbetare. En av dessa unga nya förmågor är Joel Ohlsson som visat sig vara en mästare på Ankargång. Den 4:e juli genomfördes ett rekordförsök med medeltungt ankare, dock tillhörande den lägre klassificeringen som dock väl visar Joel stora kapacitet. Försöket kan nogsamt följas på denna internationellt distribuerade reklamfilm för artisten Joel Ohlsson.

Här är länken: http://www.youtube.com/watch?v=0WQkib49j7s

I Skogen tillåts inte tung Ankargång eftersom sporten fått ett tvivelaktigt rykte. Det berättas om tävlande som först kunnat plockas upp kommande säsong i badanläggningar och då fortfarande krampaktigt hållit greppet om det tunga ankaret. Sådana fasoner, som en bassängägare i skogen uttrycker det, skulle blockera hela badsäsongen och troligtvis bringa hit både länsman och andra myndighetspersoner. (Denna åsikt stöds till fullo av medborgarna på Hjortebo Ranch). Dock visar detta exempel på sportens stora beroendeframkallande effekt på de tävlande. Som en tävlande uttryckte det hela: "Jag spelade golf 12 timmar om dagen men den kick jag får av Ankargång överstiger vida detta!"  

(5 Juli 2009):Skoglig Maskinförening till Derome.

Skoglig Maskinförening åker på sitt årliga studiebesök Måndagen 20 Juli med samling i Alelund kl 9.00. Årets mål är Derome Träbearbetningsmuseum, Skene Järn samt Staffans Maskiner i Istorp. Anmälan för medlemmar sker till sekreterardj...n direkt.

(5 Juli 2009): Rejält vägarbete på Blåbärsås.

Instruktionerna var bra och väl genomtänkta när Blåbärsås Vägförening genomförde vägarbetet den 4 juli. Enligt säker källa (Bendel) var detta det mest välbesökta arbetet någonsin. Mitt i allt hårt arbete fanns även omsorgen närvarande i form av Lena J som räddade en nattviol från döden när grabbarna drog på med sina grästrimmers. Bendels utrustning på högerbilden har ingenting med lenas ordergivande att göra. Alla instruktioner var utmärkta.

(10 Juli 2009): Skoglig Maskinförenings Årliga Studieresa.

Ny Tidplan för Skoglig Maskinförenings Årliga resa den 20 / 7. Samling i Alelund 8.30
2009skogligmaskinforening10small.jpg 2009skogligmaskinforening12small.jpg 2009skogligmaskinforening2small.jpg 2009skogligmaskinforening9small.jpg 2009skogligmaskinforening4small.jpg
2009skogligmaskinforening5small.jpg 2009skogligmaskinforening6small.jpg 2009skogligmaskinforening7small.jpg 2009skogligmaskinforening8small.jpg

(3 Augusti 2009): Bendels veranda nu invigd.

Efter en lång planering revs Bendels gamla veranda efter att en skoglig vän trampat igenom stegen upp till verandan+. En lokal professionell snickare utförde arbetet vilket framgår av nedanstående bilder. Här finns likaledes en filmsekvens som visar när traktens damer bjuder den gamle till dans.

2009bendelsbrygga14small.jpg

2009bendelsbrygga18small.jpg 2009bendelsbrygga20small.jpg 2009bendelsbrygga22small.jpg 2009bendelsbrygga29small.jpg
2009bendelsbrygga34small.jpg 2009bendelsbrygga35small.jpg 2009bendelsbrygga42small.jpg 2009bendelsbrygga44small.jpg
2009bendelsbrygga45small.jpg 2009bendelsbrygga6small.jpg 2009bendelscykelsmall.jpg

(15 Augusti 2009): REKORDerligt Vägarbete. Pilsenerrekordet borta!

Hettan gjorde vägen osäker, oförmodat bildades potthål, än här, än där. Vägarbetarna sleto ont. Utan rast drogs de längs samfälligheten, det ena laget efter det andra. Skyfflarne klingade mot prima 0-18, liarna svingades och krattorna rasslade väl i gruset. Svetten lackade.
Men i varje lags tross ingick en kärra lastad med Dansk Bier.

Hemsidan går att köpa. Hittills har någon sååå korkad person ej hittats men en bild på hemsidan presenteras gärna när den betalas med 2 lock Björn. Erland Olsson donerade direkt i inledningen av vägarbetet två flak Björn till Bendels förskräckelse (Bendels 40:e vägarbete, allt finns dokumenterat i Sneckeboa). En annan vägarbetare hävdar att han donerat 2 flak av en bättre, dock konkurrerande ölbrygd. Detta är dock ej fastställt då bilddokument ej föreligger. Varan fanns dock tillgänglig i god omfattning och den befanns dessutom god, 8,0%, en fördel mot den numera klena Björnen.
Sedvanligt väl förberedd Wrappens skål av Siw Sjöström. Årets vara dock tveksam, vem handlar sprit som inte tål frysen.

Årets Vägarbete, i år olyckligtvis flyttat en vecka p.g.a. utländskt bröllopstjafs bedrevs delvis i regnigt väder. Trots detta blev arbetet väl utfört och vägmästaren var  mycket nöjd med insatsen. Till skillnad från föregående år arbetade en förstyrka om 8 man i 10 dagar på att hyfsa vägen inför vägarbetet. Man fick äntligen sållat gruset, luat gräset, böjt kvistar, hafsat grepar och harpat kalken, arbete som normalt ej hinns med på ordinarie arbetsdag. Arne Tjäder sägs ha slitit extra med arbetet i 21 påföljande dagar med endast tillåtelse att besöka gudstjänsten i Skallsjö om söndag. Å andra sidan tillät inte Lotta detta så Arne jobbade även dessa dagar. Vägmästaren har uttalat sig i superlativer över Arnes insatser och Arne fick under arbetsdagen mottaga Vägmästarens Stora Pris för denna sin fina insats.

Förutom detta har Arne av vägmästaren lånats ut till ett behjärtansvärt miljöprojekt. Arne har hjälpt ålyngel (som inte kan förflytta sig själva) att flytta sig mellan Sävelången och Mjörn. Detta arbete har gjorts enär "Gresakärran" för uppgiften utrustats med 3 murarspänner, tillhandahållna av vägmästaren. För detta slit, som pågick nattetid i månljus, belönas föreningen med ett ålagille under hösten. Då tillgången på ål dock är begränsad har gillet stavats om och benämns nu Ölagille. Alla verkar anse att det ändå är närbesläktade bokstäver vi här hanterar och tillgången på öl bör vara bättre än på ål. Om ål ej går att finna kommer orm att infångas. Orm lär smaka bättre än ryktet och helgrillad snok med Bearnaisesås kan komma att bli en styrka för samfälligheten.

Årets arbete visade sig vid pressläggningen ha blivit ett 217-pilsenersarbete, noga framräknat av Mundéhn. Under många år, de som var med minns dåligt, stod sig 119-pilsenersarbete som ett svårslaget rekord. Mundéhn analyserade orsaken och skyllde på törstiga strupar i Leksjö samt många förstagångare. En förstagångare var lilla My Undéhn, "MU", som lotsades in på vägarbetarbanan av sin käre farbror Markus. My fick under kalaset stifta bekantskap med så roliga leksaker som tändstickor, Gammeldansk och kniv.

Det faller på sin egen naturlighet att ett 220-pilsenersarbete är väl utfört. Slarvar man hinner man inte dricka så mycket pilsener. Under arbetet sågs några emeritus med stigande oro studera ölkonsumtionen och "Gresakärran" beordrades fram. Ett felaktigt rykte säger att kärran togs fram för att ge Arne en sovplats men så är inte fallet. Arne beordrade fram kärran för att den skulle pumpas och därefter förevisas för de mest dryckesbenägna. Hela proceduren gjorde att sju  potthålspilsener kunde räddas från glupska strupar. Det skall dock sägas att en sovplats frigjordes under Arnes bod när "Gresakärran" togs fram men denna sovplats förblev obesatt under arbetet. En personlig reflektion är att våra ungdomar sköter sig fint på arbetet. Det är lätt att falla för "Dansken", han har fällt många, men vår väna Lisa Olsson motstod galant frestelserna när en Björn serverades och lovordades. Lisa vet bättre...
Under kvällen kom den goda nyheten att Lotta Tjäder äntligen får ett nytt kök. Dock kommer installationen ej att ske innan höstens whiskey-provning gått av stapeln. Till denna måste en del skotska rätter beredas och de kommer att beredas i Lottas gamla kök. Alternativet vore att bereda dessa i Drängstugan men då kommer denna att vara oanvändbar under lång tid framöver. Installationen blir komplett och vattentillgång till diskmaskin garanteras att vara på 7-dagarsbasis utan undantag för helgdagar och julafton. Lotta kommer aldrig mer att behöva göra julstöket i Drängstugan de dagar då julafton infaller på udda veckor om söndag. Hurra!

Om Årets Grävling utsågs så är detta i pressläggningens stund ännu oklart. Hemsidan återkommer med detta. Till nästa års Grytlingar utsågs Leksjös tipsgäng anförda av Erland Olsson. De vanliga vägarbetarna var vid detta tillfälle väl upptagna med att se till den danska pilsenern och funderade ej vidare på saken. Dock oroades Leksjös kvinnfolk starkt av detta förslag. "Nu blir inget gjort på vägen och maten kommer att bli hemsk".
Flickor! Så kan det mycket väl bli men dessa ambitiösa fina pojkar måste få en chans!!

2009vagarbete10small.jpg 2009vagarbete11small.jpg 2009vagarbete4small.jpg 2009vagarbete5small.jpg
2009vagarbete6small.jpg 2009vagarbete9small.jpg 2009vagarbetesmall.jpg

(15 Augusti 2009): Årets Grävling:

Föreningens sekreterare Erik Högberg utnämndes till Årets Grävling
2009%20Gravling%201.jpg 2009%20Gravling%202.jpg


(30 Augusti 2009): Baron Trencks Stora trädgårdstrofé, Information om skotsk afton.

Från Tjeckien meddelas att Baron von Trencks Stora Trädgårdsmedalj tilldelats Roland Boman och Yvonne Wallin för deras föredömliga trädgårdsarbete. Akademien i Brno skriver (citat): "För att med passion och kärlek förvandlat tasseland till himmelsk trädgård"
Vi gratulerar Yvonne och Roland till den fina utmärkelsen som i sinom tid kommer att förmedlas av Baronens svenska kontakt, ingen mindre än föreningens egen sekreterare.
Lord Haggis, vår förenings skotska kontakt, låter meddela att Whiskyprovning kommer att ske i Drängstugan Lördagen den 3 Oktober.
Till provningen kommer enklare förtäring och stolt musik att serveras. Det ovana öret kan förbereda sig genom att lyssna på det ljuva dunket från en BM 230.
För den nyfikne ger vi redan nu tips på en enkel måltid som den otränade kan äta fram till den stora dagen. Haggis är en av Skottlands mest kända maträtter, traditionellt gjord på lever, inälvor, havregryn, lök och olika kryddor. Tillbehören till en riktig haggis består av potatismos, mosade kålrötter och en liten skvätt whisky. Den framstående och omtalade baronen ovan föredrar dock Bier utan Haggis.

(8 September 2009): Samfälligheten given vinnare i Sämsta Hemmaprojekt 2009. Vi gratulerar Flodéns till Drängstugeutmaningen.

Samfälligheten har lämnat ett vinnande bidrag till tävlingen "Sämsta Hemmaprojekt 2009". Här följer ett utdrag:
Kära Flodéns Byggnads AB!
Under renoveringen av Drängsereds Vägsamfällighets Drängstuga 2004 gick något fel. Vi avsåg att renovera och timra en gammal
skomakarstuga för att på sikt använda denna som föreningslokal för våra 75 medlemmar. När arbetet startat, med några som enligt
hörsägen var snickare, gick projektet fel. Timmerarbetet blev sekunda och en vägg blev aldrig uppförd. Det visade sig vid senare
efterforskning att de inhyrda hantverkarna sålde timret till fjärde väggen mot dansk öl.
Prispengarna skall vi använda till att uppföra den saknade fjärde väggen, räta upp de skeva väggarna (så en rät vinkel inte
längre är 82 grader utan 90). Vi skall dessutom äntligen få timrat ett dass för våra kvinnliga besökare samt ett vagnslider till vår Gresakärra. Gresakärran har fått stå ute i ur och skur. Materialet till vagnslidret byttes likaledes vid ett senare  tillfälle till varor som ovan nämnts.
För att hjälpa Er i Er tunga uppgift publicerar vi redan nu vårt vinnande förslag på vår hemsida www.drangsereds.com Tyvärr har vi ingen möjlighet att delta på mässan (vi renoverar potthål den dagen) så vårt vinnande bidrag skickas per e-mail.
Vänliga hälsningar
Drängsereds Vägsamfällighet
PS Skicka inga snickare som är begivna på pilsener. Dessa känner vi redan väl och sådana tjänster anser vi oss ej betjänta av.

(4 Oktober 2009): Skotsk afton med rökig whisky.

Våra skotska kännare Ulf Haggis och Kari Inverness höll en stram agenda när de försökte lära skogsfolk skotska seder. Förutom de traditionella skotska brygderna lärde vi oss historia. Kari berättade med inlevelse hur den skotska Anne Stuart fattade tycke för Elisabeth 1 av England, så till den milda grad att hon gick hela vägen till London. Lord Lagavulin cykla dock sträckan själv när de första ölen importerades till Skottland i tomma whiskeyfat som donerats av Jack Daniel.
Denna historieskrivning kan vara något inkorrekt ty den rökiga atmosfären efter att Laphroaig whiskyn provats rörde till sinnet hos skribenten.
Om maten som serverades kan inte mycket sägas. Jo, det kan det och den var mycket väl lagad. De flesta deltagarna hade dock förberett sig väl med korv på Statoil och var mätta till kalaset, mycket ovanligt för skogsfolk. Rune Broo prisade dock kokkonsten som en av livets triumfer. Rune funderar på att ta med vänstergångna får på menyn när han åter startar upp sin kockskola under vintern.
Stort tack till Kråkan, Ulf, Kari och alla inblandade för en fantastisk fest som även inkluderade påminnelser om krig (säckpipa).

2009skotskafton1small.jpg 2009skotskafton4small.jpg 2009skotskafton5small.jpg
2009skotskafton7small.jpg 2009skotskafton8small.jpg

(19 December 2009): Orättfärdig kritik.

Det har framförts onyanserad kritik mot hemsidan och den aktiva rapportering som där bedrivs. Med denna uppdatering verifieras härmed att hemsidan är uppdaterad och aktiv som alltid.

(27 December 2009): Benny Karm död.

Vår danska vän och föreningsmedlem, tillika vägarbetare, Benny Karm har dessvärre gått bort efter en tids sjukdom. Vi minns alla Bennys entusiastiska grävande i de svåra surhålorna mot Alelund.

(31 December 2009): Fin utnämning till Mats Udéhn. Årets entreprenör i Lerum.

Mats Udéhn har, som tidigare nämnts, utsetts till Årets Snöröjare i Lerums kommun. Juryn hade studerat ett antal entreprenader inom Lerums kommun. Ingen annan entreprenör kunde genomgående visa på så hög kvalitet, servicegrad och snabb inställelsetid som Mats. Juryn var helt enig i sitt beslut och ingen diskussion fördes kring övriga entreprenörers insatser. Redaktionen vill dock framhålla att om Mats skötte snöröjningen i centrala Floda skulle affärscentrum blomstra och omsättningen öka med 42% enligt en intern utredning.
             

HEM | GRÄVLINGARPROTOKOLL | KONSTSKATTER

Copyright Drängsereds Vägsamfällighet 2009