Berättelser från de vilda Skogarna i Floda

HEM PROTOKOLL  KONSTSKATTER  | FILMSKATTER  | KRÅKTEATERN

Det som hänt  Samfälligheten de senaste 25 åren kan Du enkelt hitta med nedanstående länkar.

1996  1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018 2019            

NOTISER FRÅN 2010

(1 Januari 2010): Stubbränning vid Drängstugan

I samband med nyårsfirandet vid Drängstugan deltog ett tiotal tävlande i den ädla konsten att på längst tid förinta en stubbe medelst eld. Världsmästaren på området; Roland Boman, hade förhinder att delta. Bomans rekord på en 33 cm 92 cm hög stubbe är 3 dagar 18 timmar och 14 minuter. Minutenangivelsen kan vara något osäker och får läsas med viss försiktighet. I Årets tävling framstod de äkta makarna Hjortås i sin sanna väldiga dager och kammande hem bägge topp-priserna. Herr Olsson fick för vacker redig brandfara och fru Olsson för snyggaste snodda furustubbe. Mats Udéhn som dränkt in en ekstubbe i McDonald´s förbrukade frityrsmet fick ett hedersomnämnande för gott initiativ och handlingskraft. Mats stubbe var också den som brann längst, 18 timmar och 17 minuter. Ytterligare ett hedersomnämnande gick till Ohlsson på Hjortås som vågade ställa upp med ren björkråvara, visserligen snodd, men ändå en chansning. Lågorna från denna stubbe renderade flera anmärkningar i domaren Rune Broos protokoll.

Vad som kan sägas när dessa amatörer tävlar, om man jämför med proffs som Roland Boman, är att man inte är lika noga med urvalet av stubbe. Man snor första bästa stubbe och häller en massa drivmedel på denna. En riktig stubb-brännare använder endast "Tomahawk pine", direktimporterad och troligtvis snodd även den.  Det är alltid en sann glädje att se proffsen elda riktig äkta vara.

(5 Januari 2010): Bendel på bättringsvägen.

Bendel fördes under nyårshelgen till sjukhus för en befarad hjärnblödning. Det kan nu konstateras att det inte var en hjärnblödning utan att kramperna i armen troligtvis har samband med Bendels ålder (91). Idag på morgonen var humöret det samma (Jaså är det du som ringer din dj..a kneckedick) och det kan fastslås att Bendel är på bättringsvägen. Han är i skrivande stund på väg till affären för att köpa "potäter", ett mycket gott tecken.

I samband med samtalet gav Bendel dagens väderprognos: "Fortsatt kallt eftersom det blåser mot Björkekärr från Sävenäs skorsten". Från mycket säker källa (hustrun) meddelas att emeritus Ohlsson & Tjäder gjort en heroisk insats och räddat pilsenern i Sprängkistan från förfrysning. Tack pojkar. Ni förstår prioriteringar!

(9 Januari 2010): Uppmaning till vägföreningens kvinnor!

På förekommen anledning vädjar nu redaktionen till alla samfällighetens kvinnor att vara förstående när det gäller karlarnas intressen och hobbies. Det har framkommit skräckscener där vägarbetare slitits från sina hemman för att gå på shopping i Alingsås!! Den enda shopping som är OK i Alingsås är den på Kungsgatan hos Systembolaget. Möjligen kan en kortare fikapaus tillåtas under dessa omständigheter. Men att gå på kafé får aldrig vara huvudsyftet med resan!
Här är en bra introduktionsfilm för de kvinnor som ännu ej förstått.

(13 Januari 2010): Dokumentation av "Log burning contest" vid Drängstugan.

Under nyårsafton avhölls den årliga tävlingen som visar vilket hemman i skogen som bäst eldar stubbar. En jury under Rune Broo bedömde de tävlandes bidrag på 37 punkter. Självklar segrare i år som tidigare år var Erland Olsson från Hjortebo. Övriga tävlandes bidrag var intressanta men ej till närmelsevis så professionella som Erlands stubbe.  Klicka på länken för att se filmen.

(21 Januari 2010): Legendarisk film nu i bibliotekets säkra förvar.

Filmen om Bendel har efter många påstötningar och hot lagts in i videobiblioteket.

Här är länken: Filmen med Bendel.

(27 Januari 2010): Olycklig stadsbo offer för svaga vägkanter.

Vår vördade emeritus Ohlsson har i långa tider varnat för vådan av svaga vägkanter och det försiktiga handlag dessa kräver. I härförlidna veckan fick skogen besök av en stadsbo med ringa kunskap om detta förhållande. Vips satt han fast i vägkanten. Det hela avlöpte dock väl för några skogsbor fattade snart situationen och kunde hjälpa den vilsne skogsbesökaren till säkrare marker i Drängsereds by.

(31 Januari 2010): Vackert boende.

I vår mycket uppskattade serie vackert boende i Drängsered visar vi denna vecka Alfred Schlaghammers villa. Alfred var invandrare från Tyskland som i början av 1890-talet kom till Drängsered och äktade sin livs kärlek Josefin Larsson. Tillsammans byggde de ett vackert hemman i skogsbrynet mot sjön med utsikt över Sävelången där de sedermera gifte sig. Alfred blev väl bekant med slottsherren på Nääs som var låghalt. Alfred var både skomakare och murare till professionen och väl ansedd i sina båda yrken. Genom att kombinera sina kunskaper utvecklade Alfred en sko, på sätt och vis en föregångare till dagens skyddsskor tillverkad helt i läder och betong. Greven blev så nöjd med funktionen att Alfred fick friköpa sin mark. Dessvärre var utvidgningen av stambanan nära förestående och hemmanet revs någon gång under de första åren av förra seklet. Alfred och Josefin byggde då en liten stuga i gränstrakterna mellan Skallsjö och Stora Lundby där dom levde lyckliga i alla sina dagar med sina 9 barn. Nedan visar vi den enda bevarade bilden av Alfreds bygge efter stambanan.

(14 Februari 2010): Ett smakprov på en kommande skoglig storfilm.

Bearbetningen av den omfattande dokumentation av den skogliga flottfärdsexpeditionen pågår fortfarande och först idag, 17 år efter att det begav sig, kan vi visa en trailer av den kommande storfilmen med Trulsar´n från Trulsedamm i huvudrollen. Flottfärden var Trulsar´n hittills enda storfilm och denne store aktör har konsekvent vägrat att delta i andra senare storverk.  Här är länken till ett smakprov.

(18 Februari 2010): Gammal kråka är ändå äldst (gammalt skogsuttryck) eller schangtila skogsbröllop.

Midvintern 1892 var hård och den nykäre lokföraren Markus skulle gifta sig. För att bröllopet skulle bli rekorderligt hade han utlovat 17 tunnor öl till skogens drängar. Dessa skulle drickas om tillfartsvägen till samhället ej plogades under 3 dagar. Kalkylen antydde att med 17 tunnor skulle vägen till Floda bli farbar så att prästen med släde och häst kunde nå skogen. Hästpesten hade slagit till samma vinter och den enda häst som fanns att tillgå var Rune Broos Spatten. Spatten nyttjade både snus och pilsener och hade därmed ett visst förtroende bland skogens drängar. Bruden Sara Karlsson bodde i Floda by och väntade och väntade. Sakta och metodiskt drack sig grabbarna allt närmare Floda by när den stora björnen, .....
(Fortsättning följer)

(21 Februari 2010): Selma Lagerlöf och grisen.

Den kalla vintern 1907 var snödjupet på Blåbärsås 203 cm. Logar och kyrktak rasade samman och snart var det endast den vackra Drängstugan i Drängsered som fanns kvar. Sara Pehrsson, en ung ullmopp från Tollered, hade gått ut på isen för att möta sin älskade, drängen Markus. Markus var en arbetsam dräng, på dagarna byggde han hus, på kvällarna arbetade han hos den hårde men godhjärtade Rune Broo.  Av Rune hade Markus fått låna Spatten, den gamle trogne hästen, för att hämta hem sin Sara. När han närmade sig Drängseredsviken hörde han ett plask och det värsta hade hänt. Sara hade gått igenom isen. Strax efteråt hörde han en liten flygande gåsapåg på en gris, som snabbt fick upp Sara till Markus, de kunde sätta Spatten i gatlopp för att i tid gifta sig i Drängstugan i Drängsered.

Den uppmärksamme har naturligtvis förstått att Selma Lagerlöf bodde på Nääs och skrev en bok. I tidiga utgåvor av boken fanns ingen gås utan en fet gris som huvudperson. Under ett kalas på logen på Nääs, dvs. Selma stod i ladugården under, kom hon på att grisar inte kan flyga. Därför ändrades senare historien men Sara räddades av en gris och en fet liten skåning. Så sant som det är skrivet på denna sida!

(24 Februari 2010): Drängstugan fejas och görs fin.

Det stundar till bröllop i Drängstugan och den vackra Sara Svensson  skall gifta sig därstädes. Brudgummen är delvis okänd men heter Markus och har siktats i backarna kring Blåbärsås i en äldre traktor av märket John Deere. Markus jobbar sent skift denna vecka men har ordnat en timmas ledigt från snöskottandet på lördag. Hans tyske chef, Hans von Hattenbatten, har försetts med förgiftad pilsener och felställda klockor för att omdömet skall svikta. Ty ett bröllop i skogen kan  ingen förutsäga hur det kommer att sluta.

(27 Februari 2010): Drängstuga i hast omgjord till kyrka.

Äntligen kalas och äntligen hemma säger Mats på Kråkebacken, direkt hemkommen från sydliga breddgrader. Vi har lidit med skogsfolket över den tunga vintern, vi har hört sägas att John Deere:n inte räckt till ens för den väldige Erland. Så det är tid att vi kommer hem.
 Idag Lördag kl 11.30 är skogens alla "Abare" välkomna att skåda brud då den vackra Sara Larsson från Drängsered gifter sig med den tjurige Markus från Drängstugan. Prästen förväntas till stugan kring 12.00. Utifall så inte sker har Claes på Hjortås tagit fram sin katekes från skoltiden och tänker i detta akuta läge själv förrätta vigseln. Om Claes packning skulle vara för stor så katekesen inte kommer med kommer ett antal av  BENDELS CITAT   att användas under gudstjänsten. Flera av föreningens medlemmar har gått i god för att de väl känner till dessa. Detta hot är så starkt att prästen kommer att vara i tid.

(27 Februari 2010): Markus och Sara stämningsfullt gifta i Drängstugan.

Äntligen fick Sara Larsson sin Markus på ett, som officianten uttryckte det, värdigt ställe nämligen samfällighetens Drängstuga. Det konstaterades att platsen var bättre vald än vissa av kommunens kyrkor, där taken ej har varit intakta de senaste veckorna. Den stolte fadern Mats poserade glatt för fotografen och ett muntert gäng brudskådare (abare) besåg vigseln.

(4 Mars 2010): Ingela Karm skriver:

”Ett hjärtligt tack för vackra blommor och visat deltagande efter Benny Karms bortgång”.  Ingela, Tina, Boris.

(6 Mars 2010): Tacksamma Vägarbetare tackar vägmästare Claes Ohlsson för föredömlig väghållning!

(13 Mars 2010): Samfälligheten i världspressen. En ny samling av tidningsartiklar om samfälligheten

 Tryck hör för att komma rätt!

(14 Mars 2010): Vad innebär skogstokig? Har vi någon skogsond i skogen? Frågorna bara hopar sig och här kommer svaren.

En forskare menar att skogtokig ursprungligen är ett norrländskt uttryck som betyder "rått ursinne". Skogstokig kan också ha en annan betydelse, helt enkelt en synonym till lappsjuk, det vill säga "galen av brist på social kontakt". En yrkesmilitär framhåller det norrländska spåret och utreder frågan mycket levande. Han berättar hur han under sin tjänst i en norrländsk garnisonsstad under sextio- och sjuttiotalen fick "värnpliktiga från de rena storstadsområdena (Stockholm och Göteborg), värnpliktiga med liten eller ingen erfarenhet av livet utanför storstadens puls, nöjesutbud, umgängesformer och ungdomskultur. Detta ledde ibland till rejäla kulturkrockar och inte sällan till verkliga depressioner, populärt kallad "lappsjuka". Om lappsjukan var ett långvarigt och ibland högst allvarligt tillstånd, var skogstokigheten oftast av ett mera akut, men ibland återkommande, och humoristiskt slag. De unga gossarna från storstaden ställdes ofta inför situationer, som för oss som växt upp och levt i en mindre urban miljö, var fullständigt naturliga men som för dem var helt främmande."

Hans Alfredsson fortsätter på det norrländska temat. Han påpekar att det inte alls är konstigt att just akademiledamoten Peter Englund använder ordet skogstokig. Denne kommer ju från Boden. Vidare introducerar Hans O Alfredsson ett annat skogs-ord. Han berättar att i hans uppväxtmiljö norröver "förekom ett ofta använt begrepp: skogsond (skokks"onn). Min pappa var skogsarbetare, alla i byn var skogsarbetare, hela tillvaron var präglad av skogen och arbetet i skogen. Huggare och (häst)körare gav sig av hemifrån till ljudet av klingande bjällror när det fortfarande var mörkt på morgonen, återvände hem när det hade mörknat igen. Nio, tio timmar av slit i kyla och meterdjup snö satte sina spår i krafter och humör. Inte konstigt att en och annan var lätt vresig, skogsond, vid hemkomsten. Skogsond var ett begrepp som alla kände till. Det användes även i överförd betydelse. När någon fräste till eller var tvär i humöret kunde han få höra: jä tro du ä skokks"onn (jag tror att du är skogsond). 

(27 Mars 2010): Hårt vägarbete i kyla och regn på Blåbärsås

En av våra trogna läsare har kommit med en finstämd dikt inför avslutningen av året:

(9 April 2010): Intressant artikel införd på tekniksidan. En massiv kärleksförklaring till Grållen.

Här är länken till dokumentet.

(11 April 2010): Vad gör vägarbetare utan gränser ?

Frågor har kommit till redaktionen vad "Vägarbetare utan gränser" egentligen gör. Man kan löst säga att det är en systerorganisation till "Läkare utan gränser" men att gränserna definieras lite olika. För vägarbetarna gäller gränsen den egna vägen. När Claes Ohlsson arbetar på Blåbärsås Vägförening är han definitivt en vägarbetare utan gränser. Eller om någon skulle våga sig och sätta krattan i Stakebergs vägförening är han en modig vägarbetare utan gränser. Och definitivt en korkad sådan. Uttrycket grundar sig från ett vägarbete i Alelund där en väl förfriskad vägarbetare irrade sig in på en privat väg och röjde sly. Bra exemplar av "Vägarbetare utan gränser" är värda en pilsener.
Således: Stöd Vägarbetare utan gränser Bankgiro 50008-6206 (De gör ett bättre jobb än du tror)

(21 April 2010): EN MYCKET GLAD NYHET!

Sara och Markus fick i onsdags en liten son på 4,95 kg. Allt gick bra och Markus mår efter nedkomsten bra. Planerat var att förlossningen skulle ske på Östra Sjukhuset men så fick inte ske ty farfadern var väl känd där. Förlossningen skedde därför i Borås dit en elbil aldrig når från Floda. Alla i Borås tog väl hand om våra  goa Sara och Markus. Dottern beräknas hem i helgen och kommer snarast att bli inbjuden till Drängstugan för att programmeras för gängse seder och riter. Sonens namn är i skrivande stund ej bestämt men skall vara Erik.
ETT STORT GRATTIS FRÅN HELA SKOGEN ! 

(8 Maj 2010): STYRELSEMÖTE HOS VÄGMÄSTARE OHLSSON PÅ HJORTÅS TISDAGEN 18 MAJ kl 19.00!

Styrelsen kallar till möte hos Vägmästare Ohlsson Tisdagen den 18 Maj kl 19.00.
Frågor av sedvanlig karaktär såsom: Vilken pilsener lämpar sig bäst för potthålsgrävning? Duger verkligen Björnebryg vid maskinreparationer? Hur många pilsener vågar jag dricka när jag skall abbrovinschera i elcentralen? Hur står sig turkisk pilsener i ölförrådet heta sommardagar? Övriga frågor hanteras i annat forum t.ex. årsmötet.

VÄL MÖTT kära styrelse genom vår vördade ordförande Sten Svensson

(9 Maj 2010): Mer uppgifter om Veteranträffen på Tofta gård.

Vid samtal med Dir Olsson på Olssons i Ellös framkom följande:
"Jag fick ett mycket gott intryck av Skoglig Maskinförening och speciellt teknikchefen Peter Johansson. Detta positiva intryck förstärktes när jag hade ett längre samtal med dåvarande ordförande Ohlsson. För oss som arrangerar denna träff är det en stor ära om Maskinföreningen har möjlighet att ansluta och ev. om herr Johansson tar med sig någon av sina fina objekt t.ex. Blå Blixten som gjorde fint ifrån sig på Chickenrace härförleden i Alingsås. Ni är alla mycket välkomna!"
Nedan syns dåvarande ordförande Ohlsson i djupt samspråk med Dir Olsson kring hur potthål lämpligast hanteras med veterantraktorer av märket Victor. Olssons firma är världsledande på delar till gamla trotjänare. Inte knäleder och dylikt till Olsson utan mer delar till veterantraktorer. Här är en mycket värdefull länk:   http://www.veterandelar.net/

(19 Maj 2010): Styrelseprotokoll inlagt. Stora förändringar i samfälligheten. Odugliga vägarbetare stenas är styrelsens förslag.

Styrelsens förslag att vägarbetare som inte utför sin arbetskvot skall stenas med prima väggrus 12/52 mm. Om du vill läsa i våra äldre protokoll, såväl årsmötes- som styrelseprotokoll trycker du  här.

Till veteranträffen på Tofta gård är endast 2 medlemmar i Skoglig Maskinförening anmälda. Skynda att meddela sekr. dj om du skall åka med!

(20 Maj 2010): OBS OBS OBS. DEMENTI OM STENING AV VÄGARBETARE.

Knappt var gårdagens information publicerad innan vår högt värderade vägmästare och humanist Claes Ohlsson reagerade starkt på texten. Ett stort antal medlemmar i samfälligheten hörde av sig sent under kvällen och påpekade det felaktiga i att vägarbetare som inte arbetar på vägen skall stenas med prima 12/52 mm väggrus. Detta är helt fel, denna kvalitet är svår att finna. Det skall naturligtvis vara 16/32 mm. Vi ber om överseende med denna felaktighet.

(24 Maj 2010): Ingen ända på uschligheterna vid Drängstugan !

En vacker morgon förmörkades synen på mången god vägmedlem. Åter är det dags att ta upp frågan om verklig stening med 60-95 mm ballastgrus. Drängstugan hade fyllts med ved av vandaler, just lagom inför föreningens årsmöte. Å andra sidan fick det medlemmarna att aktivera sig och omedelbart aptera dynamit på misstänkta bilar i närområdet. Ohlsson protesterade å det vildaste men fick för egen del, till stor förnöjsamhet, det stora hedersuppdraget att arrangera steningen på själva årsmötet. Efter diskussion har dessutom beslutats att särskilt kantig sten skall användas s.k. Stenssten som tillhandahålles av ordförande Sten Stensson.

(31 Maj 2010): Vacker film tillägnad Erland Olsson och Daniel Erba.

En vacker film som tillägnats Erland Olsson (och en delvis okänd vägarbetare vid namn Daniel Erba) hade på söndagen världspremiär under Hummerfestivalen vid Drängstugan. Även du som inte fick en inbjudan att äta hummer kan här se denna vackra film.   Här är länken.

(13 Juni 2010): En fin inramning på Veteranträffen. Bendel mycket nöjd med dagen.

Gräddan av Skoglig Vägförening bevistade veteranträffen på Tofta gård på Orust. Förutom Bendels egna gamla moped hade vi inga grejor att ställa ut. Alla i skogen köper gärna nytt som bekant. Men vid tvång var Bendel själv påtalad att ställas ut. På hela utställningen fanns ingen traktor som var äldre än Bendel själv vilket är ett gott betyg. Nester Olsson dvs Kaj Olsson ställde ut sin fina råoljemotor. Filmbevis finns på videosajten.   En annan ännu viktigare länk från Maskinföreningen.

2010skogligmaskinforening1small.jpg 2010skogligmaskinforening3small.jpg 2010skogligmaskinforening4small.jpg 2010skogligmaskinforening6small.jpg 2010skogligmaskinforening7small.jpg

(16 Juni 2010): Årsmöte nu på Lördag 19 Juni kl 16,00 i Drängstugan.

Årets årsmöte går av stapeln Lördagen 19 Juni kl 16.00 i samfällighetens vackra Drängstuga. Direkt efter årsmötets avslut startar Samfällighetens traditionella Schlattafton. Du som har intressanta alkoholhaltiga drycker i ditt skafferi, ta med dessa och få dem bedömda av samfällighetens expertpanel.  VARMT VÄLKOMNA hälsar Styrelsen med ordförande Sten Svensson i spetsen.

(19 Juni 2010): Stilenligt Årsmöte avhållet under kungabröllop.

Tyvärr gick inte det kungliga bröllopet att skjuta på så deltagarantalet på Årets Årsmöte begränsades. Flest var återbuden bland de kvinnliga medlemmarna där endast tre medlemmar deltog. Den manliga sidan var rikt representerad p.g.a. utlovad efterföljande schlattafton.
Till den goda stämningen bidrog generösa donationer av sprit och öl från Sten Svensson, Roland Boman, Bendel och i viss mån sekreteraren. Sekreteraren medhavde dessutom kung Carlos den 3:es stora Potthålspris som på kungens begäran överlämnades till Arne Tjäder och Claes Olsson.

2010arsmote10small.jpg 2010arsmote11small.jpg 2010arsmote12small.jpg 2010arsmote13small.jpg
2010arsmote1small.jpg 2010arsmote4small.jpg 2010arsmote7small.jpg 2010arsmote9small.jpg

Här är länken till Protokollet:

(4 Juli 2010): Elons Cykel & Spreng knyter kontakter.

Genom hårt arbete med systerorganisationer och yrkeskollektiv har nu starka band knutits mellan Elons Cykel&Spreng och motsvarigheten i Norge Mur&Puss. I en exclusive kommentar säger emeritus Olsson: "Visst kan det tyckas vara ett smart drag mot de kvinnliga kunderna att benämna sin murerirörelse för Mur&Puss. Men på något vis är det ärligare med Cykel&Spräng även om det ej ger samma angenäma associationer. Och hur skulle det se ut om man skulle pussa damerna vid Drängstugan. Då skulle inget kjolstyg våga sig dit någonsin. Vilken vägarbetare vill riskera detta?"

(10 Juli 2010): Hårt vägarbete i värmen. Nya vägarbetare välkomnade.

Den välskötta Blåbärsås Vägförening genomförde sitt andra vägarbete för säsongen. Vädret var varmt och svettigt men mycket arbete blev ändå genomfört tack vare engagerade medlemmar. Det anses dock som ett bekymmer att ett fåtal fastboende aldrig deltager i vägarbetet utan förlitar sig på att grannen löser hela arbetsinsatsen. Det är viktigt att alla hjälps åt eftersom det är vår största möjlighet att hålla nere årsavgiften för att driva vägen. Håkan Jernehov driver en utredning som skall titta in i fördelar och nackdelar med att ha en gemensam vägförening i skogen istället för som nu två. Förutom Håkan deltar Mats Udéhn och Rune Broo i denna arbetsgrupp.  Har du synpunkter på detta kan du meddela dessa herrar. För att förverkliga detta krävs naturligtvis årsmötesbeslut i båda vägföreningarna och att en stark majoritet för detta. Mer om detta arbete kommer att presenteras efter hand.
Ytterligare en fråga diskuterades på Blåbärsås Årsmöte nämligen statliga bidrag till vägföreningen. Detta innebär att allmänheten har tillgång till vägsystemet för den subvention staten bidrar med. En livlig diskussion uppstod där det tydligt framgick att många ser fördelar med det enskilda vägsystemet som vi har idag.

(22 Juli 2010): Årets Vägarbete går av stapeln 7/8 kl 10.00 med samling i Alelund .

(27 Juli 2010): Äntligen är vår vackra Drängstuga K-märkt!

Efter många års kamp med myndigheter och antikvarier är nu äntligen vår vackra Drängstuga K-märkt. Stugan har genom åren hotats med ombyggnad till stall, rivning för att komma åt byggnadens kärntimmer och inte minst ombyggnad till permanent biograf. Men i och med K-märkningen är allt detta ett minne blott och stugan kan i framtiden användas som den var ämnad nämligen som möteslokal för traktens drängar.

Rune Broo som drivit en aktiv kampanj för bevarandet av stugan säger i en kommentar: "Det var roligt att alla dessa kärringar med dubbla efternamn fick ge sig till sist. Till slut fick vi kontakt med en antikvarie som förstod syftet med en verklig Drängstuga".
Vägmästaren Claes Olsson, fortfarande arg efter ett famöst öltest i okunniga Göteborgs-Posten, kommenterar att GP hade haft en annan syn på dansk lågprisöl om dom hade upplevt en kväll med drängarna i drängstugan. "Det är just i denna miljö som den danska dynamiten biter som bäst."

(6 Augusti 2010): En MYCKET stor spritdonation till samfälligheten.

En anonym vänligt inställd givare och mecenat har donerat sitt spritförråd till föreningen. Att göra så till den ordinarie Sprängkistan vållade stor oro hos ett antal av samfällighetens kvinnliga medlemmar. Dessa menade att de minsann kom ihåg "gamla goda dagar" och den manliga delens förmåga att hantera alkoholhaltiga drycker överstigande 7,3% (Björnebrygd). Om den ens klarar av att hantera detta. En utsökt lösning framfördes där vår väna Siw Sjöström hanterar den stora gåvan för all framtid. Siw är som alla vet ingen drinkare och ingen av de donerade sorterna tilltalar för övrigt Siw. Det har framförts åsikter om att dessa märkesvaror kanske inte tilltalar någon i föreningen, därav den "generösa" gåvan. Det skall påpekas att dessa 5 liter sprit ej förvaras inom Siws hemman vilket bör avstyra törstiga tjuvar från att göra hembesök. Spriten förvaras som sig bör på Drängstugans vind.
2010vagarbete10small.jpg 2010vagarbete1small.jpg 2010vagarbete20small.jpg 2010vagarbete23small.jpg 2010vagarbete24small.jpg
2010vagarbete26small.jpg 2010vagarbete28small.jpg 2010vagarbete29small.jpg 2010vagarbete2small.jpg 2010vagarbete30small.jpg
2010vagarbete31small.jpg 2010vagarbete33small.jpg 2010vagarbete34small.jpg 2010vagarbete3small.jpg 2010vagarbete5small.jpg

(7 Augusti 2010): Dramatisk räddningsoperation under pågående vägarbete!

En första preliminär rapport från samfällighetens vägarbete visar på ett mycket lyckat resultat. Som sig bör öppnades arbetsdagen med Wrappens skål, väl tillblandad av vår härliga Siw. Som alla säkert vet är skålen till minne av vår framlidne gode vän Einar Norlander. Övrig förtäring var även denna gång både god och nyttig. Erland och hans matlag hade lyckats fälla den fruktade fula grävlingen "Boris" som härjat fritt i Gråboområdet under många år. Som sig bör serverades "Boris" helstekt på ett för grävlingar nyutvecklat grillarrangemang. Arbetet med konstruktionen startade i tipsstugan i höstas tillsammans med ett flak Björn och realiserades när Boris siktades första gången i Leksjöområdet. Det behöver inte påpekas att maten var mer än lovligt delikat. Som komplettering bjöds på delikata pinnar (fritt efter Bendel) i Leksjö frambakade av Ulfs väna fru Linn. Stort tack för detta välplanerade initiativ! Bendel som aldrig äter annat än potatis och fläsk var mycket nöjd. Efterrätten kompletterades med tårta "Gigante" gjord av vår underbara Ulla Kjellén visande traktor i snölandskap och de svårigheter som där uppstår. Dock fanns inga vittnesbörd på plats som kunde vidimera svårigheterna. Den ende traktorföraren på plats var Mats Udéhn som visserligen enligt egen utsago hade upplevt värre saker med traktorer men sanningshalten ifrågasattes av flera vägarbetare, dock ej vägmästare Olsson.
Ungdomen kommer starkt och är väl rustade för de allt mer krävande vägarbetena. Detta illustreras av unge Hampus som snabbt fattat arbetsmetodiken som de äldre mer rutinerade vägarbetarna i bakgrunden använder.

De priser som utdelades för framstående insatser var följande: Tidigt under lördagsmorgonen räddades en utomskoglig kvinna från ett fångstredskap vid Drängstugan. Några av våra ungdomar uppfattade snabbt rop på hjälp och cyklade snabbt från Leksjö till Drängstugan. Kvinnan togs om hand av doktor Joel som för ändamålet hade lämplig medicin. Som tröst berättade Arne Tjäder historien om pingvinen och alla problem var lösta. Detta är ytterligare ett fint exempel på den utmärkta tillväxten av fina ungdomar i samfälligheten.

(23 September 2010):  Unikt samarbete med Göteborgs Vinakademi.

Ett avtal har tecknats med Göteborgs Vinakademi för att erhålla saklig och relevant information om aktuella viner. Med pilsener är det enklare i skogen. Vilken vägarbetare som helst har ett stalltips på en bra öl med Björn på. Med vin är det kinkigare.  Göteborgs Vinakademi består av 10 edsvurna anonyma medlemmar, där sekreterare Högberg ingår, som testar viner utan vare sig påtryckningar från politiker eller grossister. Metoden är att beskriva vinet med en vardagsprosa som alla människor förstår. Det har visat sig att denna metodik varit mycket framgångsrik. Inom kort kommer därför Vinakademins protokoll att publiceras på Hemsidan som en del i ett upplysningsarbete kring vin. Vinakademin träffas kvartalsvis eller vid behov. Samtliga 10 medlemmar är erkända drinkare med stor vana av främst vin men är inte helt bortkomna på andra starka varor. 
Här är länken till filmen.

(24 September 2010): En ursäkt från medarbetare Dr Chang!

Som några av våra mest prominenta läsare nogsamt observerat har hemsidan inte fungerat under sista tiden. Efter omfattande undersökningar visade det sig att vår lokale medarbetare i Hong Kong Dr Chang köpt öl för pengar som var avsedda för vår hemsida. Det hela är ju ett gott syfte men måste ändå redas ut. Så nu är detta gjort och hemsidan fungerar igen.

(4 November 2010): Äntligen en riktig Drängstuga i Sika!

Många medlemmar har påtalat bristen med dagens Drängstuga vid otjänlig väderlek. Av denna visdom har nu ett bra initiativ genomförts. En större Drängstuga, väl lämpad för fester och med endast 2 väggar (!) har uppförts. Nedan framgår byggnaden. Det skall påpekas att grundläggningen utförts av vår egen murarmästare Ohlsson vilket borgar för en stabil konstruktion. Vid användande av Gresakärran är utförslöporna inte alls så branta som i Blåbärsåsbacken vilket i framtiden kan rädda liv på resenärer i nämnda kärra.

(5 November 2010): Öppet meddelande från Vägföreningen till vår monark!

Käre kungen!
Vi i Drängsereds Vägsamfällighet ogillar starkt den snaskiga rapportering Du utsätts för. När syftet endast är att skada människor reagerar vi starkt. Om Du har vägarna förbi Göteborgstrakten är Du mycket välkommen till vår Drängstuga på kalas. Där kan Du vara säker på att Du är bland vänner.
Kramiga hälsningar / Drängsereds Vägsamfällighet (www.drangsereds.com)
PS Vi tycker du gör ett jättebra jobb!

(11 November 2010): Äntligen finns Pingvinen att tillgå i arkivet!

Här är länken!

(30 November 2010): Ros och ris i skogen.

Under de gångna veckorna, när en undermålig traktor hindrat ett effektivt snöröjningsarbete, har Håkan Jernehov mycket förtjänstfullt skött snöröjningen med sin pålitliga Ferguson. Vid ett tillbud där en gammal man körde i diket var Mats & Markus Udéhn snabbt framme och fick in den gamle i värmen. En mörk morgon siktades en grustjuv i en av föreningens sandlådor. Det skall påpekas att gruslådorna är till för att grusa vägen vid besvärliga platser och inte för privat bruk. Om man har planer på att använda grus från föreningens lådor för privat bruk bör styrelsen eller vägmästaren kontaktas. Kompensation för grus kan vara frivilligt arbete på vägen efter anvisning av styrelsen.

(3 December 2010): TACK CLAES OHLSSON!

Tacksamma vägarbetare tackar dig Claes Ohlsson för utmärkt undfägnad med fin glögg av utmärkt styrka i Alelundskryzzet.

(4 December 2010):  Det Skogliga julevangeliet. Aldrig tidigare publicerat.

Vid juletid utfärdade kassören Udéhn en förordning att hela Drängsered skulle skattskrivas. Ett bygge på Kråkebacken hade gått fel och ekonomin borde snarast nivelleras. Det var vägföreningens första skattskrivning, och den hölls när Arne Tjäder var ordförande i samfälligheten. Alla gick då för att skattskriva sig i Drängstugan. Mikael Udéhn, som genom sin härkomst hörde till Udéhns hus, begav sig till Drängstugan utifall där skulle finnas pilsenerdricka. Hans trolovade Julia, som väntade barn, följde med. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin dotter, den förstfödda lilla My. Hon lindade henne och lade henne varsamt bland drängar och pilsener i Drängstugan.
I samma trakt var några emeritus ute och gick om natten. Framför dem lyste en härlighet, som det ofta gör efter ett vägarbete med pilsenerdricka. De var inte det minsta rädda när en röst sade: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela vägföreningen. Idag har en blivande vägordförande fötts åt er i Drängstugan. Och detta är tecknet för er: Ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger säkert i Drängstugan bland all pilsenerdricka.”

När emeritus sansat sig, dvs. druckit ytterligare några pilsener, sade de till varandra: ”Låt oss försöka gå till Drängstugan och se det som har hänt.
”De skyndade i väg, i den fart som var möjlig, och fann Mikael och Julia och det nyfödda barnet i stugan. När de sett detta, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad emeritus sade. Julia tog allt detta till sitt hjärta och förstod genast att emeritus varit begivna på särskilt stark pilsener denna afton. Och emeritus vände tillbaka och prisade och lovade att åter dricka den goda Björnens Brygd.

(4 December 2010): Erik Högbergs Stora Pris till Claes Ohlsson!

Som alltid, vid varje leverans från Claes Ohlsson, visade sig varorna och förarbetet vara av högsta klass. Detta märktes om inte förr så vid morgonkaffet. Med vanlig tjafsglögg hade allt varit som vanligt men icke så med utmärkta varor. De lämnar alltid ett avtryck i sinne och huvud påföljande dag.

(7 December 2010):  Nothing runs like a Deere!

Mats Udéhns fina John Deere är nu åter i snöskottningens tjänst. Mats har detta år haft tillfälle att omsorgsfullt justera traktorn innan den sattes in i Fogelströms backe. Genom att skicka hustrun på en exklusiv solsemester med "all inclusive" möjliggjordes den tid som krävdes för detta injusteringsarbete. Tacksamma vägarbetare är verkligen tacksamma och tackar åter Håkan Jernehov för en fin insats i vinterns backar.

(8 December 2010):  Vackra bilder från sommar och vinter

Mitt i den kalla vintern finns ingenting som piggar upp som vackra bilder. Varsågod!

(9 December 2010):  Han var på kalas och glömde sin cykel ......

(14 December 2010):  En skoglig bok om en märklig man och en Julhälsning

Vi rekommenderar varmt att läsa en gammal god bok istället för att vara ute i kylan och supa. Har man nu ingen bok kan en gammal god text räcka väl. Här kommer denna text som är väl värd att läsas då den beskriver hur livet var förr.

(23 December 2010):  God Jul och Gott Nytt År alla vägarbetare.

I dessa givmildhetens tider; Glöm inte att skänka en slant till Vägarbetare Utan Gränser, bankgiro 5008-6206. Detta bidrag går garanterat till ett gott ändamål nämligen till pilsener för Vägsamfällighetens samtliga vägarbetare. 

(31 December 2010):  Gott Nytt År alla vägarbetare. Recept på unik Jaktglögg! 

Vi passar på att önska alla de vägarbetare som underhållit Samfällighetens väg under gångna året ett riktigt Gott Nytt År. De medlemmar som ej bidragit till vägens skötsel eller vård av samfällighetens aktiva vägarbetare bemödar vi oss ej med att önska någonting alls.

Recept på en utmärkt Jaktglögg för aktiva vägarbetare (övriga får hitta andra alternativ):
1/3 Reymersholms Bäska Droppar, 1/3 Fernet Branca och 1/3 Gammeldansk.

Till detta tillsättes ett uns av fjolårets Blossaglögg. Inte för mycket (viktigt) då det kan ta bort en del av Bäskens fina arom. Jaktglögg avnjutes helst varm pga Bäskens utmärkta varma smak. Men den går även utmärkt att dricka kall eller fickljummen. Några deciliter av denna dryck och plötsligt är hela skogen
full av djur du inte tidigare trodde fanns! En av våra trogna läsare har kommit med en finstämd dikt inför avslutningen av året:  Gott Nytt År alla !