Logotyp.jpg
Home Grävlingar logo Protokoll Konstskatter
HEMGRÄVLINGARPROTOKOLLKONSTSKATTER
Vägsamfälligheten där kvinnorna är vackra, barnen duktiga och gubbarna någorlunda hyggliga
SAMFÄLLIGHETENS HISTORIA 2011

HEM

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

1996


    

(1 Januari 2011):  Sensationell nyhet! Vägmästaren till Västindien. Reserapport följer.

Nyårsfirandet hölls traditionsenligt i Drängstugan där Mats Kråka arrangerat ett ståtligt fyrverkeri som lyste upp vedförrådet utanför stugan. Till allas glädje serverades den mycket uppskattade Jaktglöggen. Denna blev snabbt en favorit. Men den goda smaken hos Jaktglöggen förtogs snabbt när varm Bäsk erbjöds församlingen. Denna aromatiska dryck hade en strykande åtgång och speciellt Peter Johansson och Kråkan uppskattade denna dryck.
På Nyårsaftonen avslöjades dessutom att vår hygglige vägmästare Claes Ohlsson lämnar stugan på Hjortås för att bege sig på seglingssemester till Västindien. På en direkt fråga om Claes ville skriva en reseberättelse för hemsidan svarade Ohlsson något undvikande. Snabbt beslöts då tillsammans med Samfällighetens resetekniske expert Mats Udéhn att en sådan berättelse kan vi skriva ändå och då ångrar nog Claes att han inte valde att skriva densamma själv. Claes åker redan kommande tisdag så här kommer första reserapporten:

(3 Januari 2011):  Testresultat av Jaktglögg. Fantastiskt fyrverkeri. Gammal är äldst!

Efter att lämnat Hjortås den 4 Januari, besökt Jamaica den 2 Jan (?), var vi nu på väg till Virgin Islands. Här väntade en segelbåt på att ta oss till Karibien och runt. I packningen hade jag tagit med mursleven, man kan aldrig så noga veta vad som dyker upp. Pilsener finns säkert på plats även om Karibien mer är känd för sin rom. Sedan Högbergs amerikanska rom introducerades i Vägföreningen dricker jag ej sådan. Då var Julglöggen eminent i jämförelse. Ja det är en begåvad spritblandare vi har i Sika. Såvitt känt har han ännu inte tagit död på en enda vägarbetare. Fortsättning följer...
2011gloggfestialelund3small.jpg 2011gloggfestialelund4small.jpg 2011gloggfestialelund5small.jpg

Tisdag 4 Januari 2011:

Fiktiv rapport från Emeritus Ohlssons resa: 
Vi lämnade Hjortås tidigt på morgonen för att ta morgonplanet till Köpenhamn. Jag hade blivit inbjuden av några  hantverkskollegor, ja det vill säga gamla suparkompisar från Lerum, att delta i en segling  i Brittiska  Västindien.
Det första viktiga steget på denna resa var att snabbt få två nubbar i benen när planet lyft, precis den ritual gamle Wrappen instiftade vid resor utanför Skogen. Efter en utmärkt flight bytte vi plan i Köpenhamn. Det visade sig att detta plan passerar Vinga varvid Wrappens regel fick tillämpas igen. Vi letade länge efter en riktig Björn för att skölja ned dessa snapsar med men sådana fanns ej på Kastrup. Det fick gå bra ändå. Om resan i övrigt är inte mycket att säga. Det hela gick bra. Väl framme i Kingston Jamaica möttes vi av fem av Bob Marleys gamla luder. Trevliga och glada tjejer som luktade skumt när dom rökte. Inte alls som våra härliga tjejer i skogen när dom tar sig en smygrök. Det här luktade något sött. Men de hade med sig äkta importerad Mekong-whiskey så det började........
LÄS DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNING I KOMMANDE NUMMER AV BULLENTINEN!

(6 Januari 2011):  Lerumsrevyn?

Ulla Kjellén tar emot intresseanmälningar av de som är intresserade att se Lerumsrevyn. Hör av Er till Ulla Kjellén så skall vi försöka ordna en kulturkväll för vägarbetare. Som dessutom skiljer sig från desamma i Drängstugan.
En finstämd video från den norska tundran presenteras härmed. Man förstår väl de kärva villkoren för dessa strävsamma människor.

(10 Januari 2011):   Mycket fint Pris till Mats Udéhn

Det internationellt erkända  Erik Högbergs Stor Pris har tilldelats Mats Udéhn för  "förstklassig skottning av våra vägar under sämsta tänkbara omständigheter". Udéhn mottog priset av instiftaren under storslagna former i Drängstugan.
Ingen rapportering från Karibien ännu då inga mail influtit från Claes Ohlsson. Vi hotar redan nu med att beskriva resan med begränsade fakta här på Hemsidan.

(18 Januari 2011):   Kontakt med Vägmästare Ohlsson

Vi har ingen skoglig haft med Emeritus sedan resan startade. Därför är det dags för en liten fiktiv reseberättelse:
Ankomsten till Karibien var fin. Direkt till en bar med allt bagaget på bardisken. Därefter till en stor betonggjuten balja med varmt vatten. Stolarna var av den rustika och måttriktiga typ som finns vid Drängstugan.  Människorna var mindre än vanligt till en början men växte och uppskattade stolarna högt. Efter några drinkar tyckte Tjalle att det var hög tid att träffa några damer ombord på segelbåten. Så för att spara tid kombinerade vi damer och drinkar. Men jag blev direkt hungrig när vi kom ombord och då passade det torkade fläsket perfekt. Det luktade lite skumt efter alla varma transporter men fläsk är ändå fläsk. Det blev en fest jag sent skall glömma när äntligen.

(22 Januari 2011):   Helgonmöte i Skottland!

Tipsbröderna i Leksjö spenderade sina spelvinster under December månad genom att åka på en studieresa till whiskeydistrikten i Skottland. Under resan besöktes även de kloster som serverade starkare drycker. I ett sådant träffade man Leksjös speciella skyddshelgon Sankt Erland. Helgonet var väl insatt i bygdens förehavanden och kunde meddela till de som klarade av att lyssna (i slutet av en provning) att vår väna Siw Sjöström helt obemärkt och i tysthet fyllt 60 år. Sankt Erland och Samfällighetens Bulletin gratulerar Siwan å det varmaste i efterskott.

(28 Januari (2011): Fin rödvinsprovning och intressant champagne!

Att prova viner är inte som många tror ett sant nöje. Det kan vara ren tortyr och sådan provning deltar vi aldrig i, dvs när man tvingas spotta ut det man redan druckit. Men även om man får svälja kan man tvingas äta stinkande ostar från annat än kor. Mycket av den rödtjut som provas har inga likheter med den goda Björnen annat än rusfaktorn, vilken ej kan negligeras.
Efter en provning är det alltid hemfärd till skillnad från spritprovning. Under hemgången från Floda station tornar inte besvärligheterna upp sig direkt. Till en början finns en smal trottoar att följa men väl inne på Alelundsvägen måste dikena besiktas. Kommer dessa att klara vårfloden med all snö och allt grus Undéhn har slösat på vägen? Just vid en sådan inspektion kom vår kära Kalle försiktigt körandes och långsamt insåg att det varit seriös vinprovning denna kväll. Kalle backade tillbaka bilen, erbjöd en plats trots alla risker detta innebär att forsla en trött vinprovare hem.

(29 Januari 2011): Vad är Göteborgs Vinakademi?

Gbgs Vinakademi Här är en länk till en alternativ seriös Vinprovning:

(2 Februari 2011): Ohlsson tillbaka och bekräftar allt?

Vår käre vägmästare återkom till civilisationen i Skogen föregående helg. Ohlsson bekräftar i princip Bulletinens riktiga rapportering med undantaget att beskrivningen gällde hans kamrater.
Eftersom alla vägar i Västindien är byggda av betong uppehöll sig Ohlsson mestadels på Betongmuséet i Port au Prince. Naturligtvis är betong det verkliga vägvalet som vägmästaren uttrycker det hela. Men viss glädje uppstod när han återsåg vår Alelundssträcka och kunde konstatera att vägmaterialet där (blankis) har stora likheter med betong. Dock skall sägas att stabiliteten över tid är bättre på betong. 
Välkommen tillbaka käre vägmästare!

(16 Februari 2011): En äldre man, försöker så gott han kan...

Jag håller just på att uppdatera hemsidan till ny programvara. Är det något som inte fungerar så hör av er till sekreterardj....

(9 Mars 2011): En skicklig snickare och en uttråkad murare

Här två intressanta länkar från anläggningsverksamheten:        
  • http://www.youtube.com/watch?v=Wx_5GI0QRdw       
  • http://www.youtube.com/watch?v=w1T8JfGVo-M&feature=related

(24 Mars 2011): En misstänkt svart Volvo i sikte. Rekognocering för inbrott?

Flera medlemmar uppmärksammade torsdagen 24/3 en misstänkt Volvo 745 på vår väg. Bilen stannade och studerade våra hus från vägen.
Vid konfrontation fick vår Ulla ett konstigt svar kring vad han sökte. I bilens framsäte låg starkölsburkar (vilket normalt inte är ett dåligt tecken
i skogen) men gav misstanken att ett gott syfte med vistelsen inte gällde.
VAR UPPMÄRKSAMMA PÅ SKUMMA OCH OVANLIGA TYPER!

(31 Mars 2011): Stort kalas i Drängstugan lördag 2/4 2011 kl 18.00. Pilsenern är slut! Strejk befaras.

Kommande lördag inbjuds till kalas i Drängstugan. Orsaken är en strejk bland vägarbetarna då ingen potthålspilsener längre finns i pilsenerförrådet. Således uppmanas medlemmarna i Samfälligheten att bidra med potthålspilsener så arbetet med vägbulorna oförtröttligt kan gå vidare.
 I samband med sammankomsten kommer ett finsk epos utspelad i en bastu att förevisas på Blåbärsåsteatern. Teatern har för detta tillfälle renoverats och fått nya bänkar trots att de gamla lagom höga mycket gedigna och omtyckta bänkarna mycket väl skulle fungera vid denna sammankomst.. Eposet, möjligen något svårtolkat för inbitet skogsfolk, kommer att tolkas och förklaras av en äkta finsk vägarbetare. I samband med sammankomsten kommer en större, möjligen helt unik, donation att presenteras.
 Samtliga vägarbetare; Bryt upp från tristessen i lördagssoffan och kom till Drängstugan nu på lördag 2/4 kl 18.00.

(3 April 2011): Enastående uppslutning. Strejk avblåst! 

Lördagens offersammankomst blev en stor succé. Arrangörens fantastiska europeiska föring, inklusive det  underbara surdegsbrödet, fick deltagarnas ögon att tåras. Möjligen bidrog röken från eldtunnorna men tillgången  på pilsener kompenserade väl för detta. Mot kvällens slut öppnades förrådet och som kung bland alla donerade  flaskor stod den äkta skogswhiskeyn "Old Crow". Whiskyälskaren Ulfs ögon tårades vid denna syn just som en kraftig rökridå kom från eldtunnorna.
Under kvällens gång ställdes kassören till svars för hanteringen av samfällighetens fonder. Trots alla bidrag genom  åren har ännu ingen utdelning synts från pilsenerfonden. Även Bendels barnfond och dess utdelning bör granskas enligt  denna medlem. Redaktionen har tagit ärendet åt sig och kommer att ta kontakt med Janne J (dvs Janne Johansson, en  gammal kompis) för att gå till botten (vitisigt i Drängstugesammanhang) med frågan. Som sig bör avslutades kvällen med filmförevisning, ett klassiskt finskt bastudrama. Mången deltagare fängslades av den finske skogskralen som hade en björn som sällskap. Även Ulla Kjellén fängslades men proportionerna på filmens kamrat var annorlunda och språket något svårförståeligt.  Stort tack för en fin kväll till Mats Udéhn & Co för ett utsökt arrangemang.

(17 April 2011): Skogligt bröd får högsta betyg.

Vår högt värderade ordförande Svensson lämnade ett hembakat bröd till bedömning. Detta motsvarade högt ställda förväntningar och visade sig vara i samma klass som Olssons och de Undéhnska brödernas bröd. Således ett mycket högt skogligt betyg! För Er övriga som vill ha bedömt bröd eller andra läckerheter är detta fullt möjligt genom att bereda sekreterardj..n detta så distribuerar han detsamma till expertpanelen (vägmästaren och några högt betrodda...).

(26 April 2011): Äntligen har Rune Broo hedrats som han bör.

Rune Broo, vår oförvitlige medlem, har äntligen förärats ett eget öl i Australien. Delar av släkten Broo flyttade redan på 1700-talet, strax efter slaget i Surhålan, till Australien för att därstädes ta upp tillverkning av öl. Detta öl blev så framgångsrikt att ölbryggning i engelska språket till en början benämndes brooing. Släktens bryggeri har i många år framgångsrikt bryggt utmärkt öl men först nu har har äntligen ättlingen Rune mycket välförtjänt förärats ett eget öl. Här är länken:   http://www.broo.com.au/

(12 Maj 2011): Stor Midsommarfest i Hjortebo. Allt skogsfolk välkommet.

Våra kära Annika & Erland kallar till samling på Midsommarafton för traditionsenligt firande av denna urgamla Vikingadag. Ur agendan: Tävling i att spotta groda, demonstration av verktyg för rotfrukter, test av direktimporterad usel vodka och mycket mycket mera. Ta med alla härdade barn på denna minnesrika afton. Här kunskap kring att spotta groda.
Ett vetenskapligt test har visat hur man enkelt kan se om en hund kan läsa. Ta fram en hund, vilken som helst, och presentera för en sekreterardj..l. Blir hunden tokig, ilsken och skäller häftigt så vet du att han läst denna Bulletin och således är läskunnig. Sådan här smörja går inte obemärkt förbi, inte ens hos hundar. Den ståtlige Albin, med det ljuva basskallet, är fullständig analfabet för Albin är glad för vem han ser.

(23 Maj 2011): Komplettering med verkliga fakta.

Kalaset börjar vid 17-snåret med stark välkomstbål med de ädlaste av ädla ingredienser (Jeltzin och Björnebrygd). Ett varmt välkomsttal av en utvald värdig och lagom saltad förätare, därefter bjuder V75-gänget på egenfångad sill och enhändigt odlad potatis med lagom musik i bakgrunden....levande givetvis och då menas fysiskt levande. (De som ej dricker alkohol erbjuds missionärsdricka, lättöl blandad med sockerdricka).
Därefter gnuggas geniknölarna med diverse frågor samt törhända en liten fysisk aktivitet. Efter detta evenemang tänds grillarna och måhända plockas potatiskanonen fram under mycket högljudd musik som får tallar och granar att svaja i takt. Vem vet, kanske någon vägarbetare är beredd att ta en svängom. Därefter är det dags för alla helt sanna historier att komma ut i ljuset samt att penetrera dagliga vedermödor och kanske komma med lösningar till varandra..... 
VÄL MÖTT PÅ MIDSOMMAR!

(26 Maj 2011): Inför årsmötet. Ny musical i skogen.

2011arsmote15small.jpg 2011arsmote2small.jpg 2011arsmote3small.jpg 2011arsmote4small.jpg 2011arsmote6small.jpg

(26 Maj 2011): Inför årsmötet. Ny musical i skogen.

Baserad på verkliga fakta, driven av flera upprörda och musikaliska emeritus, planeras nu den faktabaserade musikalen  "När pilsener blev till grus". Titeln kommer sig av användandet av fonder i en fiktiv vägförening. Musikalen har redan sålts till de flesta teatrar på Broadway. Broadway är en omskrivning för "broad way" dvs bred väg dvs. Alelundsrakan.

(18 Juni 2011): Samtliga allegat verifierade och Pilsenerfonden blir ej till grus!

Årsmötet hölls i sedvanligt god anda även om elaka rykten gjort gällande att Pilsenerfondens medel använts till grus. Efter noggrann genomgång med kassören framkom att något sådant resurssabotage ej förekommit. Samfällighetens ekonomi är något ansträngd efter två tunga vintrar. En stor källa till glädje var dock alla donationer som strömmat in till de olika fonderna. Vägmästaren gladde sig särskilt då Pilsenerfondens resurser ökat med tresiffriga belopp i kronor!
Vår mecenat Erik Bendel Gustavsson kunde för första gången ej deltaga på mötet. Senaste gången Gustavsson uteblev från årsmötet var 1968, då av den enkla anledningen att han inte flyttat till skogen.
Ordföranden riktade ett stort och varmt tack till alla krafter som hjälpt till att hålla vägen i så fint skick den gångna vintern. Speciellt nämndes
vägmästare Ohlsson, emeritus Arne Tjäder och Mats Udéhn.
En lekplats skall upprättas i Drängstugans närhet, helt finansierad av Bendels barnfond. Lekplatsen skall uppföras under överinseende av Drängstugans Vänner. Det framkom önskemål om stabila bänkar, liknande de utmärkta som redan finns i Drängstugan, där föreningens åldermän kan sitta och glädja sig åt barnens glada lekar. Stämman gladde sig dessutom åt att äntligen verkar det som om "Lottas Vaktkur" i Alelund skall byggas. Elinstallationen har projekterats och elrör för detta ändamål är nu placerade i Alelund. Dock saknas tre gödselgrepar för att komma åt kommunens el i de oisolerade kablarna vid Alelund.
Sedvanlig enastående förtäring stod vår härliga Siw Sjöström och den käcke Mats Udéhn för.

(9 Juni 2011): Inför midsommarkalaset. Meddela deltagande till Erland&Annika senast 18 Juni.

(23 Juni 2011): Hur är det ställt med Bendel?

Många medlemmar hör av sig med frågan: "Hur mår Bendel?" Svaret på frågan är: "Allt bättre" vilket verifieras av Uppdrag Skogsgranskning som undersökt vanvård av en äldre cykel.

(24 Juni 2011): Tack för ett fint kalas !

Våra generösa vänner i främre skogen bjöd allt skogsfolk på Midsommarfest på Hjortebo. Ett fint arrangemang med utmärkt musik, kubbspel, grillning och frågesport. Frågesporten innehöll ett antal intressanta frågor som livligt diskuterades: Mats Udéhn är ingen Grävling utan en Bäver. Påståendet togs som självklart. Vilka färger älskar skottarna? Samtliga i skogen svarade här rätt och visade att man förstår sig på fotboll. Det givna svaret: Grönt, svart och vitt.
Ett enträgen fråga bland skogsbarnen har varit varifrån vår käre Kari kommer. Han pratar konstigt men inte lika konstigt som en skåning eller en gotlänning. I frågeformuläret, som vållade en del huvudbry, fanns svarsalternativet "somalier". Flera, styrkta av den utmärkta Flädervodkan, tyckte detta var ett allt mer sannolikt alternativ ju längre kvällen skred. Som väl var avbröts tävlingen i tid och rätta svaret var naturligtvis finne. Precis som Skogens hovförfattare Arto Paasilinna. Den mest kniviga frågan var nog "Ge ett annat ord för Erik Gustavsson (Bendel)". Ordet skulle vara på 6 bokstäver med e som andra bokstav. Mångas givna svar, "gubbdjävel" försvann omedelbart som alternativ. Svaret skulle vara nestor. Definition: "Den som genom träget arbete visar sin uppskattning för det täcka könet i Skogen långt upp i åldrarna och ger de skogliga damerna den respekt dom förtjänar".
Gustavsson lärde sig tidigt att umgås med alla typer av damer genom sitt arbete vid kranarna i Göteborgs hamn. Sedan skall tilläggas att för att bli nestor krävs en bra fostran i hemmet av en rekorderlig kvinna. I Bendels fall Elin som var MYCKET TYDLIG i råd, direktiv och utvecklibgssamtal.
En diskussion inom skogen hur man stuvar sin ved fick sitt naturliga svar när Erland öppnade sin container och visade församlingen hur ved stuvas. Ved skall stuvas i tydliga rankor så luften kommer väl åt. Påståendet är dock inte oemotsagt bland skogsfolk.
I kalaset ingick kubbspel, en märklig idrott, där det visade sig att det inte finns tillräckligt med Flädervodka i världen för att förstå spelets regler. Spelet komplicerades dessutom av Mats Udéhn, som ständigt hade nya regler och undantag till den inkallade domarens stora bekymmer. Ovan framgår vad två damer ansåg om tillställningen,spelets kvalitet och Udéhns fuskande. Tack Erland och Annika och hela närmre Skogen för en mycket lyckad och trevlig fest.

(26 Juni 2011): Erland tackar för ett fint kalas !

Skickar en förteckning på våra fantastiska sponsorer:
  • Stihl i Stenkullen som såg till att vår favorit orkester STILL GAME hade tak över huvudet.
  • Linn och Annika som hade komplement till maten.
  • Mattias och Ulla-Beth som ordnade gott kaffe.
Den lokala polismakten, som ingrep när en av gästerna, enligt obekräftade uppgifter, skrålade från en backe i bortre skogen.
Och som vanligt; Ett stort tack till V75-gänget!

(9 Juli 2011): En finstämd sång, vägarbete och Årsmöte i Blåbärsås!

Skoglig Maskinförening presenterar en finstämd sång om dieselmotorer.  Här är länken.
Vägarbetet sommaren 2011 fungerade utmärkt tack vare god administration och bra förberedelser. Vid kaffepausen, väl tillrett av Maskinföreningens Peter, förevisades Per Salomonssons stulna moped anno 1951. Några ligister stal denna från Per under sent 1950-tal och kastade densamma i Bortre Skogen. Oupptäckt har den legat där tills en bärplockare från närområdet upptäckte mopeden och tipsade Maskinföreningen. Mopeden har nu en framträdande hedersplats i ordförandens trädgård medan den väntar på en fullständig renovering.
Årsmötet bevistades av föreningens yngsta medlem Albin som nedan ses i pappa Mattias trygga famn. Tack alla för en fin och trevlig arbetsdag och ett utmärkt årsmöte.
 Resultatet av årsmötet: Bendel, som var frånvarande, avsattes som revisor, styrelsen sitter kvar och Håkan Jernehov fick i uppdrag att utreda namnbyte på Blåbärsåsvägen eftersom så mycket post kommer fel. Olika namn föreslogs såsom "Grusvägen", "Gröna Sikvägen" och "Vägars ände". Kommunens utredningsgrupp om troligtvis 75 personer kommer att uppvaktas för att ta ställning till årsmötets funderingar.

(7 Juli 2011): Varför strular hemsidan?

Hemsidan har som många påpekat inte fungerat på ett tag. Orsaken är de problem som min host haft efter regnkaoset i Köpenhamn förra helgen. De lokaler där vår server fanns vattenfylldes (2 meter!) och samtliga datorer fick ersättas med nya i en annan lokal. Nu är problemet löst och allt fungerar normalt igen.

(11 Juli 2011):   Rapport från Grävlingkommittén

Vid Grävlingkommitténs preliminära sonderingar har man funnit ut att alldeles för mycket tid går åt att hitta rätt Grävlingämnen. Kommittén föreslår därför att nya Grävlingar endast hämtas ur den sittande Grävlingkommittén för att på detta sätt minska administration och arbetsinsats.

(17 Juli 2011): Delrapport från Lekplatskommittén.

Den vid årsmötet tillsatta kommittén för en lekplats för barn vid Drängstugan har inventerat och studerat andra framgångsrika lekplatser. Kommittén har en fast idé om aktiviteter för barn. Ett förslag är gungor, en aktivitetsplats, en sandlåda på skoglikt vis och en myrstack för att de små barnen skall lära sig om små djur och lära sig hur man umgås med små djur. Nedan framgår de förslag som hittills redovisats:
 Efter åtskilliga påstötningar till redaktionen startas härmed en receptbok för skogliga sammankomster. Skogsfolket förväntas bidra med sina bästa recept t.ex. den fiskgryta som serverades på en högtidsdag i skogen hösten 2006. Vår Siw har lovat att bidra med några av sina underbara kakrecept. Dessa baseras på delvis okända måttenheter ex. "en skäppa" eller "som man känner" vilket kommer att bidra till ett än rikligare utbud av skogliga recept och bakverk.
Vår Jocke tipsar om en intressant hemsida. Här är länken:

(31 Juli 2011): Hälsningar från bagare Schmidt med fru, ny video och 6 Augusti.                         

Av en tillfällighet träffade familjen på vår förre, och mycket saknade bagare, vid ett andhål i en främmande skog. Särskilda hälsningar skickades till vägmästare Ohlsson. Inför stundande vägarbete publiceras nu en dokumentation från fjolårets vägarbete som bedrevs i anletes svett. Här är länken:  LÄNKEN
SOM ALLA VET ÄR DET VÄGARBETE KOMMANDE LÖRDAG DEN 6:e AUGUSTI. VÄLKOMNA. PILSENERFÖRRÅDET ÄR FYLLT!

(6 Augusti 2011): Ett fint vägarbete i regn och sol.    

Årets vägarbete samlade ett stort antal vägarbetare, dock ej kassör och ordförande. Utan denna ledning trädde vägmästaren fram och styrde och ställde utan protester så arbetet blev väl genomfört. En skotsk delegation från Old Crow gästade arbetet. Det visade sig senare att dessa nyfunna vänner stod för mathållningen och dessutom var bröder till kocken Per Morberg. Delegationen leddes av broder Ulf men främst av åldermannen broder Kari, nyss hemkommen från Somalia. För tillfället hade broder Erland smitt ett wokbord 10 kvadratmeter stort för att alla skulle få tillräckligt med mat. Småbröderna Joakim och Christer bar fram råvaror till de äldre bröderna och såg till att det hela tiden fanns tillräckligt med god whisky, Old Crow, till de större bröderna. Storasyster Ulla deltog och styrde med varsam hand, som alltid, över sina med tiden allt mer exalterade bröder. Tack för utmärkt förtäring. Inte ens lillebror Per Morberg har ett wokbord som detta i sitt märkliga kök.
Nedan ser vi Pers bröder Erland och Christer samt storebror Kari (från utländskt land) servera den spännande skotska nationalrätten "pytt san".
Ett fel smög sig in i filmen som publicerades i förra veckan. Vår Siw påpekade vänligt att kakan gjorts av Ulla, syster till de berömda bröderna. Samma bröder som hon inte ens kände till förra året. Redaktionen skyller missförståndet på detta faktum. Rättelse och upprättelse kommer att införas snarast på videosidan.
UPPMANING till SKOGSFOLK! ÄR DITT TÅG FÖRSENAT ?  KASTA AV KONDUKTÖREN !

2011vagarbete10small.jpg 2011vagarbete11small.jpg 2011vagarbete22small.jpg 2011vagarbete25small.jpg 2011vagarbete26small.jpg
2011vagarbete27small.jpg 2011vagarbete28small.jpg 2011vagarbete4small.jpg 2011vagarbete8small.jpg 2011vagarbete9small.jpg

(9 Augusti 2011): Till alla sportfånar. Äntligen en rejäl idrottsgren.

En dramatisk parallellslalomtävling för traktorer! För 17:e året i rad skall nu en segrare utses! I år gästas racet bl.a. av testförare från "Teknikens  Värld". En rysk strategisk misiltraktor kommer att visas på plats och dessutom återkommer förra årets succé: Husvagnsrace med traktor! Kvällen avslutas med "After race" i puben! Racet startar kl 18.00. Inträde: 50 kr. Södra Lundby ligger i Vara kommun, Västra Götalandsregionen. För vägbeskrivning, se vår hemsida: http://www.sodralundbybygdegard.se
Arrangör: Södra Lundby Bygdegårdsförening

2011gravling9.jpg

(15 Augusti 2011): Äntligen! Årets Grävling godkänd.

2011gravling4small.jpg 2011gravling5small.jpg 2011gravling6small.jpg 2011gravling7small.jpg 2011gravling8small.jpg

Som väl känt i Skogen valdes Peter Johansson enhälligt till "Årets Grävling 2011". Publicering av bild och namn har dröjt eftersom Peter måste godkännas av en utländsk firma för att bli fullt accepterad som verklig Grävling. Detta hemliga norska bolag i uthyrningsbranschen har nu accepterat ett sammanhang med samfällighetens webbsida efter en del frågeställningar kring sanningshalten i vissa artiklar. Efter utredning visade sig allt som publicerats vara sant och riktigt och Peter har följaktligen godkänts. Från samfällighetens sida har aldrig tvivel uttryckts varken kring Peter eller sanningshalten i artiklarna.
Nedan ytterligare bilder från höjdpunkterna vid Årets Arbete; Snapsen i Alelund och utdelandet av Grävlingen. Enligt säkra rykten kommer Grävlingen att placeras på väl synlig plats, från vägen, i entrén till Peter och Lenas hemman.

(4 September 2011): Nytt flisförråd. Hyllning till hjältarna i Alelund!

Med snabb inställelsetid mobiliserades gräddan av vägarbetare till Alelund för att anlägga ett nytt flisförråd. Förutom grus, elegant framkört av Anders på Hjortås, ordnades en ansenlig rabatt på L-stöd i prima betong av Beppes pojk Andreas. Sammankallande för projektet var som alltid vår skicklige vägmästare Ohlsson efter att Mats Udéhn förhandlat fram en utmärkt marklösning för samtliga inblandade parter.
 Arbetet var mycket hårt som sig bör men god pilsener fanns i mängd så konstruktionshjärnorna kunde vara klara under byggnationstiden. Förutom redan nämnda arbetare skall även Årets Grävling, "Stavdahl", som förträddes av vår egen Peter Johansson, berömmas för utlån av fina maskiner. Föreningens påläggskalv till vägmästarsysslan, unge Ted, skötte grävmaskinen med bravur efter instruktioner av Peter J. och Markus Udéhn, den s.k. flygarräven (felstava icke detta ord!). Här är en länk till en filmsnutt:
                                             Kära Vänner; Vi vägarbetare i förskingringen tycker ni gjorde ett fantastiskt jobb! MÅNGA TACK !

(9 September 2011): Ny GRYTLING accepterad i föreningen.

Vid en enkel och seriös ceremoni i Skogen accepterade vår Lena J arbetet som Grytling för de kommande 17 åren. Lena kommer att servera svampgryta under 5 år beroende på årets stora skörd av svamp. I skafferiet finns dessutom torkad flugsvamp för den händelse att någon vägarbetare skulle ha synpunkter på utminuteringen. Redan nu är det tydligt att ingen vägarbetare kommer att protestera mot kosthållningen. Det är just detta som förenklar Grytlingens arbete så avsevärt. Jämfört med snapsminuteringen, som är ytterst känslig efter vissa märkliga drycker från Mexico, är Grytlingens jobb enkelt! På mångas begäran kommer äntligen frågan att tas upp för kommande Grytlingperioden huruvida pilsenerdrickan på vägarbetet skall bytas mot lådvin eller möjligen lådsnaps. Just lådsnapsen anses dock vådlig vid vägarbeten och många kvinnor är oroliga för just detta alternativ.
Nedan ses vår väna Lena i en genomgång av menyerna med vår glada, "gamla" grytling Ulla, för de kommande 5 åren.   

(10 Oktober 2011): Äntligen en mobil bar i Alelund !

Efter en gedigen skoglig insats står nu den mobila baren klar i Alelund. Kvar att göra är att få till en presenning som inte har velat låta sig kapas i rätta längder. När väl detta är klart finns även tak över huvudet vid förrättningar kulna dagar. Den mobila baren och tillika pilsnerförråd krävdes då det gamla pilsenerförrådet visat sig alldeles för litet. Tillströmningen av alla skogens ungdomar krävde ett större utrymme enligt säker källa i samfälligheten.
Konstruktionen diskuterades länge och väl av en kunnig och engagerad mobb av vägarbetare. Själva konstruktionen fick dock byggas i fabrik eftersom det dyra materialet, för första gången köpt virke och inte snott, ansågs väl stöldbegärligt för att förvaras i Alelund. Blåbärsås Konsthall upplät sina tempererade lokaler för byggnationen. Således kunde den falska "Mona Lisa", konsthallens raritet, eller som hon internt kallas "Mona Slipa" på plats följa bygget.
Vår egen Joel Olsson tillbringar sin tid på barerna i Skottland och rapporterar därifrån kring öl och whiskey. Trots idogt letande har ingen vara funnits som till sin egenart är i närheten av den beprövade "Old Crow". Det har dessutom visat sig att skottar är svaga på ankargång. Efter en snabb start försvann en av de skotska deltagarna för att senare hittas i baren smuttandes på en äkta "O C" !

(13 Oktober 2011): En sorglig nyhet!

Vår skogliga vän Ingela Karm avled i veckan som gick.

(16 Oktober 2011): Solen binder ljuvlig flis, i ilsken morgonglöd !

Ett finstämt citat av den tyske filosofen och diktaren Gerade Los inleder rapporteringen av gårdagens invigning av samfällighetens flisförråd i Alelund. Invigningen inleddes med en större donation av estnisk vodka, den s.k. magvändaren (fri översättning) som dessutom, till allas glädje, var tilltagen i tillräcklig mängd. Ryktet om denna fina gåva spred sig snabbt i bygden och strax kom besökare från Drängsereds by. Givetvis var dessa välkomna att delta i firandet med mat och dryck.
För säkerhets skull placerades Arne Tjäder som dörrvakt, för att vid behov kunna hämta lämpligt transportdon. Redan efter någon timmas firande började Arne prata ivrigt om behovet av en ny typ av färdmedel. Nåväl, situationen bedömdes inte så akut så Gresakärran fick stå hemmavid. Att det hela avlöpte lyckligt för vår nye kamrat från byn är nog att tacka en annan medlem i föreningen som snabbt balanserade bybons konsumtion, till allas glädje och tacksamhet.
Stort beröm till Mats och vår skoglige nestor Vägmästaren för en mycket fint ordnad fest. Under pågående kalas reste sig vår Christer i Leksjö, som i avsaknad av vår väldige Erland, erbjöd sig att skotta taket, resa presenning och tillika fundament om så kräves vid underhåll och service. Detta konstaterades med tacksamhet, dock först efter att diagnostiserande av Christers nykterhet. Denna befann sig vara bra, i varje fall i jämförelse med övrigt klientel.
I bildspelet ovan ser vi koncentrerade miner från några av de inbjudna gästerna. I skymningen anlände en cykel som ej var bekant. Bendels cykel är väl inlåst, Ohlsson bär aldrig cykel till fest så den återstående frågan är; Vem ägde denna cykel och varför observerade ingen att invigningssällskapet var iakttagna?

(16 Oktober 2011): Kraftfull dementi och en fin inbjudan.

En fin inbjudan har kommit till Skogens folk att delta i invigningen av ett större vedförråd i Drängsereds by. Kalaset går av stapeln kommande fredag (21 Oktober) och samtliga betalande medlemmar i vägföreningen är välkomna.
SAMLING SKER VID ALELUND kl 18.30. ALLA ÄR VÄLKOMNA.
Nu till ett beklagligt fel som fullt ut motiverar vår Joels studieår i Scotland. En skotsk vän påpekar följande:
"Det är med sorg i hjärtat jag läser på hemsidan......där det står att vår käre bror Joel far omkring på Scotlands pubar och provar pilsener samt andra destillat.    Geografi är törhända icke ett skogligt behov enär det räcker mer än nog att känna till oerhört viktiga platser som Alelundskrysset och Drängstugan.  Jag vill dock påvisa att en skitig och tråkig stad (enligt vår stora rikspoet Evert Taube), som Newcastle ligger ICKE i Scotland utan den är placerad söder om Hadrians Wall i England. Vår vän Joel, enligt hans dagbok, har ännu icke satt sin fot i SCOTLAND. Förutom en väldigt kort stund av extrem glädje och europhorism (!?) vid anländandet till denna ö strax utanför Göteborg. Jag ser fram emot en ödmjuk rättelse och tillika ett lagom uppmätt straff till boven som skrivit denna hädelse. Typ ansvara för skottning av vedförrådets tak.
Allt ät förlåtet meddelar Sladdnisse pga. den fina vodkan som delades ut igår.

(21 Oktober 2011):   Ny finstämd video med vacker men känd avslutning.

I samband med invigning av samfällighetens nya tekniskt mycket avancerade flisförråd spelades denna stämningsfyllda videoselvens in. En välkänd profil överraskar på slutet med en fin historia som väl passar in på invigningen.
Här är en länk till en alternativ seriös Vinprovning: 

(30 Oktober 2011):   Hälsa alla djävlar i skogen från mig ! KOMPLETTERAD MED FILMSNUTT.

Erik Bendel Gustavsson besökte Skogen idag söndag med sin väna broder Åke. Bendel börjar nu svära som förr och jag tyckte i ett ögonblick att han sneglade på förbipasserande damer. Mycket goda tecken således. Bendel bröt lårbenshalsen för 5 veckor sedan så det är strongt av en 93-åring att komma på benen så snabbt. Troligtvis hjälper de dagliga övningarna; starta bilen så den är i slag när det blir dags att köra igen. Bendel har fyra trappor utan hiss!  Här är länken till en finstämd filmsnutt  
En finstämd kommentar till videon från invigningen av flisförrådet kom in via Facebook: "Ack ja, en djupdykning i den svenska folksjälens mörkaste skrymslen. Arvet från Bergman kan skymtas i de svårmodigaste sekvenserna om man är riktigt observant!"
Här är länken filmsnutten:
2011filmfestival3small.jpg 2011filmfestival4small.jpg 2011filmfestival6small.jpg 2011filmfestival1small.jpg

(1 December 2011):   Äntligen julglögg!

2011gloggfestialelund3small.jpg 2011gloggfestialelund4small.jpg 2011gloggfestialelund5small.jpg

Vägmästare Ohlsson bjuder på sedvanlig julglögg Fredagen den 2 December mellan 15.00 och 18.00 i Alelund. I samband med detta demonstreras flisförrådet (om glöggen räcker). Det förekommer nidbilder på nätet som föresägs visa vår vördade vägmästare vid en bankomat. Vi vill på detta sätt dementera denna hörsägen och kraftfullt påpeka att något sådant ej förekommit. Om nu bilden varit tagen utanför ett Systembolag kanske dementin uteblivit.
Här är länkar till två filmsnuttar som togs i samband med julglöggen FILMSNUTT 1.   FILMSNUTT 2

(2 December 2011):   Finstämd kväll i Alelund!

Vägmästare Ohlsson med vän hustru ordnade ännu en trevlig kväll i Alelund med bistra vägarbetare och deras glada hustrur. Under kvällen dök ingen motarbetare upp från Lerum Kommuns Vägdrift vilket borgade för ett trevligt kalas i sig. Vägbulor diskuterades och vilken metod som används säkrast för att avlägsna dessa. Mången vägarbetare förordade dynamit men då det konstaterades att dessa varor kräver ett nyktert handlag avskrevs denna metod omedelbart. Hela stämman var överrens att just denna metod med fördel kan användas mot besvärliga sotare. I detta skede grep samfällighetens kloka kvinnor in och frågade "Vad i helsike har ni för er gubbar!? Fattar ni inte att inga kvinnor blir förälskade i en dynamithanterad sotare....". Fokus vändes då äntligen mot glöggtestet som med stor intensitet genomfördes.
Årets testvinnare blev med kvällen allt mer oklar och det beslutades att samtliga sorter var bra förutom de blåmarkerade (alkoholfria utmärkta med blå varningstape).
Inför filmfestivalen i Montreaux dokumenterades hela kalaset av en känd fotograf från skogen. Efter förhandsvisningen blev det klart att just denna film ej kommer att lanseras i Montreaux eller någon annanstans heller. Men du käre vän har chansen att se detta bidrag även om denna chans ej kan likställas ens med en småvinst i Bingolotto.
Många tack till Eva & Claes för ett mycket trevligt kalas !

(7 December 2011):   Expertrecension av samfällighetens filmskatter:

Ack ja, en djupdykning i den svenska folksjälens mörkaste skrymslen. Arvet från Bergman kan skymtas i de svårmodigaste sekvenserna om man är riktigt observant!
Som en förberedelse inför julen åkte några medlemmar till Scotland för att kollationera pilsner till nästa Drängstugefestival. Väl inkomna i nedan visade tempel fick vår vördade vägmästare problem med balans som visade sig vara en s.k. kortvarig "Red Dog". Att detta är med sanningen överensstämmande har ni sekr.dj.. ord på och därtill ett foto tagit av vår Joel! Som bekant ljuger aldrig en bild.

(8 December 2011):   Kommunens vägexpert ser inget gupp vid korsningen Alelundsvägen/Kornvägen.

Vår egen vägexpert och tidigare vägmästare Erland Olsson har i kontakt med sin kommunala kollega fått svaret att det luriga asfaltguppet i korset Alelundsvägen/ Kornvägen knappast är ett gupp. Och skulle det vara ett gupp så är det ändå inget gupp. Och är det ändå inget gupp så är det ingenting. Så det så!
Här kommunens svar:
"Efter besök på platsen tillsammans med driften bedöms guppet på Alelundsvägen närmast Kornvägen vara ok, det går att mötas och lutningen är ca 9% vilket inte ska ställa till bekymmer i det här fallet"
/ Rxxx Hyyyy. (trafikingenjör Lerums Kommun)

(10 December 2011):   Efter segdragna förhandlingar. En klassiker om ett galleri.  Här är länken!

(22 December 2011):   En gentleman (Rune Broo) har nu uppnått mogen ålder.

Strax före jul fyllde vår egen Rune Broo mogen ålder. Rune som varit djupt engagerad i bryggerinäringen "down under" = Australien fick på sin födelsedag en större leverans av det Brooska ölet. Rune, som är sparsmakad med dessa drycker, funderar just nu hur dessa droppar bäst skall förvaltas. De vanliga alternativen (ett manligt kalas i Drängstugan) ligger inte för denna gentleman som värderar damer så mycket högre än vanliga vägbusar. Vägbusarna anser att denna värdefulla leverans måste omhändertas på sedvanligt sätt för att bedömningen skall bli den rättvisa. En av våra högt värderade kvinnor har dessutom fyllt mogen ålder (50 eftersom kvinnor mognar så mycket snabbare än män). Denna händelse gick vägbusarna spårlöst förbi av den enkla anledningen att ingen trodde att damen ifråga kunde vara så gammal. Hon är ju dessutom gift med skogens yngsta vägarbetare och då kan man omöjligtvis vara så gammal.

(26 December 2011):   En mycket tråkig nyhet. Bendel dog under annandagen.

Under kvällen fick jag det tråkiga budet från Broder Åke att vår älskade Erik Bendel Gustavsson hade avlidit. Jag pratade själv med Bendel dagen innan julafton och då var han på sedvanligt gott humör. Jag frågade om han behövde hjälp och svaret var som vanligt "att jag behöver f..n ingen hjälp". Alltid ett gott tecken med Bendel. Broder Åke pratade med honom så sent som i morse kl. 08.00, de hade den rutinen. Men när inte Bendel svarade på eftermiddagen kontaktade Åke brorsdottern Inger som fann Bendel död i sin säng.
Vi pratade många gånger om livet och döden och Bendel sa alltid att han ville lämna in "hastigt och lustigt". Så blev det. Men saknaden efter denne gode kompis blir stor och tung.
Bendel hade levt upp de senaste veckorna och börjat handla på Lidl på Redbergsplatsen, börjat träffa gamla Krangubbar igen och planerade ett besök hos gamla Redbergspojkar i Redbergslid. En fantastisk återhämtning efter lårbensbrottet tidigare i höstas. Vila i frid gamle goe Bendel!
Här en länk till några Bendels. Bendel 1.   BENDEL 2   BENDEL 3   BENDEL 4   BENDEL 5

(31 December 2011):   En krönika över en mycket god vän. 

Bendel gick ur tiden annandag jul 2011 i en ålder av 93 år och 1 månad. Jag skall försöka beskriva denne gubbe och hans levnadsöde.
Bendel föddes i Olskroken 1918, ett år då folk led av hunger p.g.a. första världskriget. Bendel var nummer två i en barnaskara av fem, varav fyra av barnen nådde vuxen ålder. Olskroken då var ett annat ”Kroken” än idag. Det fanns inga stenhus. De enda hus som fanns var trähusen i gamla ”Kroken”. Med dass på gården och inga moderna saniteter inomhus. Vintertid åkte barnen kälke på Redbergsvägen och i backarna vid Olskroksgatan. ”Farsan jobbade vid spårvägen och var en bra gubbe. "Den gubben kunde man inte sticka upp mot” berättade Bendel när man frågade. Bendel blev tidigt intresserad av trädgårdsodling, troligtvis var orsaken den kolonilott som familjen hade på Härlandavägen mittemot fängelset (där HSB:s tvåvåningshus finns idag). Till landet promenerade man, hade man en cykel användes denna. Man odlade potatis och allt som kunde underlätta försörjningen för familjen.
Folkskolan var 6-årig och efter denna kom Bendel in vid Göteborgs Yrkesskola. Han utbildades till svarvare och arbetade på Götaverken och SKF. Han trivdes inte så bra med detta och sökte vidare till Göteborgs hamn där han sedan stannade i 35 år som kranförare. Gubben hade öga för vad som var matnyttigt och som seden var på den tiden saknades aldrig kaffe i hemmet. Under krigsåren avbröts yrkeslivet av långa perioder i krigsmaktens tjänst. Bendel var flottist och låg långa tider i Karlskrona. Han berättade att han vaktade tyska permittenter vid Olskrokens station. Utan att säga för mycket var Bendel inte överdrivet förtjust i tyska krigsmakten.
1939 träffade Bendel sin Elin och blev förälskad. 1943 gifte paret sig och  Bendel älskade sin Elin över allt annat även om han tydligt sa ”att den kärringa kan allt hugga den med”. På den tiden arbetade man på lördagarna till 13.00. Så fort arbetet var slut plockades cyklar och tält fram och så bar det iväg till Spekeröd. Elins mormor bodde i trakten så Elin kände både trakt och dansbana väl. Gubben hon fått tag i var inte heller oäven på dansgolvet. Cykelförmågan behöll båda livet ut. Ingen har cyklat snabbare med tvärställd fru på pakethållaren än Bendel ner för backarna mot Sika!
Någon gång under 1950-talet köpte Bendel kolonistugan i Fräntorp. Fräntorpskolonin var den finaste av alla, byggd under slutet av 1930-talet. Bendel trivdes så bra i Fräntorp att hade inte koloniområdet avvecklats till ”förmån” för personalbostäder till Östra sjukhuset, så hade Bendel aldrig kommit till skogen. Bendel saknade sin kolonistuga och sparade ömt en del attiraljer därifrån. 2009 fick jag t.ex. grinden som suttit på  staketet till tomten. Allt naturligtvis i nyskick, som det anstod en Bendel.
Bendel och Elin kom till skogen 1969. Han blev snabbt en omtyckt person på vägen. På den tiden hörde Blåbärsås och Drängsered till samma vägsamfällighet. Efter att dåvarande kassören Åke Dagh genomfört vissa tveksamma penningtransaktioner slogs föreningarna isär. Finanserna i Drängsered sanerades föredömligt av Mats Udéhn med Bendel som medhjälpare och revisor. Han fortsatte att verifiera allegat i nästan 30 år.
När 1900-talet närmade sig sitt slut beslutade Styrelsen i Drängsereds Vägsamfällighet att en utmärkelse skulle utdelas varje år till den mest förtjänstfulle vägarbetaren i Skogen (Detta är den officiella beskrivningen. Den inofficiella är att Olge körde ihjäl en Grävling efter ett studiebesök på en ramsåg i Västergötland. Grävlingen såg fin ut så den togs med hem till extrafrysen i källaren. Där låg den i lugn väntan på konservatorn. Tills bullarna som förvarades på samma plats skulle plockas ur frysen för en konfirmation….. av sambon Mimmi..). Som sagt, Årets Grävling utdelades första gången sommaren 1999 och Bendel var den självklare mottagaren. Och Grävlingen kom aldrig mer i en frys.
Bendel var en kanonkompis men en svårbjuden sådan. Det enda kalas han lurats till var på sin 85-årsdag (se videon). Eftersom han var principfast fick menyn vara därefter. 23 olika sorters köttbullar med lingon och som dessert lingon och mjölk. ”Bättre går inte att äta”, allt enligt 85-åringen på detta kalas. Bendel var en ordningsman och en principfast sådan. Han samlade på sina tillhörigheter. Som t.ex. kaffekvarnen som broder Åke köpte när han jobbade på Siemens på 1950-talet. Den fick jag i våras i originalkartong med priset 119 kr kvar på lådan!
Han ville sköta sig själv och efter lårbensbrottet i höstas vägrade han hemhjälp. Trots att han bodde på 4:e våningen utan hiss. När han varit hemma 3 veckor efter lårbensoperationen så skulle SAAB:en startas så han visste att den fungerade när han skulle åka ”till landet”. Med broder Åkes hjälp (bara 87 år) kravlades det ner och upp för de fyra trapporna och promenad till garaget där en start utfördes i garaget. Denna gjorde naturligtvis Bendel själv efter att på något sätt kommit in i bilen. Om rullatorn var i bilen förtäljer inte historien..
Vi tackar dig gamle gubbe för alla fina minnen och alla goa skratt jag och hela skogen fick ihop med dig. Det är svårt att  hitta gubbar av din kaliber oavsett var man letar!
Bendels begravning sker den 10 Januari i S:t Sigfrids kapell Kvibergs kyrkogård. Efter begravningen sker en skoglig samling på Gröna Mad.
             

HEM | GRÄVLINGARPROTOKOLL | KONSTSKATTER

Copyright Drängsereds Vägsamfällighet 2011