Logotyp.jpg
Home Grävlingar logo Protokoll Konstskatter
HEMGRÄVLINGARPROTOKOLLKONSTSKATTER
Vägsamfälligheten där kvinnorna är vackra, barnen duktiga och gubbarna någorlunda hyggliga
SAMFÄLLIGHETENS HISTORIA 2012

HEM

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

1996


   

(21 Januari 2012):   Glöggfest och fin snöskottning!

Tack Håkan J för en väl utförd skottning under helgen. Du står inte den store Kråkan efter! När denne nu är tillfälligt bortflugen.

Generöst bjöd vår vägmästare Claes Ohlsson åter på Årets sedvanliga Glöggfest i Alelund. Detta år fanns ett femtontal olika sorter för provning av de församlade vägarbetarna med familjer. Samtliga glöggdrycker befanns mer än drickbara, vilket snabbt kunde höras i sorlet bland menigheten.  Som klar vinnare utsågs även detta år den smakrika Hjortåsglöggen. Den fina kombinationen av kryddor från Hjortås ängar, vanilj från Blekelund och det unika källvattnet från Lillesjön gjorde denna glögg ytterst svårslagen.

Som god tvåa kom "Monicas Glögg", en Göteborgsk variant där anis från Masthugget kombinerats med exotiska kryddor hämtade i Majnabbeterminalen under vägarbetare Bendels arbetstid därstädes.

 Införskaffad Systemglögg dracks först när pristagarnas flaskor tagit slut. Detta gick snabbt trots att ett helt billass stått till förfogande för de testande vägarbetarna och deras familjer.  Stort Tack Claes för denna fantastiska tradition !

(27 Januari 2012):   Utebliven hälsning men ändå rapport från Västindien!

Som alla vet är vår käre vägmästare bortrest till Västindien för att därstädes fara på havets vägar. Vägmästaren har absolut inte bett mig rapportera om vad som utspelas och naturligtvis finns ingen information tillgänglig. Det är därför ett utmärkt tillfälle för mig att berätta om vad som kan ha hänt. Eftersom undertecknad har stor erfarenhet av sydliga breddgrader (har läst samtliga böcker om Viller-Valle) känner jag mig synnerligen lämpad för uppdraget. Här kommer rapporten:

"Det blåser flera sekundmeter, det är otrevligt torrt och varmt (ca 25 grad C). Kansasoverallen är varm så jag gjorde ett försök att använda äldre "Del-Kansas" som badbyxor. Det misslyckades. Då kom jag att tänka på en del av den gamla scenkostymen jag ärvt av grabbarna, "den lilla lilla röda", som möjligen skulle passa som baddräkt. Jag limmade samman delarna och gjorde succé direkt. Inga grabbar ville vara  i närheten när jag gick omkring på däck med alla damer!

Jag har inte kunnat skriva hittills. Vi ovana svenskar doserade den inhemska rommen som vanlig Björn och det hade sina konsekvenser När vi vaknade efter tre dagar hade postbåten lämnat ön och nästa postbåt planerar att komma, ja vem vet. Vi har lärt oss att handskas med rommen och försöker nu förstå hur den gula Tequilan fungerar. Här har vi ingen vana ty den Tequila sekr..dj bjöd ut gick aldrig att dricka. Vi är betydligt försiktigare nu och efter en första bekantskap så sov vi endast i två dagar.

Meningen var att vi skulle segla tillbaka till Rom över Atlanten. Vi hade kontrakterat en italiensk kapten som hade stor vana av större skepp som lutar. Dessvärre har denna expedition blivit inställd då kaptenen istället tagit in på ett lokalt kasino i Italien. Han trivs så bra så det finns inga planer just nu, och för de nästa 10 åren.

Nu återstår avslutningen. Jag hoppas den kommer snart nog nu när snön har kommit där hemma. Jag känner behov av att komma hem och styra Arne Tjäder i snöröjningsarbetet. Visserligen har jag hört att Kråkan börjar komma tillbaka men riktig snöskottning gör jag bara med Arne!

Många hälsningar från Er oskrivande vägmästare!"

(10 Mars 2012):   Unikt avtal med Indien.

Många resenärer har oroats över de olika sätten att identifiera pensionärer. En pensionär i Sverige kan inte automatiskt tas för en pensionär i Indien. Och en identifierad pensionär i Indien är inte självklart en pensionär i Sverige! Äntligen har nu ett avtal upprättats där en identifierad pensionär i Indien helt självklart blir pensionär i Sverige. Denna nyhet ger automatiskt rabatt på Västtrafiks trafiksystem, i samtliga McDonalds restauranter och svenska Systembolag under förutsättning att indiska varor införskaffas. Så vitt känt.

En överenskommelse har träffats mellan Drängsereds Vägsamfällighet och Blåbärsås Konsthall att konstskatterna skall presenteras på hemsidan till stor glädje för den konstintresserade allmänheten. Denna nyhet kommer att införas succesivt beroende på det mycket stora antal exklusiva verk som konsthallen äger.

(16 Februari 2012):   Inger-Lise Senning död.

Inger-Lise Senning somnade stilla in i lördags. Inger-Lise begravs 8/3 kl. 14.00 i S:t Sigfrids kapell på Kviberg.

(10 April 2012):   Snabb fostran av unga själar.

Det har i den vetenskapliga världen varit känt sedan många år att stimulerade barn lär sig mycket fort. Med stimulerad räknas att det de sysslar med anses intressant. Av barnen. Denna kunskap har tagits om hand av en farfar i den skogliga världen. Genom systematisk träning har nu en 14 månaders pojke kunnat uttala följande mening: "Elden varm, kasta ved på elden. Elden varmare. Och Erik har en Victor".

(12 April 2012):   Hur hantera vresiga gubbar. Skogsfeerna vet på råd!

Det är ett väl känt faktum att det manliga könet har ett vresigt kynne. Att klara av att hantera detta skulle ge en betydligt lyckligare stämning i många hem. De skogliga damerna, de s.k. skogsfeerna, samlades härförleden till en konferens för att dryfta och lösa frågan. Samtliga kursdeltagare är väl insatta i ämnet och det formades en kreativ diskussion. Efter några minuters diskussion fastställdes att mat, mat och åter mat har stor betydelse för mannens humör. Teorin kunde dock ej verifieras med någon beräkningsmetod varför ett test måste genomföras. Ett särskilt gnälligt exemplar utvaldes slumpmässigt genom beordran. Denna tvivelaktiga urvalsmetod har ingen större betydelse i Skogen eftersom alla karlar är lika vresiga.

Testprogrammet innehöll att njuta sig igenom ett smörgåsbord med 27 olika rätter inkl. tio glutenfria varianter, dricka sig igenom 3 flaskor champagne samt avslutningsvis avnjuta 25 cl av den underbara cognacsliknande "Old Crow".

Det konstaterades att testobjektet fungerade som normala vresiga gubbar. Han blev snabbt snäll, somnade in och blev utkörd i skottkärra. Därefter startade den verkliga kvinnliga analysen, nu med vin i karafferna och där viktiga saker kunde diskuteras istället för vresiga gubbar.

(14 April 2012):   En mycket generös donation till vägföreningarna.

Inger Andrén, Elins systerdotter som ärvde Bendel, har donerat Bendels kvarlåtenskap till vägföreningarna. Dessa saker skall säljas på en kombinerad fest & auktion i vår där hela överskottet går till Bendels Barnfonder. Medlen från fonderna används som alla vet till att ge alla barn godis och läsk på våra arbetsdagar. Eftersom tillgångarna nu blir större än utgifterna sökes en lämplig direktör för barnfonderna. Även om redaktionen har namnet klart kan personens namn ännu ej meddelas.

(14 April 2012):   En skoglig tandläkare!

Många människor är besvikna på höga tandläkarräkningar. Av en vägförening i ett främmande land har vi fått denna film som visar ett bra alternativ till billigare och ändå bra sjukvård. Här är länken:  http://devour.com/video/the-dentist-of-jaipur/

(22 April 2012):   Bendel och Magnolian har flyttat ut och Kvalitetsauktion!

Bendel har nu lämnat sin älskade Sneckebo och vår nya granne Shahir förbereder sig på att flytta in. Shahir skall använda Sneckeboa till atelje. Shahir är textildesigner och planerar, efter viss renovering, att flytta in permanent med sin engelska flickvän. VÄLKOMMEN SHAHIR

 Den stora gåva Inger skänkt till Vägföreningen kommer att auktioneras ut till allmänheten senare i sommar. Antalet artiklar är mycket stort och kommer att noggrant preciseras under våren. För att rätt uppskatta värdet, dvs att tillräckligt med pengar kan förväntas till Bendels barnfond, kommer ett antal expertpaneler att bedöma de olika kategorier föremål som lämnats in. Kategorierna tycks vid en första inspektion bestå av murarverktyg (en särskild och mycket viktig kategori), bruksföremål för hemmet, vägarbetarverktyg samt verktyg för hem och verkstad. Samtliga experter kommer att hämtas från den Skogliga kunskapsbanken.

(1 Maj 2012):   Bendels bil nu överlämnad i goda händer!

Bosse Lindman, en gammal SAAB-veteran, hämtade Bendels bil kl. 10.41 torsdagen den 29 April. Efter en första inspektion så styrdes ut på provfärd. Bosse blev så exalterad av bilens skick att han spontant betalade 2000 SEK för denna. Dessa pengar beslutade sedan Inger ("tösa") att oavkortat skall gå till Bendels Barnfond. Bosse fortsatte sin färd hem till Tyresö via SAAB-muséet i Trollhättan. Bosse är gammal vän med museichefen Peter Bäckström, som givetvis gjorde en provtur han också. Läs här !

Hej!
Vill bara berätta att Bendels Saab 99 nu efter en helt problemfri hemfärd är på plats i sitt nya garage. Otroligt vad tyst och mjukt den går på landsvägen. Imponerad av växellådan, Saabarnas klassiska akilleshäl. Länge sedan jag körde en 99 med en så fin låda.
Idag har jag plockat igenom bilen och alla grejorna som var med. Lagt en del på hyllan i garaget, behållit andra i bilen, som en homage till Bendel. Avslutade med att tvätta och vaxa bilen. Vilken lyster! Nästan svårt att låta bli att börja laga bakskärmarna redan nu, men det får anstå till vintern.
Bendels bil ska ju få rulla ut på lite träffar och tävlingar redan i sommar precis som den är, även om jag kanske nöjer mig med att stå i speakertornet detta år. Men ett byte av alla vätskor och oljor får det ändå bli i förebyggande syfte, även om jag är ganska säker på att också det har skötts på samma minutiösa sätt som det mesta av bilen i övrigt.
Bifogar ett omdöme från  Saabs Museum i Trollhättan, där musiechefen Peter Bäckström passade på att ta en rejäl provrunda med bilen.
"Har aldrig kört en 99:a som går mjukare och känns så gedigen som denna. Det känns nästan som man var ute och provade en 4-5 år gammal inbytesbil i början av 80-talet var Peters omdöme". Gissar att ni tycker det är ett lika trevligt omdöme, som jag tycker.
Än en gång ett stort tack för förtroendet att förvalta denna fina bil och dess historia!
Många hälsningar! / Bosse

2012bendelsbil1small.jpg 2012bendelsbil2small.jpg 2012bendelsbil3small.jpg 2012bendelsbil4small.jpg 2012bendelsbil5small.jpg

(8 Maj 2012):   En bäsk medicin och en fin video!

Vår mycket högt värderade vägmästare Claes Ohlsson har efter en lång, trogen och mycket väl utförd gärning meddelat styrelsen att han nu vill släppa fram yngre förmågor för att säkra kompetens och återväxt för framtiden. Det kommer att bli mycket svårt att hitta Claes kompetens kring vägskötsel. Styrelsen skall ta sig an uppgiften efter bästa förmåga.

Till dig Claes vill vi rikta ett stort tack för alt arbete du lagt ner, många gånger ensam i regn och rusk. Jag är tveksam till om alla våra medlemmar förstår omfattningen av ditt jobb genom alla år. Du kommer att bli mycket svår att ersätta även om vi fullt förstår att du vill sluta med ditt slit.

Nu till något helt annat. En fin video visar övertagandet av Bendels bil¨till SAAB-veteranen Bosse Lindman från Stockholm. Här är länken som filmades en mycket blåsig vårdag i närområdet:  Videos/Övertagandet av Bendels SAAB.wmv

(15 Maj 2012):   Stort pris till yrkesmässiga skogliga murare!

Erik Gustavssons stiftelse kommer att dela ut ett stort pris till den mest förtjänstfulle muraren i Skogen. En inventering har gjorts av såväl professionella murare som hemmamurare och resultatet visar entydigt att två murare står över alla andra kompetensmässigt. Styrelsen för Gustavssons fonder skall nu göra en fördjupad analys för att fastställa den verkliga vinnaren bland böljor och åsar.

(18 Maj 2012):   Hallå alla uti Skogen!

Nu äntligen skall vi uti hagen ta fram de traditionella tagen. Utmanas skall de kommande lagen till stordåd på den blomstrande dagen.  Alla är välkomna att på gården flockas bröd, sill och potatis på borden stockas lekfullt med värme vi hoppas lockas men från eget hem annan mat och dryck plockas.  Grillen är färdig att matas med egna stekar. Men först blir det givetvis några ödmjuka lekar mellan murare, sjuksköterskor, vaktmästare och mekaniker. Alla är välkomna, hoppas ingen av Er tvekar.

SALIGA ÄRO DE NYFIKNA !  NÄR ? Midsommar.

Seriösa svar till Erland, Ulf, Jocke och Christer.  VARMT VÄLKOMNA !

(26 Maj 2012):   Beklagliga misstag av sekr..djn!

En uppmärksam läsare av hemsidan upptäckte ett beklagligt misstag i senaste styrelseprotokollet. Ett årsmöte avslutas med en Schlattafton, aldrig med kakor och annat tjafs. Dessutom skall ALLTID vägarbetet ske första lördagen i Augusti månad. Sekreterardj..n är dock ursäktad eftersom han redan vid protokollets skrivande erkände sig något ding, vilket än en gång bevisats.

(4 Juni 2012):   Inventeringen pågår fortfarande. Artiklarna nu på säker plats.

Det stora antalet artiklar som donerats till Bendels Barnfond har överraskat erfarna bedömare (undertecknad). Värdet av dessa artiklar har kraftigt underskattats och torde i dagsläget överstiga 1000 kr. Samtliga artiklar har därför flyttats till säker plats. Inventarielistan är nu av en sådan omfattning att det är osäkert om den går att publicera p.g.a. sin storlek. Fortsatt utredning får visa detta.

En praktikalitet som normalt aldrig behöver beaktas i Skogen har dessvärre tvingats fastställas. I den händelse betalning ej sker inom föreskriven tid kommer köparen att få ett personligt utvecklingssamtal med förre vägmästaren Erland Olsson. Erland har inför dessa ev. samtal utrustats med Bendels Stora Grep. Om dessa varningsord ej hjälper kommer sekreteraren efter eget huvud presentera lämpliga filmer och bildspel på Youtube & Hemsida. Sekreteraren sägs ha fått stor inspiration inför det ev. skapandet av dessa dokument.

(9 Juni 2012):  Utnämningar i Bendels Barnfond..

Till medlemmar i Styrelsen för Bendels Barnfond har utnämnts Siw Sjöström och Ulla Kjellén. Sedan tidigare ingår Inger Andrén (ej tillfrågad) och Erik Högberg. Som suppleant  har Anna Norlander utnämnts. Även Anna har ännu ej tillfrågats.

(10 Juni 2012):  Sekreteraren och en fransos på Årsmötet!

Årets Årsmöte avlöpte på sedvanligt trevligt sätt där förberedelserna som vanligt var föredömliga. Stort tack till Siw och Kråkan med hjälpare.

Viss frustration uppstod då sekreterarens fadäser åter gjorde medlemmarna konfunderade. Men vid närmare granskning befanns att sekreterarens dokument om en höjning av vägavgiften föregående år till 800 kr ej genomförts och trots detta är kassan stabil och god. Sekreteraren hävdade att detta berodde på en förutseende, i stort sett demokratisk, manöver medan deltagarna inte alls var förvånade att det blivit fel. Stämman hävdade att överskottet blivit till p.g.a. en mild vinter. Så hävdade inte Högberg eftersom veden tog slut i mars. Mats på Kråkebacken underströk att allt överskott oavkortat bör gå till vägentrepenörer (läs Kråkebackens Alltjänst). Konsekvensen av all denna diskussion blev att årsavgiften är oförändrad 700 kr för 2013. Oavsett vad sekreteraren hittar på eller skriver i en kommande framtid.

Mötet bevistades av en fransos som sällan avvek från sprängkistan. Claes Ohlsson hade funnit denne gentleman på en gata i Paris bland många galanta damer. Båda herrarna hade direkt fått en bra och innerlig kontakt. Det visade sig dock efter en del samtal att fransosen var förvillande lik vår Arne Tjäder, allt mer lik Arne ju längre kvällen led och kamraterna vågade sig fram för en diskussion kring den väl bevakade sprängkistan. Det visade sig att Arne var nyss hemkommen från Paris där han matchat och lett en manlig CanCan-artist från Skogen. Många gladdes åt att scenen vid Drängstugan ännu ej monterats och var tydliga med att marschmusik och CanCan sällan fungerat ihop.

Claes Ohlsson avtackades för allt slit som Vägmästare genom många år med både gåvor, tal och film. Som ny vägmästare utnämndes Håkan Jernehov. Håkan kommer att få fin stöttning och vägledning av flera emeritus och har tydligt avsagt sig all hjälp av alla typer av sekreterare.

Till sist lovade Fru Tjäder att bilddokument från Paris snart skall komma redaktionen tillhanda. Efter att genomsökt samtliga fotoarkiv i Drängstugan kan konstateras att inga baddräkter, ej ens vinterbaddräkter, finns i fotoarkiven. Fru Tjäder hade ställt som krav att modebilder som togs i samband med ett modemagasins besök vid Drängstugan 2002 skulle förstöras. Eftersom bilderna ej återfunnits vid Drängstugan är kravet inte längre relevant.

2012arsmote1small.jpg 2012arsmote2small.jpg 2012arsmote3small.jpg
2012arsmote4small.jpg 2012arsmote5small.jpg 2012arsmote6small.jpg

(11 Juni 2012): STOR AUKTION LÖRDAGEN DEN 16 JUNI kl 14.00

Bendels Vänner låter försälja lösöre donerat av Inger Andrén till förmån för Bendels Barnfond. Behållningen från Auktionen går oavkortat till Barnfonden och skall användas för våra skogsbarn så dessa tidigt stimuleras att arbeta hårt på vägen. Auktionsförrättare är Claes Ohlsson med mångårig erfarenhet av hårt vägarbete.

Kredit vid auktionen kommer att medges till av vännerna kända personer. I samband med krediten tas ett foto som publiceras på hemsidan följande morgon om inte full betalning erlagts. Om betalning fortfarande ej erlagts under påföljande dag kommer en del verktyg, som skall försäljas på en senare maskinauktion, att nogsamt testas och provas vad gäller hållfasthet.

En förteckning över de artiklar som skall säljas framgår nedan. VÄLKOMNA !
  • 8 gamla nycklar utan lås, Antikt handvapen i mässing, Betsman (våg), Klocka i mässing, Aln stock (mätverktyg), Bjällror, Brännvinsbutelj "Dr Bendel Special", Kombinationslås, Brännvinsbutelj 0,5 l, Elins skridskor, Fotogenlykta, Kopparbunke inköp i Alingsås 1992, Fågelbord, Gammal pall (äldre än Mariannes), Grytlock av koppar, Kristallvas, Kafferostningsverktyg typ Bakstuga, Kanna i trä, Kardningsverktyg, Liten kopparbunke, Kristallvas, Ljusstakar i mässing, Ljusstake, Ljusstake kombinerad med dryckesembar, Lådkamera, Oljemålning Extraordinär, Prima Uggla, Regnmätare, Rejäla lås (utan nycklar), Repslagardon, Silverkrus, Spinnrock, Stearinlykta i koppar, Strykjärn äldre bakstugemodell, Tavla Ordinär, Träredskap (lämplig för Hjortebo bakstuga), Träskål märkt "1934", Träskål märkt "1977", Träslevar, Ullsax, Vacker fotogenlampa de Luxe, Valthorn (Tutmoj), Vaser (i så gott som silver), Vattenembar, Vindflöjel, Våffeljärn äldre bakstugemodell, Väckarklocka,Väggljusstakar mässing och en Äkta Knoptavla.

2012auktionlosore10small.jpg 2012auktionlosore11small.jpg 2012auktionlosore12small.jpg 2012auktionlosore1small.jpg 2012auktionlosore3small.jpg
2012auktionlosore4small.jpg 2012auktionlosore5small.jpg 2012auktionlosore7small.jpg 2012auktionlosore8small.jpg 2012auktionlosore9small.jpg


(15 Juni 2012): Äntligen en film värd att se!

Här är länken som ni klickar på:             http://www.youtube.com/watch?v=8uNqObRmGU0

Här en länk om ni vill se samma film med bättre upplösning.  LÄNKEN TILL EN ÄNNU BÄTTRE FILM

(18 Juni 2012): Skoglig Auktion en succé ! Bendels Barnfond  full med pengar.

Auktionen i Drängstugan blev den succé som Bendel var värd. Husgeråd bytte ägare, en liten men eggande god människa fick en liten pall, barnen bjöd under sina syskon i ett försök att få en fin tutlur. Alla deltagare var nöjda och glada och fick med sig något fint till ladan därhemma. Ted lyckades kombinera nycklar med lås så original Polhemslåset (magasinslås på Stigbergskajen augusti till november 1941) kom i Kråkans ägo. Den sista ugglan lyckades Julia köpa efter auktionen genom ett tillbud, dvs ett tillkommande bud.

Auktionsförrättaren, inlånad från främmande gård, var formidabel. Av auktionens nestor, Sune Pehrsson 92, fick auktionsutroparen följande omdöme:

"Den absolut roligaste och bästa auktionsförrättare jag träffat på. Jag har aldrig upplevt någon auktion som denna. Hur kan man sälja ett gräslikt konstverk där vinden blåser åt olika håll på palmer intill varandra?"

(23 Juni 2012): Eftertänksam analys efter skogligt midsommarfirande.

I samband med Årets midsommarfirande hos Linn & Ulf gjordes en extern analys som Ulf tydligt sagt att han inte har något ansvar för, inte ens med hela släktens samtliga kvinnor i samma rum, inte ens om samtliga är arga och har glödande grillspett i sina händer.

 En mycket respekterad kvinnlig konsult analyserade de manliga skogliga maneren utifrån ett kontinentalt gentlemannaperspektiv. Analysen visade inga tveksamheter: "Jag är singel för sådana här karlar klarar jag inte av!"  Exemplet handlade om en olycklig man som tvingats ställa in en träff med sin fästmö p.g.a. beordrat övertidsarbete. Mannen drabbades av en långvarig depression under många år. Men än värre, av en ytterst tydlig och ilsken kvinna i sitt hem.

För att undvika ovanstående, ilskna kvinnor i sitt hem är ytterst oangenämnt, redovisades dagens trend hur kvinnor skall behandlas. Ett flerstegsprogram som innehåller följande självklara delar diskuterades i detalj:
  • Frukost serverad på sängen vid önskemål därom. Samt, som en naturlig del av samlevnaden, frukost serverad varje morgon vid ordinarie matplats.
  • Presenter som ges bort vid de mest oväntade tillfällen. Här poängteras speciellt att detta avser kvinnliga önskemål som SPA-behandlingar och liknande och inte en ny kompressor eller svarv till ladugården.
  • Mannen tar fullt ansvar för diskning, städning och tvätt, dock ej kulörta plagg.
  • Kvinnans behov av egen tid för gymbesök, bokläsning, träff med väninnorna på café i Alingsås och shopping är en självklarhet och får verkligen inte underskattas. Om behovet blir stort skall ekonomiskt bidrag ses som en möjlighet och inte som något hotfullt.
  • En konferens som behandlar ovanstående punkter utifrån den berättigade kritik som framförts, skall hållas på Hjortås Konferenscenter under sommaren. Skogens damer har för ändamålet, och för att lösa eventuella dock i dagsläget ej förutsägbara olikheter och åsikter i frågeställningen, donerat 5 flak prima pilsner av utmärkt kvalitet.
  • Vid konferenser av denna typ serveras normalt ej alkoholhaltiga drycker.
Förutom den tveksamma analysen ovan; Tack för ett fantastiskt kalas Linn & Ulf! Vilken dessert! Vilken sill !

(30 Juni 2012): Det stundar vägarbete !

Lördagen den 11/8 kl 10.00 startar Årets arbete vid Alelund med den traditionella snapsen.  Siw har fått en färsk leverans av prima brännvin, garanterat ej skogskört, som just nu blandas med stor omsorg och precis den kärlek vi vägarbetare förtjänar. Dekokterna skall ligga i lake i två månader, styrkan skall vara så att spanska sniglar vänder redan vid tanken på drycken och yrseln skall vara så betydande att Alelundsbacken inte forceras utan välbehövlig vila.

För barnen kommer speciella arrangemang att genomföras. Bendels Barnfond har arbetat aktivt för att få slut på de 5500 SEK som den första auktionen inbringade. Av Bendels verktyg har nu ett urval donerats till barnen. Självklara lekredskap som klubba, yxa, sågar och diverse äldre elektriska maskiner, perfekta för ojordade vägguttag, finns med i samlingen. Samtliga medlemmar i Barnfonden har utbildats i HLR (hjärt-lung-räddning) kompletterat med ljusbåge så ni oroliga föräldrar kan vara helt lugna inför denna roliga tillställning.

Det kan också meddelas att ett antal donationer till Pilsenerfonden har inkommit från anonyma givare. Vi tackar för detta och ser fram emot när kistan öppnas!   Hemsidan har äntligen uppdaterats.

(11 Augusti 2012): Grävlingen redan utsedd ? Vad pågår i Skogen ?

Enträgna rykten gör gällande att utnämningen av Årets Grävling har skett bakom lykta dörrar utan vederbörlig insyn och redan skall vara klar. Sekreteraren kan bara kommentera att han är ovetande om dessa rykten. Han har dock på många medlemmars uppmaning uppdaterat en del sidor och information på hemsidorna.

2012gravling2small.jpg 2012gravling9small.jpg 2012gravling4small.jpg 2012gravling5small.jpg 2012gravling6small.jpg 2012gravling7small.jpg

(12 Augusti 2012): Låt barnen komma till mig !

Som vanligt hade vackert beställts till Årets Vägarbete och våra kontakter i högre sfärer hjälpte oss i beställningen. Arbetet gick i barnens tecken och Ulla Kjellén hade gjort ett fantastiskt jobb för att barnen skulle trivas. Godispåsarna var så bra att de senare på kvällen stals av ett antal svårt godissugna mödrar. Redan vid arbetets start togs barnen väl om hand vilket med all tydlighet framgår av nedanstående bild:

En ansamling mexikanska gästarbetare hade hyrts in för buffén för de svultna arbetarna. Det visade sig med all tydlighet att betongarbetare inte är lämpliga att blanda tacosås. Likaså visade det sig omöjligt för grävmaskinister att hantera annat än mjukt bröd varför arbetet omgående fick styras upp av en verklig stöttepelare i Samfälligheten: Lena Jernehov. Lena fick snabbt ordning på de vimsiga mexikanerna och belönades omgående med ett förkläde av Ulla Kjellén.

Efter att samlingen mättats och fyllts, där bl.a. den utmärkta whiskyn Old Crow (ett svårfunnet och sällsynt märke numera, tack o Gud) prisades av flera nya inbjudna grannar. Old Crow är som umgänget med en gammal gangster; Man önskar att man aldrig träffats!

En av grannarna lovade att koka glögg till Ohlssons seans i December månad. Eftersom Ohlsson hellre koncentrerar sig på det sociala arbetet där öldrickande ingår var erbjudandet synnerligen välkommet. Även Ohlssons mångårige dryckesbroder, Högberg på Maden, fann förslaget utmärkt. Diskussioner kring styrka (glögg bör ligga kring 50%) och mängder, beställdes 15 l prima 50% glögg till december. Med bra kontakter vid Stigs Center och i tyska gränstrakter kommer spriten att finnas på plats. Dock uppstod viss tveksamhet om denna mängd är tillräcklig.

En öm kärleksrelation uppstod under mötet då Årets Grävlig tilldelades vår Rune Broo. Rune föll omedelbart för Grävlingens näpna nos och hävdade bestämt att kärlek från en Grävling väger tyngre än t.o.m. kärlek från en katt.

Ett stort tack till alla inblandade och allra mest till  våra fantastiska kvinnor Siw, Anna, Lena och Ulla som alltid ställer upp och gör våra arbeten till så fina familjefester. Bamsekramar från hela hemsidan !

2012vagarbete11small.jpg 2012vagarbete12small.jpg 2012vagarbete13small.jpg 2012vagarbete15small.jpg 2012vagarbete16small.jpg
2012vagarbete1small.jpg 2012vagarbete2small.jpg 2012vagarbete3small.jpg 2012vagarbete4small.jpg 2012vagarbete5small.jpg
2012vagarbete6small.jpg 2012vagarbete7small.jpg 2012vagarbete8small.jpg 2012vagarbete9small.jpg

(24 Augusti 2012): Erfarenheter från en kunnig skoglig vinkännare.

Under några år tillbringade redaktören firandet av det nya året på kontinenten. De religiösa inslagen är mycket större än hemma och speciell uppmärksamhet ägnas elektrikernas Gud S:t Erland. Få människor avlider av elektricitet tack vare S:t Erland. Erland fungerar som jordfelsbrytare även i de märkligaste elinstallationer. Bra exempel framgår nedan:

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner. Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa. I sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap. Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på. Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin: Oöverträffat, Innovativt, Preliminärt och Kvastskaft. Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin: Västkustskt, Konstitutionerad, Substantiera och Tillvägagångssätt.

(26 Augusti 2012): Beröm från en vägexpert.

Under härförlidna lördag gästades sekr. dj..n av en verklig vägexpert. Ingen mindre än vägbyggnadsexperten Mr ? d.v.s. Yngve Grahn besiktade våra grusvägar. Efter några inledande stänkare av Nyköpings Brännvin, visserligen gjutarsnaps men ändå inte så kvissligt, vidtog vägsyn av Blåbärsås och Drängsereds vägar.

 Yngve har byggt Volvos provbanor i Hällered och Arizona. Dessutom har han tillbringat ett oändligt antal år i Indien och har därmed en gedigen erfarenhet av vägbyggnad. Yngves omdöme om våra grusvägar var kort och enkelt; "Förbannat väl hållna grusvägar! Vem sköter dessa?".

 Jag fick här möjlighet att lägga några berömmande ord kring våra vägmästare Ohlsson och Jernehov. Deras kunskap var genast efterfrågad för grusvägarna i Tjuvkils villaområde. Naturligtvis replikerade jag snabbt med frågan om whiskey av märket "Old Crow" fanns tillgängligt. Eftersom så inte var fallet så avslutades resonemanget just där! Ingen vägmästare ställer upp utan god whiskey tillgänglig i vägrenen.

(2 September 2012): Ge apparaten till Kurt!

Den gamle vägarbetaren Bertil i Ovanläders vägförening var en stöttepelare i Norrlandsskogen. Han var alltid glad, hjälpsam och glädjen smittade av sig på kamraterna i föreningen. Vid pensioneringen byggde kamraterna en bastu vid sjön och träffades regelbundet och badade. Bertils fru gladde sig åt makens kamratskap, han behövde inte vara ensam när hon arbetade. En gång i månaden samlades vännerna hemma hos Bertil för samkväm. Hustrun lagade köttbullar dagen innan och Bertil var värd för sina vänner som vanligtvis stannade hela dagen..

Tiden gick och Bertil blev allvarligt sjuk. Han blev inlagd på sjukhus och hoppet att han skulle komma tillbaka gled bort. Hustrun gladde sig åt kamraternas omsorg och deltagande och alla frågor kring Bertils tillstånd. Läget blev värre och Bertil föll i koma. Familjen vakade vid sjukhussängen och hoppades att Bertil skulle vakna upp och säga några ord. Äntligen, efter sju dagar vaknade Bertil och sade tyst och ohörbart några ord. Alla vaknade till och tittade på Bertil. Hustrun fick lägga örat till hans mun när hon hörde Bertils svaga röst säga sina sista ord: "Ge apparaten till Kurt" !

(4 September 2012): En skadad Annahand.

Vår Anna lämnade Skogen för en osäker tillvaro i fjärran ormtätt land. Direkt hände det som aldrig får hända innan vägarbetet; Anna skadade sin hand. Efter att bekymrat kontaktat Det kan dock konstateras att det är vänster hand som skadats. Då fungerar det fortfarande att drick Broos öl.

(8 September 2012): Pelle & Lottie lämnar skogen. Finns hyggliga spekulanter?

Pelle skriver följande:

Hej alla kära vänner och grannar! Vet ni någon som kan vara intresserade av att bo naturnära i ett trevligt grannskap? Vi lämnar vårt kära hem på Bäcklund för att bo på var sitt håll framöver. Vi tackar alla för den tid vi fått bo och vara i detta sammanhang. / Pelle & Lotti.

För den skogsbointresserade finns länken till Pelles & Lotties hus här.

  http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektGID=OBJ5400_1212723326&p=P3qwrf

Drängsereds Vägsamfällighet, Blåbärsås Vägförening, Skoglig Maskinförening, Hästgänget hos Erland, ugglorna på Blåbärsåsvägen, Anna i Australien och Bendels Barnfond önskar Er lycka till men tycker det är mycket tråkigt att ni flyttar från oss. Ni är ALLTID välkomna till Skogen igen!

Pelle var som arbetsledare ansvarig för renoveringen av Drängstugan. Han hade att ta hand om ett svårt gäng som utan tvekan ansåg sig skickligare än samtliga snickare i kommunen. Trots detta lyckade Pelle få ihop gänget och Drängstugan till en förstklassig samlingsplats för Skogsfolk.

( 9 September 2012): Äntligen en bild på Wrappen af Hamburg!

I Vägföreningens barndom åkte Styrelsen regelbundet till Danmark för att inköpa mat och dryck till vägarbetet. Maten bestod av dansk ost som med fördel förvarades i Drängstugan. Den köptes väl lagrad för att mössen skulle hålla sig på behörigt avstånd inför arbetsdagen. Vissa traditioner utvecklades i Styrelsen. Således fanns ett antal bestyr att utföras innan Vinga, därefter kunde styrelsearbetet ta vid.

 Vår Einar Norlander var en aktiv styrelsemedlem och likaså en gammal sjöman. Han hade seglat bland minor och skrotbåtar under långa tider som chief i maskin på diverse gamla ångdrivna båtar. När Wrappen af Hamburg, som båten hette, ökade farten började Einar prata om gamla fina tider ombord i skansen på "alladessa djävla båtdjävlar". För oss landkrabbor var det ett trevligt avbrott att få höra en riktig sjöman berätta om havet utanför Sävelången. När någon snaps intagits brukade Danmark siktas och all medsmugglad tobak kunde överlämnas till vår vän Frode som väntade på kajen. När de viktiga inköpsbestyren avklarats, riktig Björn på den tiden den höll 8,3%, bjöd Frode på kaffe, lyckade god resa och framförallt fri passage förbi tullen i Göteborg. Och på den vägen levererades pilsener till ett fåtal törstiga vägarbetare som med stor möda kämpade sig uppför Tjäders backe under själva arbetsdagen. Dessa procedurer är ett minne blott och antalet vägarbetare har tack och lov ökat kraftigt sedan dess, även om en del yngre medlemmar ännu ej insett värdet av Skoglig gemenskap.

(10 Oktober 2012): Ombyggnad av Drängstugan!

Den länge förväntade ombyggnaden av Drängstugan har just startats. Tanken är att en ny biograf skall inrymmas så att Skogens vägarbetare bekvämt skall kunna se långfilmer som "En skogsarbetare i krigstider" eller "Kråkans ungar håller tyst" (en film med mycket väntan). För att ge hantverkarna erforderlig ro från störande element har Drängstugan byggts in i ett skyddande skal.    

(12 Oktober 2012): Rapport från en parkeringsplats i Göteborg!

Den ilskne parkeringsvakten stod och skrev en böteslapp för den felparkerade bilen. Den gamle vägarbetaren gick fram till p-vakten: "Vad i h..e gör du din hönshjärna som lappar den här bilen !" Parkeringsvakten fäster lugnt den första böteslappen och börjar skriva böteslapp nummer två. Vägarbetaren skriker; "Inte bara att du har en hönshjärna, du luktar hästskit så ögonen tåras"! Parkeringsvakten fäster böteslappen och börjar skriva en tredje lapp.   När parkeringsvakten skrivit färdigt böteslapp nummer 3 och gått från platsen kommer vän av ordning fram. "Var det inte dumt att reta upp p-vakten på det sättet?" "Nja svarar den gamle vägarbetaren; Min bil står på andra sidan gatan!"

(25 November 2012): När Albin säger ifrån !!

Vad göra när både Vägmästare Ohlsson och Albin säger nej ! Till både blodkorv och fläsk. Jo! Engagera Grytlingarna till utbildning med en erfaren kock ! Under Rune Broos och restaurantägare Ulrik Lindelövs ledning samlades Grytlingarna i Alingsås för att utbildas i kokkonsten. Enligt nya Restaurantägaravtalet skall restaurangens ägare delta för att på så sätt få mer kunskap inom sitt arbetsområde. Broo som genom praktik hos Gordon Ranson (svår på spriten) och Claude Buteille (inte enklare han..) fick redan i unga år erforderlig rutin för yrket. Utbildningen kompletterades dessutom för en del år sedan med material från "Stora Kokboken i Alelund". Examinator för den samlade utbildningen var Vägmästare Claes Ohlsson.  Som juryn analyserade efter att samtliga rätter serverats: "Skillnaden mellan pyttipanna och 18/8 grus är inte överraskande stor".

Det kursavsnitt som undervisades kring kassation av gammal mat upprörde församlingen. 15% av alla matvaror slängs innan de använts av dagens hushåll. Kursdeltagarna svor en ed på att detta missbruk skall de bli ambassadörer till att ändra på. Ingen var dock direkt beredd att framföra den inhämtade teorin i sitt hem. Församlingen såg därmed detta utbildningssteg mer som ett intressant inslag för helheten men knappast det mest matnyttiga tips eller råd som erhölls under kvällen. Vid funderingen fick mer öl nu hämtas från ett närbeläget uthus för att hjärnan skulle återfå sin sans och balans.

Vin provades under kvällen men som väl var fanns pilsner nära tillgänglig. Och precis när sällskapet skulle gå hem dök han upp; Jack Daniel ! 
Och Jack uttalade sin gamla visdom; "You never leave a good party without an old friend" !

Nedanstående bilder: Vår Ulf behövde nya krafter och då duger inte det sura vinet. Där krävs riktig pilsener. I bakgrunden syns Broo i full färd med att flå den tilldelade hjorten. Nedan syns också bedömningsjuryn i fullt rådslag och funderande kring den kycklingpaté som lämnats in från Kråkebacken för en oberoende bedömning.

2012schlattafton1small.jpg 2012schlattafton2small.jpg 2012schlattafton3small.jpg 2012schlattafton5small.jpg

             

HEM | GRÄVLINGARPROTOKOLL | KONSTSKATTER

Copyright Drängsereds Vägsamfällighet 2012