Berättelser från de vilda Skogarna i Floda

HEM PROTOKOLL  KONSTSKATTER  | FILMSKATTER  | KRÅKTEATERN

Det som hänt  Samfälligheten de senaste 25 åren kan Du enkelt hitta med nedanstående länkar.

1996  1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018 2019            

NOTISER FRÅN 2013

(12 Januari 2013):  MATS UDÈHN STARTAR FOND FÖR GOD SKOGLIG WHISKEYKULTUR !


Mats har under många år haft intresse av misslyckad brunbränd sprit s.k. whiskey. Under resor till USA införskaffades de läckraste varor som gladde mången besökare i Drängstugan. För att denna trevliga tradition skall bestå har Mats lagom till sin högtidsdag instiftat "Mats Udéhns fond för god Skoglig Whiskeykultur".
Skogsfolk kommer att erbjudas möjlighet att donera varor som genom test kontrollerats ha erforderlig kvalitet alternativt penningar som placeras i därför avsedd sparbössa, till denna fond. Mats skogliga vänner tackar för omtänksamheten och replikerar generöst på gammalt whiskeytestarmanér; "You never leave an old friend!"

(13 Januari 2013):  BORTRÖVAD MATS UDÈHN LURAD TILL ETT BÄTTRE KALAS !

Vår Kråka hade noga och under lång tid (1 vecka) förberett sitt kalas i Drängstugan. Behjälpliga kamrater och opålitliga kärestor, vänner och släktingar lyckades lura Mats till en anständig och uppvärmd lokal i Lerum för detta kalas. Hundratals vänner ställde upp för denne hedersman som dessutom fick en egen tårta uppkallad efter sig, den s.k. Matstårtan. En speciell finess med denna är att överdraget är gjort av Kansasoverall vilket gör tårtan synnerligen hållbar. Ett fantastiskt fint kalas för en verklig hedersman. Tack Marianne och alla ni inblandade för att vi fick komma! Kråkan bortrövades av den väldige Erland på Hjortebo.

(3 Februari 2013):  HUR FÅNGAR MAN EN GRÄVLING ???

Att fånga en kråka är svårt men att fånga en Grävling är värre. Nedan följer några tips för att lyckas med detta:
"Uppdraget från SÄPO gäller att fånga en Grävling. Kontakt tas med olika skogsbolag för att få goda råd. Rådet är entydigt; man behöver en grävlingillustration och 10 tassavgjutningar för att lyckas. Det kan ju inte vara allt för svårt tänker den enfaldige. Jag ser ju Grävlingar titt som tätt och de hejar alla käckt och glatt. Det skulle räcka att sitta i Skogen någon kilometer in beredd med sin kamera. Det kommer dock inte fram någon Grävling under alla mina vaktpass. Går Grävlingen i andra ärenden än till grytet ? Har det kommit in en leverans "Old Crow" till Ärkegrävlingen ? Smiter han ut i andra ändan av grytet ? Frågorna hopar sig och jag ringer några experter igen.
Experterna har alla samma råd; Du skall åtla Grävlingen. "Kratta och vänd på en jordyta stor som en yta där du skjuter med din potatiskanon. Häll ut sirap eller honung, några ruttna ägg som fått mogna i solen, några gamla Kråkor samt möjligen spetsa anrättningen med "Old Crow". Att få tag på ruttna ägg är relativt lätt; lägg ägg i komposten så ordnar sig allt. Men att hitta gamla Kråkor visar sig svårt. Då får jag åter ett experttips; använd döda skator istället. Och åtlingen kan därmed börja!"

(14 Februari 2013):  Läget för de Skogliga fonderna!

För att i deklarationstider få full kontroll av fondinnehavet i de skogliga fonderna har en expert kontaktats. Här är dennes analys: Första kvartalsrapporten från UFF. Stort tack till alla er som satsat i UFF!!

Resultatrapporten visar att de två mest populära fonderna den 12 januari 2013 var Rese & Äventyrsfonden samt Kattfonden. Tätt följd av en oväntad outsider, Klädfonden. Rese-och äventyrsfonden samt Kattfonden innehöll också en del utländsk valuta vilket säkrar värdet positivt. Dock innehöll Kattfonden också en katt vid namn ”Sören” och detta kan ställa till problem. Går han ihop med hemmavarande katt ”Knoll”…
Dock har externa revisorer vid närmare granskning konstaterat att Klädfonden utsatts för en kupp och redan är nere på noll, trots att inga spår av ny klädsatsning syns i min garderob. Närstående misstänks pga. ett svårförklarligt stort tillskott av nya kläder i hennes garderob…
Pokerfonden har efter senaste veckan ökat något i värde efter aktiv förvaltning under en pokerkväll hemma hos pastorn.
Oberoende analytiker förutspår att Whiskeyfonden kan bli en ”Dark Horse” i framtiden. Viss oro finns dock om förvaltaren (med eller utan givare) dyker för djupt och för länge i whiskeykistan…
SurdFilmfonden gick ovanligt dåligt och vinnarna av ”filmkväll med Mats” lär få hålla tillgodo med film via gamla projektorn. Positivt var dock det antal filmer som hittades i fondlådan. Ett stjärnskott bland dem var Annika Olssons favorit ”The Thing” från 1982. Vid närmare granskning framkom dock att filmen var från 2011 med samma namn som filmen från 1982. Surdegsfonden surnade till ordentligt efter det dåliga intresset samt de stora antal utgångna (!) 50-öringar som satsades och har inte jäst upp sedan dess.
Flisfonden, en typisk blandfond. Förutom kontanta medel innehåller fonden även två fina kulturarrangemang; Ronny Eriksson med skrönor och ljug ur ett landsortsperspektiv samt After Dark med glitter och glamor. Efter att dessa två tillgångar förbrukats går fonden en osäker framtid till mötes.
Ett STORT TACK också för all uppvaktning utanför fondsystemet; musikaliska framträdanden av hög kvalité (om ändå Lars hade fått höra…), historiskt intressanta tal ,värmande grävlingmössa, stärkande grävlingkorv (tilltugg till fint vin eller div. suspekta whiskeysorter), ekivoka delar av människokroppen, redan ökända på Facebook, vacker jubilarhatt, polsk s.k. Bamsedricka, exklusiv flisdokumentportfölj med fotoalbum, vackra blommor m.m.

Och sist, men inte minst, uppfylldes en stor dröm: Att bli ägare till ett eget Skogsmonopol! Nu ska det bli spela av! Planen är att under sommaren genomföra en stor turnering i skogsmonopol. Se hemsidan framöver för mer information.

(1 Mars 2013):  INBJUDAN TILL VÄRLDSMÄSTERSKAP I SKOGSMONOPOL. ICKE-SKOGLIGA VÄLKOMNA !

Gamle Oles Vänner inbjuder till Världsmästerskap i Skogsmonopol. Anmälan sker via brevlådan i Lillesjön senast 30 Mars 2013. Anmälan gäller per hushåll vilket innebär att flera personer bör delta i varje lag eftersom reglerna är avancerade för nybörjaren. Tävlingen genomförs under april - maj månad och icke-skogsfolk har rätt att delta. I finalen skall dock minst två lag från skogen delta. För att få delta måste varje lag medföra minst ett Danskt Set.
Ett Danskt Set består av minst 6 flaskor Danskt öl som du inte behöver skämmas för. Varor från bryggerijättar som Carlsberg ger direktkvalificering till B-finalen den s.k. Finska finalen. Det bör påpekas att deltagande i denna sker på egen risk. Förutom riktig pilsener i Danskt Set ingår Gammeldansk, dansk ost som utmärker sig och rågbröd. Det måste poängteras att ett Danskt Set inte är det samma som ett Danskt Raff Set. Ett sådant finns i Skogen och har förevisats en gång för allmänheten. Bilderna från denna förevisning finns uppsatta intill brevlådan i Lillesjön.
Turneringen genomförs på flera parallella bord där reglerna inte är alldeles likartade. Varje spel innehåller 4 lag från respektive anmäld fastighet men flera spelare kan ingå i ett lag. De Danska Seten måste anpassas till antalet deltagare i laget. Mutpilsener till domaren måste dessutom beaktas. Spelet är tidsbegränsat, tiden är dock hemlig och styrs helt av den mutbare domaren. De två bästa på varje bord går till finalspel, de två sämsta är direktkvalificerade till den finska finalen.
Att vara domare i Skogsmonopol är ett kvalificerat jobb. Domaren skall vara mutbar och kommunicerbar under alla spelomgångarna. Att föra talan mot domaren innebär direktkvalificering till den finska finalen alternativt en utmärkt plats för att lära sig spelets grunder, i stupstocken ovanför Drängstugan.
Domaren skall åtnjuta stort förtroende i Skogen och ha varit en nyckelperson i underhållet av samfällighetens vägsystem. En domare bör ha uppnått 65 år ålder för att ha den helhetssyn som krävs i detta komplicerade spel. Valet av domare är helt öppet och en inventering av lämpliga kandidater genomförs nu av Gamle Oles Vänner. Lämpliga förslag på domare mottages tacksamt i brevlådan i Lillesjön. Förslag som skickas till brevlådan i Lillesjön direktkvalificerar avsändaren till stupstock eller Finsk final.

(17 April 2013):  Tack !

Tack Kalle Moreau och Lena & Håkan Jernehov för ett fantastiskt arbete med vår besvärliga tjällossningsbacke !

(20 Maj 2013):  Vägarbete i Drängstugan nu på lördag 25/5 kl 10.00. OBSERVERA TIDEN !!!!!

Vägarbetarna samlas vid Drängstugan där visst förbättringsarbete skall göras. De vägarbetare som ej håller till godo med barnens drycker medtager sina egna drycker. Välkomna önskar Styrelsen och en gammal vägmästare.

(21 Maj 2013):  Rapport från Styrelsen.

Styrelsemötet redovisade läget för gångna verksamhetsåret. Tillförordnade kassören Mats Udéhns noggrant förda kassabok gladde styrelsen. Komplett protokoll finns på följande länk: Styrelsemoten/2013 års styrelsemöte.htm

(24 Maj 2013):  Mord i Alelund .

Natten mellan söndag och måndag avrättades vår murardjävel genom en mordbrand i Alelund. Murardjäveln befann sig i Grusförrådet för att göra reklam för ett kommande skogligt tillställning när en mördare smög sig på honom. Murardjäveln hade ingen chans att försvara sig i den mörka timman och avled med stor smärta. Handlingen är kriminell och kriminalteknisk expertis är inkopplad i utredningsarbetet. Patrullering av Alingsåspolisen genomförs regelmässigt efter denna händelse i Skogen. Starka misstankar finns och mördaren kommer att gripas. När förövaren uppbringas vädjas skogsfolket att ej använda sig av den urgamla skogliga ståndrätten utan låta sedvanliga juridiska procedurer tillämpas.
Murardjäveln var mycket uppskattad på våra tillställningar i Drängstugan. Speciellt kan nämnas att han med stor framgång tog plats istället för damer som lät sig luras av påhittiga ungdomar. Vi sörjer murardjäveln och redovisar med nedanstående bild det som finns kvar av vår murardjävel.

(15 Juni 2013):  Årsmöte.

Här är en länk till Årsmötesprotokollet:

Årsmötet genomfördes även detta år utan några intermezzon stadigt lett av vår ordförande Sten Svensson. Som vanligt fantastiska bakverk signerade flera damer med Siw i spetsen. Bakverken blev till sol denna kulna årsmötesdag.
Detaljerad dokumentation finns i Årsmötesprotokollet. Här är länken!
2013arsmote1small.jpg 2013arsmote2small.jpg 2013arsmote4small.jpg 2013arsmote5small.jpg
2013arsmote6small.jpg 2013arsmote7small.jpg 2013arsmote8small.jpg 2013kassorensrapportsmall.jpg

Här är länken till Protokollet:

(28 Juni 2013):  Världsmästerskap i Skogsmonopol.

Första Internationella världsmästerskapet i Skogsmonopol har genomförts på Kråkebackens Sport&Spa. Förutom givna lag från Skogen tilläts utsocknes lag att delta. Lag så långt borta som från Trulsedamm deltog. Oerfarenheten visade sig dock snabbt i resultatlistan.
Skogsmonopol är ett intressant spel där allt möjligt kan hända, med betoning på allt. Man har rätt att köpa&sälja aktier, konst och fastigheter samt att bebygga dessa med skjul, garage och motorhallar, dvs alla typer av byggnader som är värdefulla för familjelivet. Men det gäller att se upp, eller snarare att se ner och noga, på sina medspelare. Precis som i vanliga livet är inte alla dessa utbildade i moral och etik av traditionell typ utan mer i flexibel etik. Flexibel etik är den etik som ej predikas i kyrkan, möjligen i Alelunds kapell då pastor Claes tillåter och kapellet inte är fullt med grus.
Under spelets gång utkristalliserades snabbt den vinnande taktiken. Konst var en vinnare, eller värd en vinare som någon beskrev situationen, liksom enstaka aktier. Som alltid, i verklighet och spel, framstod Kråkebackens Alltjänst som en given hit medan ägare av Myrans Slit&Släp grät blod och flådde sitt hår under spelets gång. Ägarna försökte hålla upp kursen med hjälp av billig tysk öl (Rostocker) men detta trix avslöjades snabbt och bolaget fick sitt rätta värde. För fastigheterna fanns likaså en given vinnare nämligen Gröna Mad. Även om insatsen var stor för denna fastighet så var det en mycket god investering under spelets gång. Just antalet nödvändiga och gediget byggda byggnader på fastigheten var en stor tillgång. Att med automatik få garage, vedbodar, ladugårdar och trevliga umgängeslokaler (fårhus och jordkällare) för en rimlig om än dyr penning, ansågs av samtliga spelare som unikt. I sammanhanget skall även nämnas Kråkebackens Sport&Spa, enda anläggningen där Världsmästerskap i Ankargång kan hållas. Det sågs av deltagande spelare som en stor merit.
God sportmanship visades på flera håll. Ett lag från Leksjö skänkte större delen av sina tillgångar till Pilsenerfonden och laget från Gröna Mad bytte utan bekymmer sin ytterst framgångsrika rörelse mot en business med olyckliga spelare och ett akut konkursbeslut hängande över sig (Bergshyttan).
Två vinnare korades vilka automatiskt är kvalificerade för finalomgången. Förutom dessa hånades två lag som p.g.a. sin placering deltager i kommande "Finska Final". Denna genomförs i Drängstugan när kyla och regn så tillåter. Av hänsyn till deltagarna publiceras ej några namn. Men aktieinnehavet i Myrans Slit&Släp på Blåbärsåsvägen var förödande för framgång i detta spel.
Efter spelets avslutande var alla överrens om att det tydliga regelverket i detta komplicerade spel var en förutsättning för dess utförande. För kommande spel bör bord med glasskiva införas och samtliga fingrar skall finnas på bordet under pågående spel. På grund av den strykande åtgången av konstverk bör dessa fördubblas till kommande mästerskap. När aktiebörsen nu kommit till insikt bör ledningen avnotera enstaka bolag från denna annars intressanta börs.
Tack Marianne&Mats för en fantastiskt rolig kväll som vi alla som deltog sent skall glömma!

(5 Juli 2013):  Okunnigheten total! Två experter kraftigt oroade!

I det pågående världsmästerskapet i Skogsmonopol oroas två av Skogens främsta experter av den totala okunskap som råder kring regelsystemet bland de deltagande lagen. "Det är märkligt att lagen inte läst på regelsystemet innan de kommer till spel. Vart är vi på väg i samhället om detta fortsätter" uttrycker sig en av experterna. "Det är helt enkelt nödvändigt med någon typ av utbildning".
Skogsakademin, som är huvudman för tävlingsverksamheten, överväger nu en grundkurs i Skogsmonopol. Lokaler för detta har reserverats. "Lokalerna är bra, om än något kyliga i den bistraste väderleken. Så rent praktiskt är det bara att köra på!" uppger en företrädare för Skogsakademin. Utbildningen kommer inte att krocka med den Finska Finalen som avhålles i samma lokal.
Önskemål om handikappsystem i tävlingen har framkommit men det är som en av experterna uttrycker sig; "Vad spelar ett handikappsystem för roll. Alla deltagande spelare hittills har redan kraftiga sådana!"

(8 Juli 2013):  VARNING FÖR TJUVAR !

Sten Svensson, vår ordförande, har bett mig varna för tjuvar som rör sig i grannskapet. Sten har blivit bestulen på en grästrimmer och uppmanar alla att hålla ett öga på vad som rör sig i grannskapet. Glöm inte att låsa dörrar och fönster. Hota eventuella tjuvar med att de kan tvingas bli lärare i Skogsmonopol under tre års tid!

(10 Juli 2013):  Murardjäveln har jordfästs.

Pastor Ohlsson från Hjortås förrättade den stämningsfulla jordfästningen av vår mördade Murardjävel. Akten finns förevigad.
Videon för detta evenemang når du genom att trycka på denna LÄNK.

(24 Juli 2013):  Viktig Uppdatering kring Auktionen och stämningsfylld trailer.

Inför den Skogliga Auktionen den 17/8 har nu auktionslistan uppdaterats. Platsen för Auktionen har åter diskuterats även om pastor Ohlsson ställer sig positiv till att använda gårdsplanen framför Alelunds kapell till auktionen. Efter en intern diskussion har likaledes bestämt vart behållningen från auktionen skall gå. Ett antal initierade ansåg att medlen skulle tillfalla pilsenerfonden medan andra ansåg att Bendels Barnfond var självskriven mottagare. Vid slutet av diskussionen enades deltagarna kring att Bendels Barnfond och pilsenerfond i princip är samma sak. Medlen tillfaller därmed Barnfonden.
Inför verktygsauktionen den 17/8 har två erkända verktygsexperter konsulterats angående ingående verktyg för att ¨å en uppskattning av värdet på verktygen. Visserligen är Samfälligheten ovan vid att ha penningtransporter direkt till bank (vanligtvis går dessa till ölkistan) men blir värdet högt kan det bli ett krav. Här är länken till den rapport de båda värderarna utfärdade efter att inspekterat samtliga verktyg. Här är länken till Youtube: LÄNK TILL VIDEO BENDELS MASKINAUKTION.

I diskussion med emeritus Ohlsson har diskuterats att hålla en kurs i Drängstugan under hösten där vi får chansen att lära oss att slipa verktyg.
Eller med Claes ord: "En kurs i hur man skärper sig!"

(30 Juli 2013):  Två viktiga filmdokument på Youtube!

Inför stundande biosäsong i vinter har ytterligare två filmer lagts på Youtube. Ni har länkarna nedan liksom på videosidan. Dessa länkar eliminerar den långa väntetid vi haft vid nerladdning av tidigare format

Flottare vid Klarälven

Överkalix Traktormusem

2013 Ulla Kjellen

(3 Augusti 2013):  Vägarbetet en succe´! Ulla Kjellén Årets Grävling!

2013gravling1small.jpg 2013gravling4small.jpg 2013gravling5small.jpg

 

Vägarbetet förlöpte på sedvanligt sätt med ett välorganiserat arbetsschema av vägmästare Jernehov. Ett utmärkt förarbete hade gjorts av ett antal volontärer så buskröjningen var i princip klar när ölvagnen rullades fram.
Som Årets Grävling 2013 utsågs Ulla Kjellén, ett mycket rättvist och länge efterlängtat val. Ulla skrev efter utnämningen följande tack till samfälligheten:
"Tack för utnämningen, det är en stor ära. Jag blev för stunden mållös, nu har jag hämtat mig och vill med dessa rader framföra mitt stora tack för alla de vackra orden. Jag önskar dela utnämningen med min Björn. Han har i 30 år stått ut med alla mina idéer, sållat bort en massa ofog och tokerier. Detta skall ni alloa vara glada för! Hälsningar / Ulla Kjellén"

2014vagarbete50small.jpg 2014vagarbete51small.jpg 2014vagarbete52small.jpg 2014vagarbete53small.jpg

(16 Augusti 2013):  Auktionsgrupperna fastställda!

Inför morgondagens auktion den 17 Augusti har nu verktygen reducerats till 33 grupper av totalt över 400 verktyg. Utbudet är mycket intressant och en dröm för en hemmafixare. Som auktionsförrättare har en känd celebritet engagerats efter en del förhandling om arvode och villkor för deltagande. Som kassör har en mycket pålitlig vägarbetare valts. Siws kafé kommer att hålla öppet med godis, kakor och smörgåsar. Liksom kaffe och te. Allt till ett enhetspris av 5 kr. VÄLKOMNA !

Maskinauktion Sigge och Ingrid

(18 Augusti 2013):  Maskinauktionen. En stor framgång.

En entusiastisk skara hade samlats vid Drängstugan för att delta i Lördagens auktion. Återigen hade arrangörerna lyckats engagera en professionell auktionsförrättare som mot rimlig ersättning åtaget sig uppdraget. Totalt, efter att alla expenser betalats, bl. a. arvodet till förrättaren, inbringade auktionen nästan 2900 kr. Speciellt barnen var aktiva denna dag och köpte mycket av de exklusiva verktyg som bjöds ut. Vissa medlemmar kunde ej närvara men hade klokt nog kontrakterat ombud för uppgiften. Ett antal unga medlemmar skötte uppgiften på bästa sätt.
Som alla känner till kommer den nuvarande nyvalda kassösen att flytta från skogen. Kassören nestor Udéhn har avsagt sig uppgiften sedan flera år men lyckas alltid återkomma. För att snabbt finna en ersättare introducerade auktionsförrättaren ett nytt grepp inom föreningsvärlden. Kassörsposten auktionerades ut till lägstbjudande. Här visade sig ombudet Hugo Udéhn alert och ropade in kassörsskapet till farfar Mats för 5 kr. Mats lär via telefon framfört åsikten att det var ett synnerligen annorlunda sätt att tillsätta styrelsemedlemmar. Åsikten är att dessa skall vara med vid valet. För församlingen var detta en märklig åsikt som tydligt visade en vardande konflikt med barnbarnet Hugo. Ordförande Svensson förväntas gå in och bilägga tvisten inom familjen för att finna en ny utomsläktlig kassör.
Efter att alla expenser betalats inbringade auktionen totalt 2898 kr. Efter inbetalning på bank (50 kr) finns nu 2848 kroner att spendera på våra skogliga barn.

2013maskinauktion11small.jpg 2013maskinauktion12small.jpg 2013maskinauktion16small.jpg 2013maskinauktion18small.jpg 2013maskinauktion1small.jpg
2013maskinauktion20small.jpg 2013maskinauktion22small.jpg 2013maskinauktion23small.jpg 2013maskinauktion24small.jpg 2013maskinauktion25small.jpg
2013maskinauktion26small.jpg 2013maskinauktion27small.jpg 2013maskinauktion28small.jpg 2013maskinauktion29small.jpg 2013maskinauktion2small.jpg
2013maskinauktion30small.jpg 2013maskinauktion31small.jpg 2013maskinauktion4small.jpg 2013maskinauktion5small.jpg 2013maskinauktion6small.jpg
2013maskinauktion7small.jpg 2013maskinauktion8small.jpg


(22 Augusti 2013): Sprit har donerats till Bendels Barnfond!


En okänd mecenat kallade samman samfällighetens främsta experter för att överlämna en donation. Donatorn hade uppfattat att Bendels Barfond var i ett utsatt läge och därför valt att donera främst sin utmärkta amerikanska whiskey. Varornas kvalitet översteg vida, enligt donatorns bedömning, de gåvor kassören Udéhn fick på sin högtidsdag sistlidna vinter.
Vid sammankomsten med Samfällighetens representanter blev det klart för donatorn att ingen "Bendels Barfond" existerar. "Skit samma, då skänker vi ut dryckerna mot att donationer ges till Barnfonden!" Samtliga närvarande var överrens om att brännvinet ej skall ges till Skogens ynglingar utan förvaltas av högt betrodda och oförvitliga medlemmar. Den riktiga vita och värdefullaste spriten förvaras hos vår hedersdam Siw. Den missfärgade bruna spriten hanteras av vår Ulf. Ulf var av den bestämda åsikten att den missfärgade spriten var bättre än att den skulle hällas ut! Att hälla ut vit sprit diskuterades inte överhuvudtaget.

(11 September 2013): Hur mår Bendels bil ?

Efter kontakt med köparen av Bendels bil konstateras att den börjat renoveras. Problemen med rost var större än befarat och en länkarm måste bytas och arbetet har dragit ut på tiden. Planer finns att bilen är körbar till nästa sommar. Skoglig Maskinföreningsinbjudan till SAAB-museet i Trollhättan kvarstår och kommer att genomföras under hösten.

(18 September 2013): Hur var skogslivet förr?

Jag får ofta frågan hur livet i skogen var för 100 år sedan, innan bil, el och missfärgat brännvin (cognac). En gammal text berättar här nedan hur hårt livet kunda vara i våra trakter.
"Åke hade kommit till Lillesjön i slutet av förra seklet. Han var en self-made man som genom hårt arbete som fabrikör samlat ihop en besparing. Han hade omedelbart fallit för vår trakt och det natursköna området med den vackra sjön som juvel.
Hemmanet var inte stort men tillräckligt för Åkes familj, den väna hustrun Astrid med sönerna Laban och Arvid. Astrid kom från en grevlig släkt men detta märktes inte. Astrid var en erkänt omtänksam och kärvänlig människa men möjligen väl kontrollerande mot sina karlar.
Båda sönerna var redan giftasvuxna men hade tvingats arbeta kvar hemma med mor. Det hade funnits chanser, åtminstone för den bildsköne Laban, men modern hade alltid haft invändningar mot de flickor sönerna umgåtts med. Där fanns den glada Margareta, den pigga Christel som hade en stor häst, den urstarka Gun som hade ett sådant vänt sätt och den stiliga sjuksköterskan Sibylla. Men ingen dög. ”Vad skall du med ett fruntimmer till som har en häst men inte en ardenner” kved modern. ”Varför skall du lägga dig till med sjuksköterska när vi inte blir sjuka” lät det. Inte ens den glada Margareta klarade sig utan hårda ord, ”Hon är så glad den tösen så hon är nog sur egentligen!”
Kring Arvids person fanns inget att säga. Han var klen i förståndet men en mästare på att fylla potthål. Arvid hade en gång friat till Hulda i Spatthult. För att bli godkänd hade han fått dra ena plogen tävlandes mot familjens häst, den arme Spatt. Sven, medtävlaren hade vunnit och Spatt hade fallit ihop livlös. Fortsatt frieri sköts upp på obestämd tid. Sven fick senare gikt, tyfus och hästallergi.
Trulsedamm låg vackert vid sjön men marken var karg. Det enda som kunde odlas var sten varför Åke genast startade en stenodling. Han utvecklade de mindre stenarna som han kallade grus. Dessa såldes med god förtjänst till lokala vägföreningar. Åke slet dagh som natt. Frestelsen föll dock aldrig Drängsereds Vägsamfällighet i smaken. Drängsered hade vid detta tillfälle, och många tillfällen senare, en kassör som aldrig gjorde dåliga affärer. Men honom hade Åke ett ljumt förhållande. Drängsered hade för vana att gräva fram sitt eget grus. Detta gjorde man på sin egen väg vilken med tiden blev allt djupare. Arbetet drevs av en vän men tydlig man som hette Frans. Frans var ursprungligen från Danmark men tvingades fly under den stora ofredens år när ett liv värderades lägre än en kärra grus från Trulsedamm. Frans fann sig väl tillrätta i den skogliga vilda miljön..................".

(22 Oktober 2013):

En större omarbetning av Hemsidan pågår så videos och bilder blir mer lättillgängliga. Vissa sidor kompletteras med information så skogslivet får en korrekt återgivning.

(29 Oktober 2013):

En fantastisk skådespelarensemble från Drängseredsteatern framför här folklustspelet Auktionen. I huvudrollen Claes Ohlsson som auktionsförrättare och Roland Boman som kassören. Här är länken.

2013 Glöggfest i Alelund

(30 November 2013):

Även detta år upprätthöll Vägmästare Ohlsson den trevliga traditionen med glögg i Alelund. Förbipasserande kunde stanna, få trevligt sällskap och njuta av glögg och tilltugg, såväl mer matnyttigt som mer barnanpassat såsom chips, kola och choklad. Att den utbjudna glöggen innehöll tillräckligt med hembränd sprit intygades av passerande konstapeln "Bengan Korv:
Glöggen var tillagad av inkallade experter såsom vår Siw och vår granne Monika i Alelund. Själv bestod vägmästaren med ett urval traditionella glöggsorter.
Även detta år segrade ”Syster Annikas Farväl”, en specialglögg som framtagits i samarbete med Syster Annika själv. Det garanterades att innehållet av eter var minimalt och mängden hembränt tillräcklig. Glöggen kryddning baserades på kryddor från Siws egen trädgård. Som bas användes stabil gåvosprit från främmande land.

2013gloggfestialelund3small.jpg 2013gloggfestialelund2small.jpg

(12 December 2013): Avståndsbedömning)

Ett gammalt bekymmer i Skogen är att mäta avstånd. Hur långt är det från Ölkistan till Vårdcentralen? Hur långt är det från Kråkebacken till Hjortås om Cobran skall hämtas? Äntligen har en systematisk undersökning gjorts för att utröna avstånden för väsentliga skogliga sträckor.
Allt vetenskapligt arbete startar med en kalibrering av förutsättningarna. I detta fall gäller det att utreda repeterbarheten hos ett normaliserat skogsarbetarsteg ställt mot den mätutrustning som testet genomförs med. Ett test genomfördes således med ett skogsarbetarsteg ställt mot en välkänd utrustning inhandlad hos en släkting till vägmästare Ohlsson, bosatt i Dalarna.

Avstånd (meter)
Antal uppmätta steg
200
200
198
600
593
599

Som framgår ovan är testutrustningen tillförlitlig och noggrann. Precis som vår vägmästare Ohlsson.
Resultatet är intressant och avslutar debatten med längden mellan olika viktiga platser i Skogen. Den tvehågsne kan invända: Vad är ett skogsarbetarsteg? Om minsta tveksamhet kring detta förekommer så rekommenderas att besöka nästa vägarbete.
Hjortås till Hjortebo 2081
Hjortebo till ICA 3189
Elljusspårets längd 2147
Alelund till Vårdcentralen 1815
Alelund till Drängstugan 518
Hjortås till Ölkistan 734
Hjortås till Alelund
inom parentes framgår promenaden hem
659 (1493)
Gröna Mad till Drängstugan 1372
Kråkebacken till Ölkistan 1163
Arne Tjäders till Ölkistan 114
Blåbärsås Grusdepå till Ölkistan 997