Logotyp.jpg
Home Grävlingar logo Protokoll KonstskatterKrakans bio
HEM GRÄVLINGAR PROTOKOLL KONSTSKATTERKRÅKPALATSET
Vägsamfälligheten där kvinnorna är vackra, barnen duktiga och gubbarna någorlunda hyggliga.
De ingående berättelserna är återgivna med både flexibel och alternativ sanning
.
SAMFÄLLIGHETENS HISTORIA 2017

INDEX

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

1997

1996
Söndagen den 31 December 2017: Ett Gott Nytt  År (igen) och Donald Strunt:

Inför kommande år har en ny medarbetare engagerats; Donald Strunt. Donald har ingen som helst erfarenhet av vägar och skall därför ge goda råd i detta ämne. Strunt kommer även att engagera sig i andra skogliga ämnen som menyn på vägarbetets kalas. Strunt har erbjudit sig att hantera samfällighetens kassa och bokföring. Om han gör detta avskaffas föreningens revisorer och ingen kontroll behövs. Allt enligt Strunt eftesom han är fullt pålitlig. Möjligen kan utgifter fördröjas då dessa hanteras av en bank på Malta.
Strunt har inte erbjudit sig att ta över hemsidan då han anser att den håller den sanningshalt han kräver (mycket lögn och bluff).
Vi välkomnar Strunt till föreningen!

Här kommer ett litet poem kring en glädjande skoglig aktivitet:

Lilla Wheel Horse föddes i det stora landet i väster. Hon kom tidigt till Sverige, till ett land som då saknade små traktorer. Hon sattes i arbete i en skog där hon tvingades klippa gräs fyllt av mossa, rötter och äckliga sniglar. Åren gick och WH behövde omvårdnad. Hon fick inte detta utan kördes på samma olja i 10 år.
Hon befriades
en Nyårsafton av en Slddnisse som gav henne en ny fin snöplog.
Åren gick och lilla WH fick svårt att gå (växellådan kass). Sladdnisse hade fullt upp med en Victor och tvingades skänka bort den sjuka WH. Hon skänktes till en skicklig doktor (mekaniker). Han fick henne frisk och med honom arbetade hon i ytterligare 15 år. Trots bra behandling fattades något; hon längtade hem.
Doktorn förstod detta och lilla WH kom åter till Sladdnisse. Åren märktes på henne men med lite make-up (färg) blev hon åter vacker som en trind (!). Även om hon hade svårt att komma igång och drack som en fyllehund (svårstartad och gick alltid på choke) var hon glad och pigg. Trots alla krämpor och ålder. Och Sladdnisse!
Så, Ge aldrig upp! Det finns alltid något bra att förvänta sig. Det gäller att se det positiva i livet och inte allt elände som kan drabba dig. Låt nästa år bli det bästa av alla. Och drick måttligt!


Önskar Redaktionen och Sladdnisse
!

Lördagen den 23 December 2017: God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas alla skogliga vägarbetare/or

2016glogg1small.jpg 2016ohlssonsglogg4mini.jpg 2016ohlssonsglogg5small.jpg
2016ohlssonsglogg7small.jpg 2016ohlssonsglogg8small.jpg

Fredagen den 1 December 2017: fin invigning av julfirandet.

Som alltid inför helgerna serverade vår Claes sin glögg i Alelundskryzzet. Kvällen var kylig så glöggen behövdes verkligen. I år fanns Monikas och Siwans fina glögg tillsammans med ett antal köpegluggar. Verkligen gluggar då ingen av dessa kan tävla med Monikas och Siwans drycker. Möjligen fanns någon köpglugg att rekommendera då den genom en kemisk process (mer brännvin i denna) kunde hjälpa deltagarna att bättre klara kölden. Sedvanlig stor uppsättning pepparkakor tillsammans med ost gladde alla deltagarna.
Tack Claes för denna fina och generösa tradition!


Torsdagen den 30 November 2017: Inspirerande avstamp av biosäsongen.

Inför en full och entusiastik publik inleddes skogens nya bioår i Kråkpalatset. Mats hade hjälpt skogens egne filmexpert Rune med ett förval av filmer. Rune informerades snabbt om urvalet och fick välja en av filmerna som auditoriet valt ut. Rune valde "Den ylande mjölnaren", ett finskt epos som hade elände, hembrännare och elaka poliser i fokus. Men som alltid i finska filmer vann hembrännaren och ärleken. I den ordningen.. Som Mats uttryckte det efteråt "Det är sällan en publik så unisont ger en film 5 kråkor i betyg".
Vi tackar Mats för ännu en fin filmkväll på Kråkebacken.
2017%20Krakan%20i%20bion.jpg Invigning%20av%20Kr%C3%A5kpalatset%20DSC04231.jpg

Söndagen den 26 November 2017: Kråkbiografen har fått en egen hemsida.

Den skogliga biografen Kråkpalatset har nu en hemsida där aktiviteter och program kan följas. Här är länken till Kråkebackens Biograf:


Lördagen den 25 November 2017: Skoglig test av rödvin:

Passar verkligen kaffe bäst till pepparkakorna på julbordet. Eller skall man ha snaps istället för rödvin? För att underlätta valet har ett skogligt vintest genomförts. Här framgår viner och den skogliga juryns orubbliga omdömen:
 • Les Vieux Papes (Maroc):
  12,5 %. Smakar som alla de andra. Inget vidare men inte det sämsta. Lukten är inte detta vins starkaste sida. Ett sedvanligt vin. Ju längre tiden går, ju bättre vin. Lite sämre
  än de andra dåliga vinerna.
 • Ksar Bahia Vieux pape (Maroc) 9,5 %:
  Smakar gammal papp. Ganska OK detta vin också. Vid denna tidpunkt är alla lika positiva  till alla viner.
 • Les Vins du Bistro (Maroc)  12%
  Luktar räv. Väldigt bra. Njaee. Tveksamt. Ganska likt alla de andra dåliga.. Bredbandsrävvin. Inget vidare. Men ändå inte så dumt.
 • Passitivo Primitovo (Italien) 11%.
  Första riktiga testvinet efter den enkla uppvärmningen. Serveras till griskött och grävlinggryta. Smaken är fruktig med inslag av fat, mörka körsbär och Cuprinol.
 • La Tensa Sassela (Ingen dj..a aning var man hittat denna flaskan) 12 %.
  Luktar torrt ekfat med inslag av allmosor. Nu känns vinerna allt bättre är testlagets allmänna omdöme.
 • Terreno Chianti (Italien) 13 %.
  Helt klart allt bättre viner i testet. Tydlig smak av körsbär, kakao och svettig häst. Utmärkt med frugal melon och packad värdinna. En av de mer erfarna testarna kunde snabbt konstatera att detta vin med framgång kan blandas med hemgjord fulsprit. Fulspriten förstärker eftersmaken som även har ett inslag av grävling.
 • Cantina Zagganita Tjockoflasko (Italien) 14 %.
  Inslag av härskna örter. Multi Fino Vino var omdömet av de erfarna testar som alltid genomför sitt uppdrag noggrant. Utsökt tillsammans med tomat, melon och fulsprit. Eftersmak av gammal syntetisk vaniljstång.
 • Amarona Valpolicella Hoppsan (Italien) 15 %.
  För varje flaska ökar nu kvaliteten på vinerna. Detta är ett vin som inte går att motstå för de testare som ej genomfört sin uppgift hittills på ett tillfredsställande sätt. Smak av torkade russin, lagrad kålrot, vailj och syntetisk salmiak. Blanda gärna med fulchoklad från varsomhelst.
 • Gästvinet (Skoglig kvalitetsprodukt 1974) 22%.
  Flera av testarna hade avslutat testet men några enträgna tog det unika tillfället i akt att smaka denna raritet. Lagrad på plastdunk i jordkällare under 40 år. Smakade och luktade gammal särk. Går direkt upp i öronen. En fin inte allt för påträngande eftersmak av unken jordkällare.
Vid denna tidpunkt var testlaget villiga att dricka vilken av vinerna som helst. Bara ingen kom med dj..a pepparkakor.

Söndagen 19 November 2017: Lena och Peter flyttar från Skogen med fullastade skåpbilar.

Peter%20och%20Lena%20lamnar%20skogen%20small.jpg

Som tidigare berättats har Peter och Lena sålt sitt hus och flyttar till Peters hemtrakter ute på Varaslätten. Det viktigaste för vägarbetarna som deltog i flyttarbetet var att kontrollera att Peters mopeder tagits väl omhand. Speciell omsorg råder kring gamle Bendels Puch Alabama. Skulle denna behandlats illa hade Bendel spökat för Peter under många år vilket var ett scenario ingen av hans skogliga vänner önskade Peter. Så var nu inte fallet med mopederna utan dessa hade, som förväntats, tagits väl omhand.
Vädret var inte till flyttens fördel men med god hjälp löstes allt på bästa sätt. Vi önskar Peter & Lena all lycka med den nya bosättningen. Tack för alla roliga år tillsammans.
Bilden visar Peters fullastade godsbil där vår Rune koordinerar transporten med lokalpolisen i Skaraborg.

Lördagen 18 November 2017: Fint vägarbete i Blåbärsås

Ordförande Lena J hade kallat samman ett starkt arbetslag för att rensa diken och fylla potthål. Mycket glädjande var att så många vägarbetare ställde upp på arbetsdagen. Några tunga äldre medlemmar avstod från arbetet. Det skall dock nämnas att båda tre hade goda skäl för bortavaron.

Bokar%20i%20hostfarg%20small.jpg

Onsdagen 8 November 2017: Högbergs bokar räddade!

Högbergs bokar är nu räddade. Efter ett tungt och ansträngande arbete avlägsnades löv och elände från diken och väg. Då en granne enligt ryktet, ett s.k. Trump, inköpt en motorsåg med extra stort svärd var det av stort värde att agera för bokarnas överlevnad.
Att inte använda de vackra höstlöven är en stor skam. Både boklöv och ekollon är utmärkt föda föt hästar! Då skogens hästägare undrade var dessa fakta kom ifrån svarade den tidigare sekreteraren att dessa fakta "..kommer från mig"! Hästägarna tilltalade då förre sekreteraren med krav på bättre fakta. "Det behövs inte! För jag provar en Trump. Jag tänker nämligen kandidera som politiker i Göteborgs kommun! Då är dessa underlag och fakta fullt tillräckliga för en kommunalrådsbefattning i Göteborg! "

Måndag 6 November 2017: Avtackning av Sten

Vår Sten avtackades av Linda med en blomma i hemmet. Då Sten inte var presentabel (nattskjorta!) finns inget fotodokument som illustrerar händelsen.
Tack Sten för jobbet du lagt ner på vår väg!

Lördagen 4 November 2017: Erlands Bakskola Exclusive.

Erlands%20brodbak%20Exclusive.jpg

Bagarmästare Erland Olssons omtyckta bakskola "Exclusive", för diplomerade skogsbagare, hölls i Bakstugan enligt gängse manér. I tävlingen "De rundaste bullarna" deltog inte Högberg då kakor liknande Volvobilar inte är runda. Vinnare blev istället en ung skåning, Joakim Mörling. Eller som alla kallade honom "En ugn Skåning".
Som vanligt inleddes baket med Jägermeister för att avslutas med kaffe och nygräddade kakor. Olssons hustru Annika visade på gott omdöme då hon kom till bakstugan med pepparkakor. Som alla vet; pepparkakor är en alldeles förträfflig produkt till Jägermeister.
Som alltid när Erland Olsson bakar visades prov på sedvanlig stor kunskap och förmåga att lära ut till trögfattande gamla skogsgubbar.

Lördagen 28 Oktober 2017: Nedläggning och Claes O 70 år!

2017%20Claes%20O%20small.jpg

Vår mångårige Ordförande och tillika vägmästare Claes Ohlsson fyller 70 år den 1 November. Då Claes inte vill uppvaktas fick detta ske tillsammans med en nedläggningsfest för Sävedalens Charkuteri. DET SKALL NOGSAMT PÅPEKAS ATT CLAES INTE VISADE NÅGRA TECKEN PÅ NEDLÄGGNING!
Claes uppvaktades av sina skogliga vänner med öl och delikatesser från Sävedalens Charkuteri. Charkuteriet kommer dessvärre att läggas ner då husägaren i Sävedalen skall ha ytan för kommande bostadsrätter. Ännu ett bevis på att kulturen i vårt samhälle försvinner!
Tillsammans med firandet visade Mats U filmen "Delikatessen", ett epos från efterkrigstidens ransoneringstider i Frankrike. Slaktaren var mycket innovativ men inga av hans metoder är tillämpliga i Skogen.
Käre Claes, som du förstår, så önskar alla dina vänner dig en fantastisk födelsedag kommande vecka. Och många år till av släpande av väggrus till vägsamfällighetens, av ungdomarna, skapade potthål. Ännu ett bevis på att gammal är äldst.

JÄTTEMÅNGA BAMSEKRAMAR OCG GRATTIS FRÅN DINA SKOGLIGA VÄNNER!

Fredagen 27 Oktober 2017: Fiber i skogen

Förhandlingarna med TELIA angående fiber i skogen ser nu hoppfullt ut. Antalet som signerat kontrakt på vår del av området är troligtvis tillräckligt många för att projektet skall genomföras. Ni som ännu inte antecknat er för anslutning hoppas vi att ni gör det snarast. Här ser ni några ord från de inom kommunen som ansvarar för projektet:

"Vi är vädligt nära nu att kunna gå ut och orderbekräfta dom områden som ligger bäst till, bl.a. ditt område Stenkullen, Hjällnäs, Gallvik.Upphandling och avtal med entreprenör pågår just nu för fullt och vi hoppas få klart detta inom kort så vi snart kan gå ut med glädjande nyheter".

Fredagen 17 November 2017: Bishop´s Arms

Fredagsmys på the Bishop Arms i Göteborg. För att alla skall komma till samma slutstation, (om pilsenertestningen i Drängstugan startat innan besöket), träffas skogsdeltagarna vid tågstationen i Floda kl 18.10. Även denna dag anländer tåget från Alingsås 18.23. Slutdestination är Västra Hamngatan.
Anmälan till Sten om ni vill delta i detta höstmys.

En presentation av Bishop´s Arms:
"Den första Bishop’s Arms öppnade 1993 på Elite Stadshotellet i Västerås. Namnet på kedjan kommer från närheten till domkyrkan, som ligger i kvarteret intill. Idag finns The Bishops Arms på 40 platser över hela Sverige från Malmö i söder till Kiruna i norr. Samtliga pubar som har öppnats drivs fortfarande utan förändringar i det populära konceptet.The Bishops Arms koncept är att erbjuda en bred publik möjlighet att träffas över en öl och en måltid i en trevlig engelsk pub-miljö. The Bishops Arms erbjuder sina gäster marknadens bredaste sortiment av öl och single malt whisky. Detta koncept är okänsligt för trender och svängningar i konjunkturen".

Lördagen 21 Oktober 2017: Bakdagen en sucé!

Tack Erland för en fin utbildning och många glada skratt. Och som vanligt många tack för underbara kakverk till vår Siw.
Under dagen deltog vår Mats med kunniga råd. Både Erland och Mats har bakat sedan koltåldern och både har utbildningsdiplom från Hönökakan och Konditori Rälsbussen i Alingsås. Mats godkände med bravur Erlands Hönökaka, den s.k. "Erlandskakan". "Mycket fin avvägning av smak. Och en nyskapad design likt en Volvobil". Njae, sa Erland. "Den skapades av en av kursdeltagarna som bara har Volvobilar i huvudet. Men bättre det än Hål i Huvudet"!  Vi som deltagare fick många goda tips att ta med till hustrun i hennes utbildning som brödbakare i hemmet!!
Mats arbetar även med soppor och maträtter. Berömd är hans nya "Surkålssoppa". Denna fick ett gott omdöme vid premiären men rekommendationen är att denna serveras utomhus. Ett utmärkt val vid evenemang i Drängstugan.


Lördagen 21 Oktober 2017: Utbildning i Bakstugan:

Erland Olsson håller föredrag och visar praktiskt hur man bakar tunnbröd i en modern bakstuga. Dessvärre blev utbildningen fulltecknad innan Erland skulle meddela om kursen. Dock kommer avsmakning att ske kring 14.00 kommande Lördag. För deltagande kontaktar ni Erland. Endast ståplats i naturen kan garanteras. Medhavd pilsner till Erland kan påverka var man kan avnjuta tunnbrödet.

Söndag 15 Oktober: Nya grannar i Jessicas hus

Vår Jessica Lindberg, som äger Allan Lennerberts hus, har hyrt ut huset till två unga trevliga ungdomar; Denise och Pontus. Redan efter en kort intervju kan jag säga att detta är bra vägfolk. Pontus hade som första åtgärd köpt en vedklyv. Han ser fram emot nästa vägarbete. Och hans hobby är att brygga öl. Jag hann inte fråga om han är GAIS:are men det utgår jag ifrån. Det lovar gott!

Lördag 14 Oktober 2017: Nästan katastrof i Kråkpalatset:

2017%20Erland%20hoglasning%20small.jpg

Inför Lenas debut som utbildare (se nedan) inträffade en katastrof i Kråkpalatset. Det nyinstallerade toalettsystemet, där många hyggliga skogsarbetare deltagit, (med hygglig inkluderades ej sekreterardj..n.) visade sig toaletten läcka vatten. Vattenskadan berodde inte på det välgrävda avloppet från toaletten utan mer på vatteninstallationen.
En snabb och stabil insats av två välrenommerade rörläggare kunde förlåta alla damernas våta sockar och skor.
I samband med att vattenläckan avklarats fick Rune Broo status som högst prioritetade toalettbesökare. Rune berömdes särskilt efter sin insats vid grävandet av toalettavloppet.

Lördag14 Oktober 2017: Litteraturafton med Lena Jernehov; Succé!

2017%20Krakstugan%20hoglasning.jpg
2017%20Lena%20hoglasning%20small.jpg
2017%20Mats%20och%20Lena%20vid%20hoglasning.jpg

Vår Lena kallade till läsning av noveller i Kråkpalatset. Hon hade valt noveller av Jörn Riel. Intressanta skildringar från hur livet fungerar på Östra Grönland. Många detaljer i livet på Östgrönland passar väl in på livet vid Konstnärskolonin i Lillesjön kring 1880-talet..
För en fullsatt salong läste Lena följande noveller:
 • "Sången till livet"
 • "Kallskänkan från Åhlborg" och
 • "En trevlig begravning" väckte stor munterhet i församlingen.
Jorn%20Riel.jpg
"Jörn Riel är född i Odense 1931. Han bodde på Grönland under åren 1953 till 1963 vilka är basen för böckerna som skildrar en tusenårig tradition och leverne på östra Grönland". Det skall påpekas att Jon inte är vår Olge.

10 Oktober 2017: Tråkig nyhet:

Våra kära medlemmar Arne Tjäder och Peter Johansson inklusive fruar är på väg att sälja sina hus i skogen. Detta är något som vi alla känner som en stor förlust.
Arne har varit ordförande i föreningen sedan tidigt 1960-tal och lyckades få "fason" på den alltid yttest besvärlige medlemmen Åke Dagh. Arne avslöjade fiffel med bokföringen och fick Åke att ändra i stadgarna så vägar som inte ingick i föreningen fick betala för sig själva dvs den väg Åke själv nyttjade. I sanningens namn skall sägas att stor hjälp i detta arbete hade Arne av Kråkan Udéhn. Numera biografägare.
Arnes familj med familj har anor i skogen sedan lång tid. Arnes far Tjäder Ohlsson bildade och organiserade blåsorkestern "BlåsUt".  Tjäder var likaså en mycket aktiv och seriös konstnar. Tjäder Ohlssons historia finns dokuenterad på Konstskattesidan.
Länk till konstskattesidan.
Det skall redan nu informeras om att historiken har kontrollerats av Donald Trump som ansett historien både sann och trovärdig. Den har bearbetats med metoden "alternativ sanning", vilket i fri översättning betyder ren lögn.

5 Oktober 2017: Intressant styrelsemöte:

Vår Linda kallade till ett konstituerande styrelsemöte hemma hos sig. Linda hade ambitiöst förberett mötet och tog upp en oklarhet i föreningen: Vem gör vad?
Vi har stor erfarenhet att hänvisa till den mångkompetente "Någon Annan" vid dessa frågeställningar. "Någon Annan" har stor erfarenhet från politik och olika departement. Denne brukar ge råd och dåd. Något olika till olika medlemmar. Gärna råd inom områden där N.A aldrig arbetat.
Linda hade reagerat på detta och förde upp diskussionen. Vi kom fram till följande:

Ordförandens arbetsuppgifter:
   • Kallar till möte
   • Leder och fördelar föreningens arbtsuppgifter
   • Sköter pressrelationer
Kassörens arbetsuppgifter:
   • Ansvarar för föreningens budget
   • För bok enligt god redovisningssed
   • Redovisar ekonomin på årsmötet
   • Driver in årsavgiften
   • Skickar ut brev/mail om årsavgift
Sekreterarens arbetsuppgifter:
   • Skriver föreningens protokoll som årsmötesprotokoll, styrelseprotokoll och övriga protokoll för styrelsen
   • Arkiverar original Årsmötesprotokoll och Styrelseprotokoll
   • Ansvarar för föreningens utskickningslista
Vägmästarens arbetsuppgifter:
   • Kallar samman föreningen vid arbetsbehov
   • Bevakar vägstatus
   • Beställer vägmaterial
   • Har löpande kontakt med "sladdare&plogare"
Förutom detta diskuterades ansökan om medlemsskap i föreningen. En närstående skogsbrukare har ansökt om att bli medlem. Styrelsens åsikt är att brukaren, förutom årsavgift,  skall återställa vägen i ursprungligt skick.

30 September 2017:

Våra damer besökte Lars Lerin-museet i Karlstad föregående helg. En resa dit kan rekommenderas för att se Lerins fantastisk fina tavlor. Damerna hade beställt en specialvisning för att få bakgrund och helhet till varje tavla. Samtliga var mycket entusiastiska efter besöket. När det gäller vår egen målare Lerin-Ohlsson från Lillesjön är bakgrunden till dennes målningar mer höljt i dunkel än i klarhet.

23 September 2017:

Den lilla biografen i Kråkecentrum är nu invigd. Biografen är den minsta i kommunen och troligtvis den minsta i landet. Biografägare Udéhn som med stor generositet och värme upplåtie lokalen för det aktiva Blåbärsås Filmsällskap (BF). Premiärfilmen, ivrigt önskad av en föreningsmedlem, blev det spännande eposet "Visitörena 2". Publiken satt andäktigt i 35 minuter och förundrades över hur lätt man kan flyga mellan stenålder och nutid i en gamma Renault. Och hur snabbt man kan lämna ett biograanläggning när endast 1/4 av filmen visats.
Efter detta framgångsrika test av biografen visades igår "Djungelboken" i tredimensionell tappning. Udéhn lånade generöst ut speciella glasögon till publiken. Samtliga besökare var förbluffade av hur Udéhn lyckats få ihop denna biograf . Vi i filmföreningen är honom skyldiga äro. Som förfilm visades det framgångsrika filmkonceptet "Whiskybryggeriet i Lysekil". Filmen var framgångsrik såtillvida att ingen av skådespelarna testade whiskyn på ett otillfresställande sätt.

26 Augusti 2017: Årsmöte:

Åsmötesprotokollet finns nu tillgängligt i Protokolldelen av hemsidan. Klicka på denna LÄNKEN eller använd Protokollänken ovan så kommer du dit.
Följande beslutades:
 • Årsavgiften beslutades till 700 kr samt en extra utdebitering om 300 kr för ett större vägarbete vid kraftledningen på Alelundsrakan.
 • Sten Svensson avgår som ordförande i samfälligheten och Linda Norblad tar över denna post.
 • Som nya vägmästare valdes Jeanette Gustavsson och Pierre Liljefors.
 • Per Nylander omvldes som styrelseledamot
 • Björn Kjellén och Erik Högberg kvarstår som styrelsmedlemmar ytterligare ett år.
Många nya medlemmar deltog vilket gladde alla de gamla vägarbetarna.

26 Augusti 2017: Kjell Kristiansson Årets Grävling:

Kjell Kristiansson valdes till Årets Grävling 2017. Kjell har under 35 års tid troget ställt upp på varje vägarbete och årsmöte. Kjell är synnerligen väl värd Årets Grävling.
Här ett poem till Kjell skrivit av förre Grävlingen Ulf Pettersson:

Då var det dags att sända vår vandrande grävling på ny färd
För att få vila ett helt nytt år vid en annan främmande härd
Våra tankar går till en person som aldrig svikit "Vardagens" skogligt fromma värld.
Har alltid tagit del av arbetet med våran väg, som ändå är ack så tärd
Flitig som en myra, kan alla bedyra, har personen i fråga med skoglig låga klippt både gräs och träd
Så... till Kjell Kristiansson skickar vi nu vår kära Grävling att bli beskådad med ny glans och flärd.

26 Augusti 2017: På vägarbetet går somliga i trasiga skor!

Årets vägarbete gick något senare på året än vad som är brukligt. Vägarbetet var dessutom kombinerat med årsmötet vilket var svårt att få ihop utan lång väntan inför årsmötet. Årsmötesreferat liksom protokoll presenteras separat. Årsmöte och vägarbete kommer att ha olika datum nästa år och vägarbetet kommer att föläggas till fösta lördagen i augusti månad.
En stor styrka mötte upp i Alelund. Gamlingarna var glada att så många "nya" skogliga vänner kom till arbetet. Sedvanlig vägarbetargryta serverades av Christer Edvardsson, dock ej själv eftersom några damer enligt skoglig sed har för vana att stoppa näsan i soppan. Christer hade gjort ett utmärkt arbete med soppan. Inga frätande ämnen fanns i soppan vilket kunde fastslås damerna när damernas näsor lyftes ur soppan.
En av trotjänarna i Vägföreningen fick sina skor utslitna under årets vägarbete. Dessvärre visade det sig att kvaliteten på dessa danska skor inte var vad som utlovats. Efter användning på vägarbete höll dessa skor endast 33 år. En insamlig skall startas så ingen skall behöva gå i såå trasiga skor. Inte ens en utblottad gammal kassör.

2017%20Vagarbete%203.jpg 2017%20Vagarbete%202.jpg 2017%20Vagarbete%201.jpg

13 Augusti 2017: Hälsningar från Martin Brandt:

Min mycket gode vän och tidigare Flodabo Martin Brandt hälsar till oss i Vägföreningen. Vi besökte Martin och hade en mycket fin dag tillsammans. Martin har nyss fyllt 60 år och gjorde i samband med detta en video som ligger på Youtube. Länken finns nedan. Det som var intressant, och som Martin så tydligt berättar, är vad elakhet i småskolan ken innebära för vuxenlivet. Han nämner också naturligtvis något om sin PV, den bästa bil han haft, vilket jag tog direkt till hjärtat. För så är det! Men här finns också små berättelser om olika bönder i trakten. Och en liten historia om "Ägga-Verner". Han var inte känd för stor generositet men Martin berättar detta så tydligt.
Lyssna på denna film. Martinär fantastisk bra och uppriktig med sitt liv. Hur många klarar detta?

30 Juli 2017: Förslag till nya stadgar i föreningen:

Inför årsmötet den 26 Augusti kommer ett förslag till nya stadgar att presenteras. Detta förslag liksom de gällande stadgarna hittar de om du klickar på länkarna nedan.

15 Juli 2017: Intressant studieresa till Lysekil:

2017%20Whiskeyresa.jpg


20170715_Whiskeyresa%201.jpg
20170715_Whiskeyresa%202.png
20170715_Whiskeyresa%203.png
20170715_Whiskeyresa%204.png
20170715_Whiskeyresa%205.png

Skoglig Maskinförening förärade i helgen Smögens whiskydestilleri ett besök. Ett mycket intressant besök där en ung kille kombinerat arbete som advokat med att bygga upp en anläggning för tillverkning av whisky. De skogliga kollegorna insåg raskt att denne kille skulle vara till stor nytta i skogen. Dels sett ur produktionsteknisk synvinkel men inte minst hans juridiska kompetens för att styra upp bl. a. vägavgifter.
Jämfört med en äldre, numera avliden vägarbetare och dennes anläggning, fanns här möjligheten att studera två till synes mycket olika produktionsanläggningar. Ändå med stora likheter. De skillnader som observerades var följande:
 • Smögen använder sig av en tvåstegs destillering med kvalitetsanalys och utrustning för detta mellan de olika stegen.
 • I skogen fanns en enstegs anläggning där kunden var testutrustning.
 • I Smögen fås en genomskinlig klar vätska endast innehållande 60% alkohol.
 • I den äldre skogliga varianten fick man en 80%-ig inte helt genomskinlig vara.
 • I Smögen förstör man produkten genom att stoppa den i massa ektunnor.
 • I skogen fick man en exakt direktförvaring i plastdunkar från Jula.
 • I Smögen lämnar slutprodukten tillverkningsanläggningen tidigast 7 år efter att tillverkningen är avslutad. Och då är det inte klart om whiskyn går att sälja.
 • I Skogen lämnade produkten produktionsanläggningen innan processen var klar. Kunderna var tåliga och trogna och tog direkt hand om varan.
Mycket babbel kring ett whiskydestilleri och den gamle Bendel i Skogen.

Besök Smögendestilleriet. Det var en riktig upplevelse där man fick lära sig mycket om sådant man aldrig tyckt om!

1 Juli 2017: Årsmöte och Vägarbete i Blåbärsås.

Blåbärsås Vägförening genomförde som brukligt är både årsmöte och vägarbete på samma dag.Som alltid i en trivsam atmosfär. Orförande emeritus Ohlsson deltog även detta år i föreningens arbete. Efter arbete och årsmöte belönades deltagarna med kaffe och kaka. Några iakttagelser:
 • Vår Lena Jernehov blev omvald som ordförande
 • Antalet grusplatser ökas så delar av vägen enklare kan potthålsfyllas.,
 • Lilla Vanessa gjorde sitt första vägarbete och lärde sig snabbt se skillnad mellan grus och 0/18 grus.
2017%20Arsmote%20Blabarsas.jpg 2017%20Blabarsas%20Arsmote.jpg 2017%20Blabarsas%20kaffe.jpg 2017%20Vanessas%20forsta%20vagarbete.jpg 2017%20Vagarbete%20Blabarsas.jpg

12 Juni 2017: Årsmöte på Kråkebacken.


2017%20Arsmote%203.jpg

Årets årsmöte hölls på Kråkebacken där Mats med minsta möjliga förvarning kunde ersätta Drängstugan som möteslokal. Här är delar av mötets innehåll:
 • Ekonomin i Samfälligheten är god.
 • Sten Svensson skall flytta ifrån skogen och ersattes av Linda Norblad som ordförande i samfälligheten.
 • Jeanette Gustavsson blev vald som vägmästare efter Linda.
 • En diskussion kring hur Drängstugan skall ersättas som möteslokal.
 • Idéer luftades kring hur vi skall öka engagemanget för vägarbetet hos yngre nyinflyttade medlemmar.
 • Årets arbetsdag har flyttats till 26 Augusti för att ge nyinflyttade barnfamiljer möjlighet att delta i vägarbetet.

15 Maj 2017: Utmärkt skogfällarkurs.

Vår Rune Broo undervisade oss i säker trädfällning där det visade sig att många skogsarbetare i närområdet var i stort behov av utbildning. Mycket stort tack till Rune för denna utmärkta utbildning.

27 April 2017: Generös konstgåva till Konsthallen.

En mecenat, väl känd som en skicklig loppisarkeolog, har donerat fyra högt värderade tavlor av bl.a. den välkände Sven-Erik J Ohlsson. Likaså fanns medföljde ett verk av konstnären Sluurp Ohlsson, en sjöman som i många år levde vid Mjörns tillopp i vildmarken.. Samtliga verk finns avbildade på Konstsidan men den värdefulla tavlan av J Ohlsson visas nedan. Tavlan visar skonaren Blåbärsås i full storm på Lillesjön 1898.
Tavlan hängde många år i Lerums konsthall men har äntligen återbördats till sin hembygd.

20170427_120933.jpg


Skogsamatörerna  tackar Rune Broo för en mycket skickligt genomförd utbildning i professionell trädfällning. Ett tiotal skogsentusiaster hade samlats till utbildningen med nya motorsågar, inga motorsågar, drömmar om motorsågar och motorsågar så slöa att de inte klarade smörtestet. Mörtestet är ett gammalt beprövat test som avslöjar när ett kedjebyte  bör göras (varmt sågkedja körs genom ett varmt smörpaket). Ett märkligt test kan synas men mycket avslöjande.
Rune lyfte oss till en annan säkerhetsnivå med ny effektiv teknik. Denna nya teknik var avsevärt annorlunda än den sedvanliga tekniken; Såga, spring och hoppas att ingen djävel står i vägen för trädet. Med den gamla tekniken krävdes att man kunde springa dubbelt så fort som man kunde om vinden tilltog. Och som sagt, inte ens gamla gubbar kan springa fortare än dom kan!
En utvärdering på plats gav Rune 4,9 sågkedjor av 5 möjliga. Det enda som drog ner betyget var kaffet som var så starkt att frågan ställdes om det ändå inte innehöll ett uns av WD40. Vilket inte är något fel i sig.
Tack Rune för en jättebra kurs.!

13 April 2017: Motorsågsskola.

Rune som är licensierad både fäller och kramar träd håller sin motorsåsskola på Julias och Mickes fastighet. Som villkor för skolan anges att hästar, får och nyfikna människor skall hållas på avstånd.
En sammanställning av Skogsuniversitetets kurser finns längst ner på sidan.

6 April 2017: Grattis Yvonne!

Grattis Yvonne på din stora födelsedag.

30 Mars 2017: Konstsidan utvecklas vidare.

Mycket stor kraft har lagts vid att skaffa information kring våra konstnärer. Det är svårt att få information men med tålmodigt arbete går det framåt. Layouten på Konstsidan har ändrats för att den skall vara mer lättläst.

8 Mars 2017: Privat biobygge.

2017krakuggla.jpg
Det privata biobygget i Skogen går framåt och har nu visats för en grupp entusiaster. Vi hoppas alla att vi åter får förmånen att åter se de intressanta Koreanska Västernfilmer med tydliga hjältar som är skickligare än t.o.m. Lucky Luke.

Det privata biobygget i Skogen går framåt och har nu visats för en grupp entusiaster. Vi hoppas alla att vi åter får förmånen att åter se de intressanta Koreanska Västernfilmer med tydliga hjältar som är skickligare än t.o.m. Lucky Luke.

2 Mars 2017: Viktigt Skogligt test!

2003vagarbete1.jpg

Ett antal värdefulla test har under årens lopp genomförts av Skogliga experter. Med det myller av nya pilsners så är det på tiden att ett gammalt test med hederliga sorter tas upp så ungdomen kan förmedlas den kunskap äldre mer erfarna vägarbetare besitter.
Här är den viktiga länken till kunskap.

8 Februari 2017: Donald Trump ringde mig!

Donald Trump ringde mig i förra veckan. Här är dialogen:

Trump:
"Hi Erik. Jag ringer dig för att du och Vägföreningen har varit föregångare när det gäller flexibel sanning. Jag har inspirerats av detta men kallar det numera alternativ sanning.
Det var en av mina flickor som kom på detta".
Erik:
"Trevligt att ni hör av Er Mr President. Och tack för att Ni uppskattade mina goda råd".
Trump:
"Det här med flexibel sanning ger så stora möjligheter för både vägarbetare och politiker. Vi får så mycket större möjligheter att kommunicera med fotfolket direkt!"
"Jo Erik. Kan du hjälpa mig att instifta ett pris för vägarbetare som jobbar med 0/18 grus? Eller som vi säger 1/2 shit".
Jag hade först tänkt komma ut men nu har ni eldat upp den fina ordenslokalen och i sammanträdeslokalen har ni massa gräs och annat faenstyg. Bor någon vägarbetare där?"
"Och så en sak till: Jag höll på att glömma Era konstnärer. Jag fattar inte att alla konstnärer är födda 1857 och dör 1970. Är det måleriet kombinerat med vägarbete som ger så långa liv?"
Erik:
"Mr President. Vi ordnar en alternativ lokal. Inga problem.
Men ni måste lova mig att ta med riktig whiskey till pojkarna. Och alla pojkarna är särskilt benägna på Old Crow.
Förklaringen till den höga åldern är att alla är  begivna på högkvalitativa maltdryckor från vårt grannland och naturligtvis också "Old Crow".
Trump:
"Ja visst i helvete. "Old Cow" är min favorit också. När vi fattar svårare beslut, vilket vi fa..en inte skall göra,  så delar vi gärna på ett gallon Crow. Dvs jag drar hellre ett helrör för mig själv om jag bara fick.vara ifred. Men kärringdjä...a är hela tiden på och stör och förmanar. Men pilsenerherlvetet har vi inte provat. Vad hette den sa du?"
Erik:
"Björnebrygd Mr President".
Tack för alla vänliga ord om våra vägarbetare Mr President. Det skall bli mycket trevligt att träffas även om vår sammanträdeslokal är stängd".
"Men alternativet kan vara att vi kommer hem till Er"?
Trump:
"Helvetes bra ide Erik. Ja vi hörs!"

Så kan ett samtal gå till om den flexibla eller alternativa sanningen används med förstånd?

2 Februari 2017: Var rädd om vår väg!

Emeritus Ohlsson är upprörd över hur vår väg blir nerkörd. Kanterna är sköra och kräver mycket arbete för att bli i ordinarie skick. Så var försiktiga och rädda om vår väg! Påpekandet gäller sällan våra damer. Helt enkelt för att våra damer kör bil mycket bättre än vad vi karlar gör.

31 Januari 2017: Stöld av kraftverk från Micke och Julia.

En usel tjuv stal Julias och Mickes egenutvecklade kraftverk natten till tisdag. Kraftverket användes för att med hjälp av solceller generera spänning till ett strömförande galler som höll hästar och får inom avsett område.
I skogen tror vi på människans förmåga att utvecklas till det bättre. Detta gäller även usla tjuvar som med rätt handledning och lärare åter kan bli betrodda samhällsbärare. I skogen finns hagelbössor, motorsågar, nyslipade yxor och hållbara alibin för samtliga våra lärare. Du som stal Julias och Mickes elaggregat. Välkommen ut på vår utbildning så du får en ny chans i vårt samhälle!

Vägskada

19 Januari 2017: En  Hraka.jpgoch en  traktor.jpg  ger perfekt vinterväg! Tack Mats!

18 Januari 2017: Kråkebion är snart färdigställd

Vår Mats har sakta men säkert arbetat vidare med sin filmstudio. Vid en visning för initierade experter i veckan stod det klart för expertgruppen att uppförandet är i slutfasen av arbetet och vilket storstilat arbete vår Mats har gjort.

14 Januari 2017: Nya hemsidan läggs ut på nätet:

Mycket har hänt med hemsidan. Framför allt har samtliga protokoll med bilder, då dessa finns, lagts ut. Skogshistorien finns utlagd med länkar i vidstående kolumn.  Arbete pågår med tavlor av kända skogliga konstnärer.
Ha överseende med att länkar och bilder kan fela men hör av Er om så är fallet.
Alla Årsberättelser är inte redigerade eller har text ännu. Men det kommer.

Skogens Universitet 

Skogens Universitet (SU)

Aktuella Utbildningar:

 • Rune Broos Motorsågsskola. Söndagen 23 April klockan 10 hos Micke & Julia.
 • Besök på utgrävningsplats i Gamlestaden Göteborg

Kommande utbildningar:


 • Utflykt till Vrångö. Båt t o r Stenpiren –Vrångö. Lunch på ön. Bad för de sugna. (Claes)
 • Båttur längs västkusten (med Harald Treutiger.) Heldag
 • Besök på Nossebro marknad + lunch på Nossebro Värdshus + fika på … + Bärebo Järn och maskin. Heldag (Sista onsdagen i någon månad)
 • Besök på whiskydestilleri i Bohuslän (Ulf)
 • Biltur längs retrovägen. Heldag
 • Kanotutflykt på Sävelången med lunch i naturen. (Håkan) Heldag
 • Besök på Aeroseum. ½-dag
 • Hotellövernattning m spa i Varberg. Helg
 • Besök i Falu Koppargruva + Polhemsmuseet m övernattning på Dala Floda värdshus. Helg

Planerade Utbildningar:

 • Surdegsbakning (Mats)
 • Bakdag i bakstugan. ½-dag/heldag? (Erland)
 • Temadagar på Kråkebion (Mats)
 • Naturvandring längs Säveån ½-dag (Stefan Larsson)
 • Grillkurskväll med Lindelöw
 • Säker trädfällning. Heldag (Rune)
 • VM i Skogsmonopol. Några kvällar
 • Underhåll och reparation av 2-taktare (Peter)
 • Verktygsslipning. ½-1 dag (Claes)
 • Växterna längs vägen (Lena J)
 • Seriös vinprovning (och/eller andra grejor). Varierande värdskap. Några kvällar.
 • Smideskurs. Helg (Smeden i Tollered)
 • Bildbehandling i datorn (Håkan)
 • Gäddfiske (Micke/Markus)
 • Matlagningskurs (för noviser?) (Studieförbund). Flera kvällar
 • Skogskörning med häst. Heldag (Rune)
 • Slåtter med lie. Heldag (??)
 • Makrofotografering (Håkan)
 • Högläsningskvällar. (Alternerande värdskap.)
 • Geriatrisk yoga. 1 timma/v (eller vad som är lämpligt)
 • Besök på Lerums Teknikmuseum (Erik)
             

HEM | GRÄVLINGAR | PROTOKOLL | KONSTSKATTER

Copyright Drängsereds Vägsamfällighet 2017