NOTISER FRÅN 2018

HEM PROTOKOLL  KONSTSKATTER  | FILMSKATTER  | KRÅKTEATERN

Det som hänt  Samfälligheten de senaste 25 åren kan Du enkelt hitta med nedanstående länkar.

1996  1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018 2019            

NOTISER FRÅN 2018


Måndagen den 31 December: Nytt styrelseprotokoll:
Styrelsen träffades den 17 December och diskuterade ersättning vid vägslitage exempelvis vid vägbyggnatio. Här är länken till Protokollet.
Måndagen den 31 December: Fru Sjölunds Pepparkaka solklar vinnare i Pepparkastävlingen.

Vid den årliga Skogliga Pepparkastävlingen hittades en solklar vinnare: Fru Sjölunds hårda pepparkaka. Fru Sjölund har använt ett gammalt skogligt recept efter Moster Dagmar baserat på sedvanliga kryddor men där framtagning och gräddning skiljer sig mot andra pepparkakor. Tillvägagångssätt liksom recept är självklart hemliga då det förväntas en ny tävling nästa år.
Denna kaka har en mjuk väl avrundad smak med något sting. Den bryter av både kaffe och te men framförallt spritdrycken Bäska Dropar.. Kaffet vid testet var av billigaste sort och kokat i ett äldre kärl avsett för ändamålet. Vid det ordinarie testet med Bäska Droppar neutraliserade denna kaka den bittra fina eftersmaken på ett ömsint och vänligt sätt. Test med Skogliga övriga brännvinssorter var ej möjlig då dessa, om än väl tilltagna i kvantitet, förbrukats med stor glädje vid de s.k. Surdegsaftnarna. Medlemmarna i detta samfund beklagar detta men författaren förstår det tydliga ändamålet i denna nödvändiga användning av dessa drycker vid aktuellt tillfälle.

S
tyrelsen tillägnar alla Vägarbetare ett riktigt Gott Nytt År.

Det skall sägas att styrelsen ej tillfrågats i detta ärende men diskussion med skoglig expertis har fastställt att denna välgångsönskan med stor sannolikhet skulle framförts av styrelsen.

                                                          


Måndagen den 17 December: Plötsligt händer Det. Miljonvinst till Brännekullen!

Plötsligt händer det. Och på lördagen hände det för Travgänget i Brännekullen. Man vann en storvinst på 0,000086 miljoner svenska kronor. I ärlighetens namn skall sägas att det krävdes tre verkliga experter utanför gruppen för att vinsten skulle bli en realitet. Grattis alla travtippare i Brännekullen.

För den mindre insatte kan vi berätta att travtävling handlar om att tiotal hästdjävlar drattar runt på en utstakad bana. Kusen som kommer först i mål vinner. Underlaget på planen är i bästa fall 0/18 grus. men det har förekommit grövre grus för att hästarna skall få möjlighet att stärka sina ben. Vinsterna i denna lek kan överstiga miljonvinsten som gänget i Brännekullen vann.


Måndagen den 17 December: Roland Trump granskar nu faktainnehållet i Hemsidan!


Som faktagranskare använder Vägsamfällighetens Hemsida, efter hårda förhandlingar, Roland Trump som faktagranskare. Men vem är då denne Roland Trump?
Roland är en immigrant som föddes i New York men tidigt emigrerade till Skogen. Han studerade vetenskap vid  ”Högskolan för praktiskt Vägarbete" och blev den forskare som först använde sig av begreppet ”relativ sanning”. Då denna forskning kräver en mindre andel faktagranskning kan arbetet mer koncentreras på att få fram nya resultat och idéer. Ett av Rolands banbrytande resultat var att grankottar mycket väl kan användas vid potthålsfyllning. Ett resultat som många klokare vägforskare ansåg vara synnerligen felaktigt. Eller som en kunnig vägarbetare uttryckte sig försiktigt: ”Den djäveln skulle man slagit ihjäl redan i vaggan”.

Roland har redan med effektivitet och stor entusiasm redan nu påverkat hemsidans fakta och faktaunderlag. Vi välkomnar Roland som medarbetare på Hemsidan.


Torsdagen den 13 December:
Dags att betala Årsavgiften i Svenska BM-klubben!

Våra vänner i Svenska BM-klubben har skickat följande meddelande där du ser hur du skall gå tillväga för att betala din årsavgift för 2019. Familjemedlemsskap är inte tillrådligt då ingen vet vad detta innebär. Får man 2 tidningar per hushåll? Eller 3 ? Eller skulle man som i Samfälligheten bli av med pengarna ?

Som bonus får du decembernumrets knep och knåp. Hitta 5 fel på bilderna och vinn, inte vet jag. Svaren kan du lägga i Samfällighetens brevlåda vid Drängstugan. Ölkistan därstädes kan vara ett bra och säkert förvaringsställe för medlemsintyget i Svenska BM-klubben.

                          
Måndagen den 10 December:
Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Arto Paasilinna

Då
inget Nobelpris i litteratur enligt Svenska Akademin ej skall delas ut detta år deklarerade Skogliga Litteraturkomittén att den griper in. Ledamöterna i denna har ingen större erfarenhet av böcker men har förmågan att bedöma och recensera böcker utan att ha läst dessa. Förmågan har man trots att man saknar deltagande i svensk inrikespolitik. Damernas Litteraturklubb var av samma åsikt, i princip, av valet av vinnare.

Under banketten som följde efter tillkännagivandet deltog damer och herrar som representerade alla sorters vägarbetare, inklusive värgarbetaraspiranter. Det var tydligt tillsagt av Ordföranden i Litteraturkommitén att inga kulturprofiler, vilka ha begärelse till nästas hustru, fick delta. De manliga deltagarna följde regelverket strikt, som alltid. Däremot visade samtliga inbjudna ha begärelse till bankettsalens pilsenerförråd. En företrädare från Hjortås var tydlig med att fri tillgång till förrådet var ett villkor för att priset skulle delas ut. När de manliga deltagarna såg pilsenerförrådet höll samtliga med om det rimliga i detta resonemang. Kloka tankar som alltid från denne gentleman.

Efter att pilsenerförrådet upptäckts ifrågasattes inte valet av pristagare. I en filmsekvens kunde senare konstateras att pristagaren vid en intervju var i liknande sinnesstämning som kommiten varit om ölen bytts ut mot whiskey.

Roland Trump, en okänd svensk släkting till den sittande amerikanske presidenten, var tillkallad för att kontrollera fakta och underlag till utmärkelsen. Roland hade med sig ett budskap från presidenten där presidenten föreslog sig själv som vinnare. Hans Twitter är banbrytande och har sänkt språkbruket till en ny lägre nivå. Kommittén avslog presidentens begäran.


Torsdagen den 6 December:
Vilka pepparkakor smakar bäst till Bäska Droppar ?

Det årliga testet av pepparkakor gick av stapeln föregående helg. Av följande fabrikat gjordes analyser:
Tävlingen genomföres med Systembolagets "Bäska Droppar". För testets genomförande är det viktigt att basdrycken provas ordentligt innan den verkliga provningen av pepparkakorna. Ett pepparkakstest blir inte genomförbart om inte grundläggningen genomförts korrekt. När provet startade visade det sig att ett fabrikat inte var med i testet. BagarMats okände lillebror Max fick i uppdrag att införskaffa dessa glömda pepparkakor samt mer Bäska Droppar. När Max kom tillbaka hade han delvis missat uppdraget. Han hade fått "Äkta Pepparkaka" som görs av äkta peppar. Dessa må vara bra men ingick inte i testet. Max blev förlåten då testdrycken inte hade glömts.

Helt utan konkurrens var pepparkakorna från Skogliga Pepparkaksbageriet. Dessa hade en balanserad smak med fin sötma som understödde de Bäska Dropparnas vaniljsmak.Vaniljsmaken kändes först när pepparkakstestarna vaknade upp ur sin "Bäskpsykos".


Ett komplett testprotokoll finns ej tillgängligt.

Måndagen den 3 December:

Vår ordförande Linda meddelat att protokoll från senaste styrelsemötet nu finns tillgängligt på Protokollsidan.

För att förenkla finns här en länk till sidan.
Styrelseprotokoll December 2018

Onsdagen 21 November: Stora konstinköp till Blåbärsås Konstgalleri.
Under denna onsdag inhandlades konstverk som det inte direkt var slagsmål om. Att som första bud begära 40 kr för en målning på masonit, visserligen av ett hemman med en häst, var oförskämt så priset halverades för att kund och säljare skulle vara nöjda.

Söndagen  18  November: Erik Bendel Gustafsson skulle denna dag fyllt 100 år.

Lördag 27 Oktober: Besök hos Lena och Peter på Slätta

En mindre delegation från Blåbärsås Vägförening hälsade på vår Lena och Peter ute på Skaraslätten. Deras hus och garage inkl. lagringsutrymmen för mopeder var tillfredsställande. Vi såg att Peter till allas lycka fått med det mesta av sitt "Bra ha material" ut till Slätta. Enligt delvis tillförlitliga källor ryktas det att Peter erbjudits jobbet som vägmästare för samtliga grusvägar inom Vårgårda kommun. Peter har stor glädje av den gedigna utbildning han fått i sitt engagemang i Drängsereds Vägsamfällighet. Dessvärre har Vårgårda numera asfalterat alla vägar som kommunen ansvarar för.Peter och Lena är varmt välkomna till skogen närhelst dom kommer!


Torsdag 25 Oktober:
Äntligen finns Drängstugan på Google Maps:

Efter uppdatering av Google Maps visade det sig att Drängstugan nu är markerad som ett näringsställe. Det må så vara med en del inskränkningar. Serveringen är öppen för medlemmar 2:a veckan i augusti. Att stugan i många år haft serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker är naturligtvis ingen nyhet.


F
redag 5 Oktober: Vildsvin lösa i skogen:

Natten till fredagen gick ett antal vildsvin till verket i Blåbärsås. Vildsvinen är effektiva. Risken är stor att de dras till vår skog eftersom hela Öijareds golfbana försetts med elstängsel. Vildsvinen är svåra att hitta och galtarna är livsfarliga. De är lovligt byte för jägaren året runt. Köttet lär vara delikat och kan vara något för en grillfest i Vägföreningen.


T
orsdag 20 September: Årets skogliga potatis korad:

E
n initierad panel av potatisätare provsmakade årets produktion. Som klar vinnare framstod Kråkebackens potatis. Sorten som används är "Crow Excellent", framtagen av odlaren själv. Denna potatis bedömdes med 5 potatisar. Med 3 poäng och klar tvåa blev Lidl med sin färskpotatis. ICA:s sommarpotatis var testets förlorare utan någon potatis (märklig formulering..). Som medelpotatis utnämndes Erlands och Rolands potatisar. Dessa fick aldrig panelen smaka så de kan omöjligtvis
få mer än max. 3 potatisar. Trots allt rätt mycket med tanke på att de ej deltog i denna tävling som hölls hemlig och aldrig annonserades i förväg. Ingen vet inte vem som var domare. 

Onsdag 5 September:
Mycket Fint framträdande av Ulf Petterson trio:
Ulf tillsammans med sina bandmedlemmar, son och lillebror, spelade covers för oss på Lilla Ön. Vi fick höra allt från Eric Clapton och Paul Simon i fina arrangemang. Tack Ulf med band. Vi hör mycket gärna mer från er!
Onsdag 5 September: Påminnelse om musikafton på Lilla Ön i Floda:

Vår Ulf framträder med sitt band på Lilla ön Onsdagen den 5:e september. Samtliga i Vägföreningen är inbjudna men tänk på att antalet biljetter är begränsade.


Lördag 30 Augusti:
Kategorisk vägran att besöka Antikrundan på Nääs:

Trots en trolig inbjudan till Antikrundan på Nääs Slott vägrade ägaren till Blåbärsås Konstgalleri att värdera några tavlor därstädes. Eftersom Galleriets konstverk är ovärdeliga, i viss mån, ansåg ledningen för Galleriet att inget av konstverken skall värderas. I skogen finns tillräckligt många experter som under rätta omständigheter, ordentligt med pilsener, redan värderat dessa verk. Speciellt uppvaktades "Damen i skuggan", det mycket kända verk med skador i bröstet. Eftersom konservator Sune Pehrsson redan varit i bröstet och rotat med både skokräm och Plastic Padding ansågs den göra bäst nytta i Galleriet.

Lördag 25 Augusti:
Framgångsrikt vägarbete:

En samling vägarbetare, varav många nya, deltog i årets arbete. Några medlemmar hade förarbetat vägen så endast dikesrensning och potthål återstod. Christer tillsammans med damerna i koket hade ordnat en utsökt lunch. Direktbeställd från pizzabagaren i Floda och med läckra vienerbröd från Lidl. Tack alla för ett väl utfört arbete.

Onsdag 22 Augusti:
Fin filmkväll med The Beatles.
Mats hade inför visningen av dokumentären om The Beatles bjudit in orkestern. John Lennon uteblev dessvärre men han deltog i filmen. Till filmkvällen hade en biografägare från Malmö inbjudits. Tillsammans diskuterade de båda biografägarna viktiga detaljer som popcornmaskiner, biodukarnas storlek och projektorer. En intressant kväll där man fick lära sig tekniken bakom biografen. Inte som någon sa: "Teknikern bakom ladugården". Efter filmen var det diskussion med kaffe och kaka. Samtliga besökare var nöjda med filmen.
Lördag 4 Augusti:
Ettårsjubileum för Kråkpalatset.
Mats och Marianne bjöd på film och kalas när Kråkpalatset biostudio firade ett år. Under året har Mats tagit oss till koreanska wester, en slaktare som lever torftigt i franska
efterkrigstiden eller helflummiga poliser som jagar folk nakna. En ny värld har öppnats för oss som sällan besöker en bio. Planerat var också en ryttartävlimg med käpphästar
 men dessa fick vila denna afton efter att ha varit på tävlingar under veckan. Tack Mats och Marianne för en mycket trevlig kväll. Påpekas skall att all bokning till biografen
sker online. Du kan använda länken ovan för detta.


O
nsdag 25 Juli: Dyrbar gåva till Blåbärsås Konsthall.
En anonym donator lämnade under veckan in en dyrbar målning av Crow Olsson, den välkände konstnären från Lillesjön. Crow var född 1857 och växte upp med far Ruben
och familj kring Lillesjön. Fadern, född 1857, var av rik börd och såg snabbt till att Crow kom i lära hos lektor Lewin. Crow där kunskaper som väggrusning och filmskapande
 snabbt inmundigades då Lewin använde för den tiden modern teknik. Rottingen var av segt eneträd och denna utrustning förbättrade med stor sannolikhet lärdomsresultatet.
Crow fick efter grundutbildningen anställning som biografmaskinist, en syssla som enkelt kunde kombineras med målarintresset.

Som biografmaskinist var Crow framgångsrik men att utbilda skogsfolket gick det sämre då skogsfolket var mycket starkt bundna till forna tiders ideal.. Denna ohedniska
skara försökte han omvända till någon slags tro m.h.a. en realist kristenliknande film, "Life of Brian". Vidare fick "Wild West" en rikare innebörd där Crow använde en
Koreansk klassiker där hjälten med pistol skjuter ner sina två fiender, utrustade med kulsprutor. En vacker fransk kärleksfilm användes för att med ett tappert försök få
skogsfolket på mer romanska tankegånger.

Filmen handlar om en fransk charmör som åker runt på fransk landsbygden och inte åstadkommer någonting alls. Efter dessa tappra försök slapades kultur enligt lektor
Lewins mer traditionella metodik. Den vackra målningen visar Lillesjön innan alla konstnärsslott byggdes. Crow stod här på höjdrn av sin karriär, på Lillesjömassivet. Ett för den tiden imponerande berg med hänförande vyer över landskapet.Lördagen den 7 Juli:
Årsmöte hos Håkan och Lena.

Håkan och Lena stod som värd för Blåbärsås årsmöte. Lilla Vanessa deltog på sitt första årsmöte och hade fullt upp med att nedteckna vad som försigick på mötet. Vanessa skötte sitt uppdrag med glans, övervakad av mamma Cecilia och lillasyster.
Här är frågor och beslut som diskuterades:
Lördagen den 7 Juli: Vägarbete i full sol.

Blåbärsås Vägförening samlades med full bemanning och genomförde sitt traditionella arbete. Gräsklippning av kanterna hade utförts av medlemmar innan arbetet och potthål saknades. Istället för traditionellt vägarbete diskuterades framtida strategi mot buskörning och vägunderhåll. Em förberedelse som passade utmärkt inför årsmötet.
Vår Håkan visade en orkidé med namn ett namn där knä ingick. En vacker liten blomma som Håkan hittade vid Uggleträdet.

Lördagen den 30 Juni: Mycket trevlig Utflykt till Vrångö ordnad av Rune och Claes.
Blåbärsås Vägförenings vägarbete och årsmöte genomfördes under, som alltid, trevliga och glada former. Kaffepausen tillhandahölls av Ulla och Björn och själva årsmötet hölls hos Håkan och Lena.
Lördagen den 7 Juli: Mycket trevlig Utflykt till Vrångö ordnad av Rune och Claes.
Claes och Rune ordnade till allas glädje en fin utflykt till Vrångö. Kommunala transportmedel användes till låg kostnad och sällskapet kom säkert till Vrångö. Till de flestas belåtenhet upptäckte sällskapet, alldeles vid färjeläget, en lokal där den nödvändiga kommande analysen kunde planeras. För detta användes lokala öl. Med lokalt menas här öl som bryggts i Sverige.  Efter studier och förberedelser startade expeditionen till naturen men främst till nästa näringsställe där pilsener tillhandahölls. Lokalt öl enligt definitionen ovan. En mindre promenad kring ön företogs. Efter detta startade hemfärden med en skara muntra och kunskapsrikare medlemmar från det skogliga samväldet. Stort tack till Claes och Rune för genomförandet av denna utflykt.
Fredagen den 29 Juni: Mycket trevlig Amerikafest ordnad av Annika och Erland.

Annika och Erland ordnade denna fredag en mycket trevlig hamburgerafton med efterföljande film. Herrarna hade förväntat sig en Vilda Västern med Kapten Micki eller Buffalo-Bengtsson i huvudrollen. Även Lucky Luke sågs som en möjlig hjälte under kvällen. Särskilt när han är en av få revolvermän som drar pistolen snabbare än sin egen skugga. Men Annika ville annorlunda.
Annika valde den utmärkta filmthrillern "The American History". Filmen fick oss gamla Vilda Västern-gubbar att vidga skogsperspektivet. Filmens bedömning blev 5 kråkor.

Den amerikanske presidenten och självutnämnde sheriffen Donald Trump var inte bjuden till festen vilket störde Trumporganisationen i tagit tydligt avstånd från en stygg Håkans fula affärer i skogen. Detta enligt en initierat insatt person i Vägsamfällighetens verksamhet. Det bör påpekas att redaktören för hemsidan har förmågan att rapportera från kalas innan detta startat. Inspirerad av Lucky Luke för övrigt. Tack Annika och Erland för ett mycket trevligt kalas.


Lördagen den 23 Juni:
En presentation av samfällighetens nye sekreterare.

Av sekretesskäl är sanningshalten i nedanstående presentation begränsad.

Några ord om föreningens nye kassör Markus Udéhn.  Markus växte upp under väna förhållanden i det inre av skogen. Modern tog väl hand om honom då fadern arbetade långa dagar. Fadern var kassör i en vägförening i Drängsered och tvingades arbeta långa dagar för att ordna många skurkaktigheter skapade av dess förre kassör Åke NattoDag.

Kollektiva transportmedel fanns ej vid denna tid så fadern tvingades, en pionjär på elbilar, köra Markus mot skolan. Batterier på hade då liten kapacitet så Markus fick redan i tidiga år gå från Alelundskryzzet till skolan i Hemsjö.

Markus skrivarkompetens utvecklades tidigt under den kände läraren Carl Lewin. Lewin  utvecklade en pedagogik där rottingen var en central del. Tack vare denna kunde Markus redan vid 8 års ålder skriva årsmötesprotokoll. Han fick parallellt med denna utbildning kunskap i den speciella förmågan att använda alternativ sanning, så användbart inom sekreterarskrået. Förebild var förre sekreteraren i Drängsereds Vägförening Erik Högberg. Att ändra beslutsprotokoll samtidigt som  orginalhandlingar försvinner var Högbergs specialitet. Även om denne uteblev från ett möte fanns alltid ett protokoll tillhands följande dag. Det är just denna smidighet Markus behöver ta åt sig. Eller som Högberg uttrycker sig: "Sanningen kan lika väl vara en alternativ sanning. Vad spelar det för roll? Och den alternativa sanningen är långt ifrån en lögn. I princip. Som däremot är en lögn"!

Vi önskar Markus all lycka och framgång i sin nya befattning som sekreterare i Drängsereds Vägsamfällighet.
Bilden nedan visar Markus vid sin examen från Carl Lewins universitet. Lewin syns ej på bilden då han fått stifta bekantskap med en ny utbildningsform, det så kallade bollträt. Denna utbildning hanterades  inte av någon i skogen boende person.
Lördagen den 9 Juni:
Ett välbesökt årsmöte. Ny styrelse utsedd men alternativet kvarstår!
Då ingen bild finns registrerad från årets Årsmöte får denna bild beskriva händelseförloppet på mötet. Mötet krävde erfarenhet vilket framgår av årsmötesbilden. Denna styrelse att rycka in, om än med visst manfall.

En sammanfattning av årsmötet:

Söndagen den 13 Maj: Bokföreningen promenerar till skogs !

Damerna i den Skogliga Bokklubben bjöd på en historisk promenad ledd av vår Eva. Vi besökte Far-Alfredes och Sprattelgubbens lycka. Dessvärre har skövlandet av skog förstört de vackra omgivningarna. Tråkigt. Men sådant kan kompenseras med pilsener vilket gjordes utanför Erlands Bakstuga. Kreativitet har alltid varit en skoglig styrka.


Lördagen den 14 : Skogspromenad i Erlands reservat:

Tack Eva för en mycket fin guidning till historiska platser i skogarna kring Brännekullen.

April:
Vägföreningen påverkas ej av Svenska Akademins strul!

Den turbulens som pågår inom Svenska Nobelkommitén för litteratur påverkar ej Drängsereds Vägsamfällighet enligt samfällighetens sekreterardj.. Dels tillämpas flexibel sanning sedan decennier och inom samfälligheten vet kvinnorna sin plats. Utom våra högt skattade damer hade Vägsamfälligheten bestått av en samling suputer som druckit uselt danskt öl (Björnebrygd) i Drängstugan. Nu är vägarna välskötta och vägarbetarna dricker definitivrt inte danskt uselt öl. Man föredrar tyskt öl av icke angiven styrka men utav god smak.

Lördagen den 7 April: Effektiv potthålsfyllningSäsongens första Vägarbete genomfördes 7 April under ledning av vår Pierre. Till skillnad från Blåbärsåsvägen är Drängseredsvägen i hyggligt skick så vägarbetet blev snabbt genomfört. En glädjande faktor var att flera av våra nyinflyttade vänner deltog.

Onsdagen den 4 April: Många lamm.My Udehn som är ägare till flera lamm, visade de nya lammen på plats i sin hage. Tackorna har hittills fått 5 lamm och ytterligare två väntas. Både mödrar och ungar mår bra enligt vår sageskvinna.


Tisdagen den 30 Mars: Succéföreställningar på Kråkpalatset.
Under påskhelgen visades äntligen "Life of Brian" för en entusiastisk publik. Det konstaterades att tidens tand ej bitit i detta mästerverk. På påskdagen ordnades en barnföreställning  där skogens alla barn fick möjlighet att se kvalitetsfilm och handla rikligt med godis. Och det konstaterades att bra film inte behöver kosta skjortan. I varje fall inte en biografföreståndares skjort.


Tisdagen den 27 Mars: Många bekymmer.

Efter en mängd datorproblem med uppkoppling så har nu problemen ordnats och hemsidan fungerar igen.Tisdagen den 23 Januari: Ett besvärligt väglag.En blandning av snö och regn och is drabbade oss denna veckan. Ett stort tack till Kalle Moreau, Björn & Ulla Kjellén och Ulla-Beth Högberg för arbetet med att sanda den hala vägen i Blåbärsås.