Allt innehåll i Hemsidan kontrolleras löpande av vår expert på flexibel sanning;   Roland Trump

HEM PROTOKOLL  KONSTSKATTER  | FILMSKATTER  | KRÅKTEATERN

Det som hänt  Samfälligheten de senaste 25 åren kan Du enkelt hitta i nedanstående länkar.

1996  1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
2016 2017 2018              

Blåbärsås Konsthall grundades av Apotekaren Sune Pehrsson genom en donation av tavlor som ingen dittills velat äga.
För att ej förringa dessa konstnärers värde bildades då Blåbärsås Konsthall och Konservatorie.

Konstälskaren Sune Pehrsson ansåg att Skogen saknade en konsthall. Pehrsson hade under många år samlat på skoglig konst och fått ihop en utsökt kollektion. De flesta av konstnärerna var födda och uppvuxna i skoglig miljö i närområdet. Samtliga var mycket begåvade och hade en fantastisk känsla för att spegla den känsliga naturen kring skogarna vid Lillesjön. Konstkolonin som en gång fanns vid Lillesjön är dessvärre borta men konstverken har i många fall kommit till rätta.
Tack vare Pehrssons donation finns nu en Konsthall  i skogen för verkliga konstälskare.

Här är Pehrssons egna ord vid invigningen av Konsthallen.Damensmall.jpg Rubens Ohlsson var en renässansmålare född vid Lillesjön 1857. För att försörja 17 syskon och föräldrar, som var hårt begivna på den danska Björnebrygden, började Rubens måla porträtt efter renässansens förebilder. Han upptäcktes av en mecenat i Tollered som såg till att Rubens kom till Nederländerna. Han fick där utbildning i porträttmåleri. Vidstående tavla föreställer Laura Ohlsson från Trulsedamm. Laura besökte ofta Rubens föräldrar då hon hade utmärkta kontakter med Danmark och det s.k. Björnbryggeriet.
Tavlan är pietetsfullt renoverad av konservator Sune Pehrsson. För att återge bilden sin ursprungliga lyster utvecklade Pehrsson annorlunda konserveringsmetoder. Han använde en kombination av ståltråd, plastic padding och skokräm för att återställa färgerna i tavlan. Pehrsson var en synnerligen hedervärd Pehrsson och han lär inte ha tafsat sönder damens ena bröst! För att få någorlunda ordning på bröstet krävdes silvertape från Biltema.
Rubens var född 1857 och avled stilla i sitt hemman vid Lillesjön 1970.
ingevidareohlssonsmall.jpg Inge Vidare Ohlsson var en konstär från Tollered som tidigt såg värdet av den vackra naturen kring Lillesjön. Något hemman fick han aldrig men väl en säng i ett uthus i närbelägna Kråkeboo. I Kråkeboo blev han väl behandlad och till allas stora glädje fick Inge Vidare åter sin ungdomliga kreativitet. Inge Vidare var även praktiskt lagd och skötte krutet då nuvarande Hjortås anlades i början av 1800-talet. När krutet sinade skötte han panncentralen i Drängsered där värmen kunde användas för att torka Inge Vidares naturfärger. Tavlan föreställer det s.k. Broodjupet där vägen till badplatsen i Öijaredsviken senare anlades.
Inge Vidare var född 1857 och blev brutalt mördad i Tollered 1970. Han efterlämnade inga närmast sörjande vilket var förståeligt. Hela kollektionen donerades till galleriet.
Lerinohlssonsmall.jpg Denna tavla av Lerin Ohlsson är en av de mest berömda i samlingen. Ohlsson var född 1857 på ett enkelt hemman vid Lillesjön. Redan i tidiga år började han nyttja naturens gåvor för att måla sina tavlor. Lerins far var av åsikten att tavleri ägnar sig inte riktiga karlar sig åt så Lerin jagades bort av fadern och dennes storvuxna bröder och han blev tvungen att lämna Lillesjön. Han gick till fots till Stenkullen där han byggde upp sin ateljé. Lerin skapade sig snart en förmögenhet men vägrade att flytta från Stenkullen. Med kapitalet anställde han motorburen ungdom som med utbildning undervisade fadern och hans bröder vad som var rätt och fel i fallet Lerin. Naturligtvis med en övervikt åt praktisk utbildning i det felaktiga.
Lerin dog 1970 efter ett långt och strävsamt liv. Han var aldrig gift men var enligt ryktet far till de flesta barnen i Tollered.
alelund1small.jpg
Goya Ohlsson föddes 1857 som Alrik Ohlsson. Alrik intresserade sig tidigt för målarkonsten vilket inte gav någon hemmansägare någon glädje. När Alriks verk började visas för konstaplar och hövitsmän utbrast någon; "En sådan Goya"! Alrik bytte genast namn till Goya och fick snabbt sitt genombrott. Hans namn blev vida berömd så även utländska konstnärer antog namnet Goya. Men originalet Alrik Goya Ohlsson lämnade aldrig Hjortås där han var född.
I samband med fullmånen julen 1970 avled Goya stilla i en gungstol i Drängstugan i skogen.
blomma1small.jpg Gauguin Ohlsson
blomma2small.jpg Rafael Ohlsson
blomma3small.jpg Hals Ohlsson
hjortassmall.jpg En intressant bakgrund har den mycket kände J P Morgan Ohlsson. JP som han kallades av sina vänner föddes i Lillesjön 1857. Föräldrarna levde på hembränd sprit och bodde hela sitt liv på en flotte i sjön. Redan i grundskolan blev JP trakasserad för sin bakgrund och började då måla. Men faderns konstruktioner för att framställa hembränd sprit intresserade JP. När han fyllde 16 år emigrerade han till Kentucky USA där han startade sitt eget bryggeri JP Morgan. Man tillverkade misslyckad skånsk whisky efter ett originalrecept från Skottland. Han lanserade sitt eget varumärke, JP Morgan Ohlsson Whiskey.
Under förbudstiden blev märket snabbt populärt och JP blev både förmögen och fick möjligheten att ta upp sin passion för måleriet. Han hade börjat med detta redan som yngling då han konstfullt målade ladugårdsdörrar kring Alelund. Med tiden blev färgerna mer avancerade och här kan vi se ett barndomsmotiv nämligen huvudgatan i Lillesjön. I Amerika lanserades tavlan som "Little Small Lake". Tavlan blev vida berömd och denna konstskatt finns nu i Konstsalongen. JP dog 1970 i sitt barndomshem vid Lillesjöni en ålder av 75 år.
Ingetgladsmall.jpg Tinto Ohlsson föddes vid Lillesjön 1857 i ett gammalt torp som byggts av hans mormor. Man hade i generationer levt på att dressera kråkor. Något som inte lätt låter sig göras. De kråkor som ej klarade utbildningsplanen fick bli huvudingrediens i den välkända kråkfärsen. En delikatess i hela kommunen. Tinto fick tidigt intresse av konst och speciellt den spanska konsten. Här kom han snabbt i kontakt med de lokala vinerna som producerades.
Väl hemkommen fann han på Systembolaget en vara som uppfyllde alla hans högt ställda krav; Vino Tinto Espanol. Detta var på den tiden då en flaska kostade 4,20 SEK. Beslutet var taget efter en väl genomförd undersökning där ett fullt marknadssortiment testades. Som Fragal (4,10 SEK), den turkiska Beyaz (4,65 SEK) och den från okänt land härstammade Tirnave (5,10 SEK). Kärleken var så stark att Tinto tog förnamnet Tinto. Verket som visas i vidstående bild är Lille Mosse i stjärnfall. Verket målades under Tintos mest intensiva del av undersökningen.
Tinto dog i Gröne MOsse 1970.
Ingetglad2small.jpg Dadel Ohlsson
ingetglad3small.jpg Sergel Ohlsson
Lillesjon1small.jpg Milles Ohlsson
Lillesjon2small.jpg Isaac G Ohlsson
Lillesjon3small.jpg Zorn Ohlsson
Lillesjon4small.jpg Faen Gogh Ohlsson
Lillesjon5small.jpg Roslin Ohlsson
morfarshemsmall.jpg Eyck Ohlsson
oijaredsviken1small.jpg Boteljui Ohlsson
usch1small.jpg Bill G Ohlsson
oijaredsviken2small.jpg Ett tjusigt strandmotiv signerad den mycket berömde målaren Manet Ohlsson syns på vidstående bild. Manet föddes på en sandstrand vid Lillesjön 1857 omgiven av lättklädda damer. Sitt namn fick Manet av sin unga moder när hon badade Manet och trampade på en magnet. Modern förstod ej skillnaden mellan en manet och en magnet men döpte sonen till Manet. En undersökning visade senare att magneten kvarglömts vid ett vetenskapligt experiment som utförts av en vetenskapsman på ett närliggande hemman. Vi känner ej närmare till  grannen men många skogsbor har berättat att denne uppfinnare var mycket skicklig och kreativ. Det enda spår som finns är att han lär ha haft ett fågelliknande namn typ kaja eller skata. Men uppgiftslämnaren var inte helt säker på uppgifterna.
Manet levde ett liv i sus och dus i barerna i Alelund. Hans förkärlek för lättklädda damer bestod livet ut. Tillsammans med flera av dessa fick han 32 barn, s.k. skogslymmlar. Dessa växte upp till välartade ynglingar och byggde dubbelspåret av stambanan 1916. Ingen av barnen drack blåsprit eller dunder.
Manet dog på en barstol i Alelund 1970. Han blev 43 år gammal.

usch3small.jpg Old Crow Ohlsson
vilt1small.jpg Har E Ohlsson
oland 1
Platon Ohlsson
Oland2
Warhol Ohlsson
oland3
Salvador D Ohlsson
snurrig Tjäder Ohlsson:
Vägordförande f.d. ordförande Arne Tjäders far Tjäder Ohlsson var född i konstnärskolonin vid Lillesjön. Hans talanger och inspiration kan diekt spåras till Manet Ohlsson.
Fadern var född 1857 men till skillnad från övriga konstnärer i Lillesjökolonien var hans böjelse mer för musik. Han grundade tidigt blåsensemblen "Blåsut" där han spelade horn. Instrumentet fick han stor nytta av vid sitt arbete i vägföreningen genom att använda hornet för att aktivera trötta vägarbetare.
Det sägs att vid en av ensemblens första konserter vid järnvägsspåret i Floda var musiknivån så massiv att gamla järnvägsstationen raserades och senare fick bytas ut mot dagens station.
Efter detta flyttades repetitionerna till spårvagnsstallarna där Tjäder fick god kontakt med den kände artisten Kurt Olssons far som till professionen var konduktör vid spårvägen. Denne engagerades i orkestern som noträknare och blev med tiden en framstående sådan.
havet
Okänd Konstnär
blomma 1
Okänd Konstnär
lillesjon1
Okänd Konstnär
snurrig2
Okänd Konstnär
oland3
Okänd Konstnär
lillesjon2 Okänd Konstnär
lillsejon3
Okänd Konstnär
havet2
Okänd Konstnär
lillesjon3
Okänd Konstnär
lillsejon4
Okänd Konstnär
snurrig2
Okänd Konstnär
kvinnor
Okänd Konstnär
redskap
Okänd Konstnär
Lille Sjön4
Okänd Konstnär
Lille Sjön6
Okänd Konstnär


exb6
Okänd Konstnär
Blomma Lillesjön
Okänd Konstnär
Blomma 6
Okänd Konstnär
Lillesjön 7
Okänd Konstnär
Lillesjön 8
Okänd Konstnär
Lillesjön 4
Okänd Konstnär
Blomma 3
Okänd Konstnär

Okänd Konstnär
Lillesjön 5
Okänd Konstnär
Lillesjön 3
Okänd Konstnär
Bendels stuga
Okänd Konstnär
Blomma 4
Okänd Konstnär
Lillesjön 9
Okänd Konstnär
Blomma

Lillesjön 10

Havet

Blomma a

Lillesjön b

Blomma c

Alelumdsmall

Bendelsmall